Mielipide

Ulosottolaki laiminlyö ihmisoikeuksia

"Laki suoranaisesti altistaa eräät ihmisryhmät syrjinnälle ja varmasti estää innostusta yrittämiseen."

Tilaajille

Uusi ulosottolaki tuo mukanaan paljon parannuksia ja selvennyksiä edelliseen ulosottolakiin, joka kiireessä säädettiin ilman, että sitä edes perustuslakivaliokunnassa käsiteltiin.

Laki aiheuttikin paljon kuohuntaa ja ylilyöntejä.

Kuitenkin juuri voimaan tulleessa laissakin on ihmisoikeuksien ja kansalaisten perustuslaillisten oikeuksien kannalta arveluttavia ja huolestuttavia piirteitä, jotka eivät suinkaan rakenna suomalaista yhteiskuntaa parempaan ja tasa-arvoisempaan suuntaan.

Laki suoranaisesti altistaa eräät ihmisryhmät syrjinnälle ja varmasti estää innostusta yrittämiseen.

Vaikka laki kumoaa varattoman ihmisen velkojen periytymisen, antaa se velkojille oikeuden jo varattoman ihmisen elämän aikana "samaistus"-pykälän ja "määräävän aseman" nojalla ulosmitata varattoman ihmisen puolison ja täysi-ikäisten omassa taloudessaan elävien lastenkin omaisuudet.

Kun kotivakuutuksen oikeusturvavakuutus ei kata lainkaan ulosottoon liittyviä kustannuksia, on kysyttävä missä on sivullisen todellinen oikeusturva.

Tällä hetkellä on maassamme kymmeniä oikeustapauksia, joissa ulosottomies velkojan vaatimuksesta on ulosmitannut sivulliselle, nimenomaan varattoman perheenjäsenille, kuuluvaa omaisuutta varattoman ihmisen veloista.

Ulosmitatuiksi ovat tulleet muun muassa asunto, jossa konkurssin tehnyt isä asuu vuokralla, täysi-ikäisten lasten omistama kesämökki, jossa myös varattomat vanhemmat ovat lomailleet, täysi-ikäisen lapsen omistama yksiö, täysi-ikäisen lapsen omistama auto, joka oli äidin käytössä, ja niin edelleen.

Yhdessä tapauksessa oikeus on jo ehtinyt todeta ulosmittauksen lainvastaiseksi, eli että sivullisen omistus oli todellinen, mutta oikeus "kohtuullisti" päätöstä ja määräsi kummankin osapuolen maksamaan itse oikeudenkäyntikulunsa, jotka nousivat kymmeniintuhansiin euroihin.

Suomen perustuslaki vahvistaa kaikille kansalaisille kuuluvan omaisuuden suojan ja vaatii, että "lapsia on kohdeltava tasa-arvoisesti yksilöinä", siis myös konkurssissa omaisuutensa menettäneiden ihmisten lapsia.

Omaisuuden suojan tulisi koskea myös konkurssin tehneille vanhemmille vuokrattua autoa ja asuntoa.

Edelleen lain mukaan "julkisen vallan on turvattava perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutuminen". Väärin tehdystä ulosmittauksesta ei siis saa koitua taloudellista menetystä rehelliselle sivulliselle.

Euroopan ihmisoikeussopimus taas kieltää "epäinhimillisen ja halventavan kohtelun" ja takaa "kaikille oikeuden vapauteen ja turvallisuuteen" sekä "oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin".

Lisäksi ihmisoikeussopimus kieltää syrjinnän, jonka kuuluu ulottua myös maassamme poikkeuksellisen laajaan, noin 500000 kansalaisen ihmisryhmään "varattomien vanhempien lapset". Edelleen taataan "jokaisen oikeus nauttia rauhassa omaisuudestaan".

Edellä olevien Suomen perustuslain ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen määräysten valossa tuntuu erikoiselta, että uusikin ulosottolaki hyväksyy ulosottomiehelle ilman oikeuden päätöstä ja ilman mitään rikosepäilyä täydellisen kotietsinnän suorittamisen, kotona olevien asiapapereiden takavarikoinnin mukaan lukien intiimit lääkärinlausunnot, koko kodin valokuvaamisen komeroineen, pankkitilien seurannan tietokoneelta ja puhelinkuuntelunkin.

Kotirauha ja intimiteettisuoja ei siis koske varattoman ihmisen kotia.

Erikoinen on myös ulosottomiehen oikeus sulkea ja ulosmitata sellaisten yritysten pankkitilit, joihin konkurssin kokeneella varattomaksi todetulla ihmisellä on tilinkäyttöoikeus, vaikka yrityksellä ja sen vastuuhenkilöillä ei olisi mitään maksuja ulosotossa.

Jokainen ymmärtää mitä tämä merkitsee yritystoiminnalle.

Velkojien tuleminen kuoleman jälkeen mukaan perunkirjoitukseen tulee varmasti järkyttämään tuhansia kansalaisia ja aikaansaamaan tuhansia oikeudenkäyntejä.

Lisäksi velkojat saivat laissa oikeuden hakea kymmenen vuoden lisäaikaa ulosoton päättymiselle "erityisistä syistä".

Edellä olevien epäkohtien johdosta on Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen ja EY-tuomioistuimeen tehty Suomesta satoja valituksia.

Kansalaiset siis kokevat, että Suomessa eivät konkurssin tehneet varattomat laman uhrit enää saa todellista oikeutta.

Olisi erityisen tärkeää säätää sovintolaki, jolla 1900-luvulla kaiken omaisuutensa menettäneiden ja varattomiksi todettujen kansalaisten velat kerralla mitätöidään.

Erkki O. Auranen

dipl.ins., pastori

Ylivelkaantuneiden vapautusrintama YVR:n sihteeri Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää