Mielipide    |   VIERASKYNÄ

Talouspolitiikka pitkäjänteiseksi

Poliittisilla johtajilla on oltava kirkas näkemys siitä, mihin suuntaan he haluavat viedä Suomea seuraavan vuosi- kymmenen aikana, toteaa Pasi Sorjonen.

Tilaajille

Kyvykkäimmät yritysjohtajat hallitsevat nykyhetken johtamisen ja strategisen johtamisen ohella visionäärisen johtamisen. Heidän on kyettävä muodostamaan mielekkäitä näköaloja vuosikymmenen päähän oman toimialansa ja johtamansa yrityksen kehitysnäkymistä.

Visiot ovat välttämättömiä hyvien investointipäätösten tekemiseksi, sillä investoinnit ovat pitkäkestoisia ja niitä on vaikea peruuttaa.

Suunnitellessaan investointien sijaintia yritykset vertaavat yritystoiminnan näkymiä Suomessa ja ulkomailla. Tärkeimpiä eivät ole nykyiset toimintaedellytykset, vaan se, millaisiksi niiden odotetaan muodostuvan seuraavan vuosikymmenen aikana.

Olosuhteiltaan suotuisimmat paikat houkuttelevat investointeja, joiden vanavedessä syntyy myös uusia työpaikkoja.

Monet seikat houkuttelevat suomalaisia yrityksiä ulkomaille. Lähdön syynä voi olla globalisaatio tai suurten markkinoiden läheisyys.

Myös informaatioteknologian kehitys ja halu erikoistua vain omaan ydinosaamiseensa avaavat monille yrityksille mahdollisuuksia siirtää toimintansa melkein minne tahansa.

Suomi ei ole enää yrityksille houkutteleva investointikohde. Investointien vähäisyydestä, tuotannon siirtymisestä ulkomaille ja teollisuuden työpaikkojen häviämisestä pitää olla aidosti huolissaan.

Uusia työpaikkoja syntyy, jos investointivirta saadaan kääntymään takaisin Suomeen. Tämä vaatii kuitenkin rohkeaa talouspolitiikkaa. Pienten askelten politiikka antaa laihoja tuloksia.

Investointien vähäisyys saattaa johtua siitä, että yritysjohtajat ja poliittiset johtajat laativat suunnitelmansa eri aikataululla.

Hyvät yritysjohtajat tekevät suunnitelmansa vuosikymmeneksi eteenpäin, kun taas hallitusohjelma tehdään vain neljäksi vuodeksi.

Vaalikauden lopulla ei ole minkäänlaista julkistettua suunnitelmaa siitä, miten yhteiskuntaa jatkossa kehitetään. Tämä on yritysten näkökulmasta suuri haitta.

Visioiden tärkeys kasvaa maailman avautuessa. Kansakunnan johtaminen - aivan kuten yrityksenkin - on mahdotonta ilman pitkän aikavälin visiota siitä, mihin ollaan menossa. Niinpä kaikilla vakavasti otettavilla poliittisilla johtajilla on oltava kristallinkirkas näkemys siitä, mihin suuntaan he haluavat olla viemässä Suomea seuraavan vuosikymmenen aikana.

Ilman sellaista näkemystä kukaan ei voi mielekkäällä tavalla johtaa kokonaista kansakuntaa. Puolueiden olisi ehkä syytä keskustella visioistaan kerran vuodessa julkisesti.

Visioiden puutteessa teemme helposti lyhytnäköisiä ratkaisuja ja takerrumme nykyisyyteen sen sijaan, että pyrkisimme aktiivisesti tekemään oman tulevaisuutemme.

Silloin politiikka näyttää liikaa näennäiseltä yhteisten asioiden päivittäiseltä hoitamiselta ja hätäiseltä reagoinnilta eteen tuleviin asioihin ja liian vähän isojen linjojen vetämiseltä.

Yhteiskunnan kehityksen ennustettavuus paranisi, jos hallitusohjelma kirjoitettaisiin kahden hallituskauden mittaiseksi, siis kahdeksaksi vuodeksi kerrallaan.

Ohjelma voitaisiin päivittää kerran vuodessa niin, että suunnittelujänne pysyy koko ajan kahdeksan vuoden mittaisena. Jos hallitus vakavasti uskoo jatkavansa toisenkin kauden, kahdeksan vuoden ohjelmaa ei pitäisi olla vaikea tuottaa.

Pitkällä hallitusohjelmalla on useita etuja: Yhteiskunnallinen keskustelu saa arvoisensa aikaperspektiivin, ja lyhyen aikavälin tavoitteenasettelu helpottuu.

Avoimuus kasvaa, kun näköpiirissä olevia vaikeita ongelmia ei voi helposti sivuuttaa siirtämällä niitä seuraavan kauden asioiksi.

Kansalaiset saavat paremman kuvan puolueiden välisistä eroista.

Poliitikoista huomion saavat ne, joilla on aidosti jotain sanottavaa.

Talouskysymyksissä suhdanneluonteisten tekijöiden merkitys vähenee ja rakenteellisten kasvaa.

Monista keskeisistä talouden rakenteellisista kysymyksistä keskustellaan nykyään liian vähän, vaikka juuri ne ovat tärkeitä yritysten sijoittumis- ja investointipäätösten kannalta.

Tällainen kysymys on esimerkiksi julkisen vallan rooli taloudessa.

Mitä palveluita julkisen sektorin kuuluu itse tuottaa ja mitä rahoittaa? Mikä on valtion ja kuntien keskinäinen työnjako? Onko tarpeen kierrättää 45 prosenttia bruttokansantuotteesta julkisen sektorin kautta? Jatketaanko pontevasti tulonjaon tasoittamista, vai annetaanko tuloerojen kasvaa?

Tärkeiden kysymysten lista on pitkä.

Pasi Sorjonen

Kirjoittaja on Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan

ennustepäällikkö.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille

  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona
  3. Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille
  4. "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään Tilaajille
  5. Tunti sitten
  6. Jalankulkijoita varoitetaan liukkaasta kelistä – lumisade huonontaa ajokeliä Pohjois-Suomessa
  7. 4 tuntia sitten
  8. Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”
  9. Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa
  10. Töyhtöiibis pelastui ja Sumatralta löytyi uusi serkku – eläinmaailmasta on kerrottavissa myös iloisia uutisia
  11. Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija
  12. Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy
  13. Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla Tilaajille
  14. Näytä lisää