Mielipide

Juristiko lääketieteen asiantuntija?

Tilaajille

Yksityiset lääkäriasemat ja lääketieteelliset hoitolaitokset toimivat lääninhallituksilta saamiensa toimilupien varassa. Lääninhallitusten on alueillaan valvottava niissä tapahtuvaa toimintaa.

Olen tehnyt Etelä-Suomen lääninhallitukselle valituksen viime vuonna kuolleen sisareni tutkimuksista ja hoidoista. Huomautettavaa löytyi.

Lääninhallituksen päätösten asiasisällöt, lääketieteellisen asiantuntijan lausuntojen puuttuminen ja allekirjoituksina olleet kahden juristin nimet herättivät minussa epäilyn, että valitusasiakirjoja ja vastineita ei ollut lukenut yksikään lääketieteellinen asiantuntija.

Päätösten kannanotot tutkimuksista ja hoidoista paljastivat täydellisen asiantuntemattomuuden lääketieteellisistä asioista.

Niinpä soitin Etelä-Suomen lääninhallitukseen, ja epäilyni vahvistuivat todeksi.

Suurimman osan potilaiden tutkimuksia ja hoitoja koskevista päätöksistä tekevät juristit ilman, että kukaan lääkäri perehtyy valituksiin ja ottaa kantaa tutkimusten ja hoitojen asianmukaisuuteen.

Syyksi kerrottiin se, että lääninhallituksessa ei ole riittävästi lääketieteellistä asiantuntemusta omaavia työntekijöitä.

Itse olen tehnyt valitukseni konsultoimalla maamme huippuihin kuuluvaa lääketieteen professoria.

Nyt Etelä-Suomen lääninhallitus katsoo, että heidän juristinsa osaavat lääketieteellisiä tutkimuksia ja hoitoja koskevat asiat paremmin kuin lääketieteen professori.

Millä tiedoilla juristit päättävät esimerkiksi syövän etäpesäkkeiden tutkimuksista ja hoidoista tai hyvän saattohoidon käytännön toteutuksesta?

Mitkä ovat heidän tietonsa keskushermoston kautta vaikuttavien lääkkeiden vaikutusmekanismeista, haitoista, yhteisvaikutuksista?

Päätöksessään he olivat ottaneet kantaa näihinkin seikkoihin - jopa tehneet päätökset hoitojen asianmukaisuudesta.

Mikä on kansalaisten oikeusturva? Mielestäni kyseessä on valittajien pettäminen - etenkin, kun lääninhallituksen päätöksistä ei voi valittaa. Ainoa valitustie on Euroopan ihmisoikeustuomioistuin.

Lääninhallitus voi pyytää lääketieteellisiä asiantuntijalausuntoja ulkopuolisilta lääkäreiltäkin, ja tällaiset asiantuntijapalkkiothan maassamme tunnetusti ovat erittäin pienet.

Mauri Akkanen

sosiaalineuvos

Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää