Mielipide

Kolmen kuukauden ajolupa jatkuu

Tilaajille

Martti Mutru arvosteli (HS 22.12. link {ETR=tl;HS20031222SI1MP01u7a.jtun.;all;hesa}) siirtokilpikäytäntöä eli nykyistä siirtotarrakäytäntöä. Suomessa henkilöautot ovat autoveron alaisia ja niistä normaalisti kannetaan vero ennen kuin Suomessa vakinaisesti asuva voi autoa täällä käyttää.

Säännös perustuu pitkälti valvonnallisiin näkökohtiin.

Väliaikainen kolmen kuukauden ajolupamahdollisuus rajattiin keväisen autoverolain muutoksen yhteydessä koskemaan vain vuotta 2003.

Käytettyjen ajoneuvojen lisääntynyt tuonti ja aikaisempaa haasteellisempi veromalli ovat kuitenkin ruuhkauttaneet Tullin saaduista lisäresursseista huolimatta.

Verotuspäätösten käsittelyaika on enimmillään ollut keskimäärin yli 50 päivää.

Tulli teki lokakuussa valtiovarainministeriölle esityksen kolmen kuukauden ajoluvan voimassaolon jatkamisesta vielä vuoden 2004 loppuun.

Eduskunnan päättämä autoverolain muuttamisesta annettu laki tulee voimaan 1.1.2004.

Menettelyn tarkoituksena on vähentää yksityiselle verovelvolliselle autoveropäätöksen odottamisesta syntyviä haittoja, vaikka keskimääräinen käsittelyaika on saatu Tullin toimenpitein lyhenemään jo noin 20 päivään.

Ajoneuvojen rekisteröinnistä annetun asetuksen 48 pykälään on myös tulossa ennen vuoden vaihdetta siirtymäsäännös, jonka mukaan vuoden 2003 puolella annettu siirtolupa oikeuttaisi käyttämään ilman erityisiä siirtoluvan pidennyshakemuksia ajoneuvoa liikenteessä myös vuoden 2004 puolella, mutta kuitenkin enintään kolme kuukautta maahantuonnissa myönnetystä siirtoluvasta.

Tulli sitoutui autoverolain muuttamista koskevassa eduskuntakäsittelyssä siihen, että kaikki väliaikaiseen ajolupaan oikeutetut saavat saman kolmen kuukauden edun myös vuoden vaihteessa.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta on nimenomaisesti pitänyt tätä asianmukaisena ja hyvän hallinnon mukaisena menettelynä.

Jotta vuoden vaihtuminen sujuisi joustavasti sekä Tullin että asiakkaiden kannalta, Tulli on siten jo 27.11. alkaen myöntänyt ajoluvan jälleen kolmen kuukauden mittaisena.

Autoverotusta ei - eräitä poikkeustilanteita lukuun ottamatta - ole EU:ssa yhdenmukaistettu. Jäsenvaltiot voivat, Euroopan unionin perustamissopimuksen rajoituksin, siten edelleen itse kansallisesti päättää, millä perusteella ne kantavat ajoneuvoista veroja.

Siltä osin kuin kirjoittaja viittaa käytetyn auton veron määrittelyyn, on todettava, että Tullin käytettävissä olevien tietojen mukaan ainakin osaksi arvoperusteinen verotus on Suomen lisäksi käytössä Espanjassa, Irlannissa, Kreikassa, Itävallassa, Alankomaissa ja Tanskassa.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei myös Suomessa sekä lainsäädäntöä että hallintokäytäntöä olisi jatkuvasti tarvetta kehittää niin, että kaikki verotukselle asetettavat vaatimukset toteutuisivat aina parhaimmalla mahdollisella tavalla.

Muuttoajoneuvojen veron alennus on Suomen autoverolain mukaan rajoitettu enintään 13450 euroon. Jos autoveron määrä olisi tätä alempi, muuttoajoneuvo on kokonaan veroton. Jos autovero olisi taas tätä suurempi, se osa verosta, joka ylittää 13450 euroa, tulee muuttoajoneuvon kohdalla kannettavaksi.

Näin ollen muuttajan saama veroetu on viimeksi manituissa tapauksissa aina yhtä suuri riippumatta ajoneuvon arvosta. Veroedun nostaminen edellyttäisi puolestaan autoverolain muutosta.

Marko Koski

tulliveropäällikkö

Tullihallitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää