Suomalaismiehen maine mustattu aiheettomasti - Mielipide | HS.fi

Suomalaismiehen maine mustattu aiheettomasti

22.3.2004 2:00

Amnesty International on jättänyt Suomen hallitukselle vetoomuksen naisiin kohdistuvan väkivallan estämiseksi ja vaatii väkivallan vastaiseen ja uhreja tukevaan työhön rahoitusta valtion budjetista.

Asiaa koskevassa uutisessa (HS 6.3.) link {ETR=tl;HS20040306SI1YO03q6e.jtun.;all;hesa} haastateltu järjestön edustaja väitti, että kyselyjen mukaan Suomessa joka viides nainen elää väkivaltaisessa parisuhteessa. Tietääkseni Suomessa ei ole tehty sellaista tutkimusta, jonka perusteella moinen väite voitaisiin esittää.

Haastateltava viittaa ilmeisesti 1998 julkaistuun Tilastokeskuksen ja Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan kyselytutkimukseen "Usko, toivo, hakkaus", jonka mukaan joka viides joskus parisuhteessa elänyt 17-74-vuotias nainen oli joskus elämänsä aikana joutunut puolisonsa tekemän väkivallan kohteeksi.

Väkivalta on määritelty tutkimuksessa siten, että se pitää sisällään myös sanalliset uhkailut, liikkumisen estämisen, tönimisen ja kiinni tarttumisen. Vaikka tutkimusta kääntelisi miten päin, sen perusteella ei voida väittää, että joka viides nainen elää Suomessa väkivaltaisessa parisuhteessa.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen Suomalainen turvallisuus 2003-kyselytutkimuksen mukaan viime vuonna Suomessa joka 66. nainen joutui parisuhteessaan sellaisen väkivallan kohteeksi, joka sisälsi myös edellä kuvatunlaiset teot.

Luku oli ilahduttavasti pienentynyt vuoden 1997 tutkimukseen verrattuna.

Kyseisen tutkimuksen mukaan nainen joutuu väkivallankohteeksi useammin työpaikallaan, ravintoloissa ja muissa huvittelupaikoissa kuin parisuhteessaan.

Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, tapahtuipa se missä hyvänsä, on vähennettävä kaikin mahdollisin keinoin.

Yksi tehokkaimpia, mutta toistaiseksi valitettavan vähän käytetty keino on turvallisuustaitojen opettaminen tytöille ja naisille.

Hyvänkään asian rahoitusta ei ole sopivaa edistää keinolla millä hyvänsä.

On todella noloa, että suomalaisen miehen mainetta mustataan maailmalla väittämällä perusteettomasti, että heistä joka viides hakkaa naistaan.

Marja Vuento

rikosylikonstaapeli

Kerava

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide