Mielipide

Vammaispalvelut ovat välttämättömyys

"Vammaispalveluissa on kyse haitan kompensoinnista, ei ihmisen asettamisesta muita edullisempaan asemaan."

Tilaajille

Keskustelu vammaispalveluiden sisällöstä ja laadusta on ajankohtaista. Vammaispalvelulaki ja osittain vanhentunut kehitysvammalaki tullaan lähivuosina sovittamaan yhteen.

Tarkoituksena on luoda lakikokonaisuus, joka palvelee paremmin käytännön tarpeita.

Uudistusta kohtaan tunnetaan sekä pelkoja että varovaista toiveikkuutta. Yhtenäisen lain toivotaan selkiyttävän palveluiden järjestämisvelvollisuutta.

Toisaalta taas subjektiivisten oikeuksien karsimista pelätään.

Yksittäisistä vammaispalveluista kuljetuspalvelut ovat olleet viime aikoina huomion keskipisteessä. Vammaisjärjestöt puolustavat oikeutta yksilöllisiin kuljetuspalveluihin. Viranomaiset puolestaan hakevat säästöjä kasvaviin vammaispalvelukustannuksiin, joista suurin osa muodostuu kuljetuspalveluista.

Valtaosa kuljetuspalveluiden käyttäjistä on vanhuksia. Vuonna 2001 kuljetuspalveluasiakkaita oli kaikkiaan 71000 henkilöä ja kustannukset olivat 77,4 miljoonaa euroa. Kaikista vammaispalvelukustannuksista ne muodostivat 48 prosenttia.

Muihin vammaispalvelulain mukaisiin palveluihin on siis käytetty yhteensä saman verran rahaa kuin kuljetuspalveluihin yksinään.

Vuonna 2001 tulkkipalveluita käytti 3200 henkilöä ja kustannukset olivat 6,3 miljoonaa euroa.

Palveluasumista järjestettiin 2100 henkilölle 37,7 miljoonalla eurolla. Palveluasumisen osuus kokonaiskustannuksista oli 23 prosenttia.

Henkilökohtaisen avustajan palkkaamiseen sai tukea 3100 henkilöä ja kustannukset olivat 29,9 miljoonaa euroa. Avustajapalveluiden osuus kokonaiskustannuksista oli 18 prosenttia.

Vaikka vain pieni osa suomalaisista tarvitsee ja saa vammaispalveluita, ei palveluiden merkitys ole käyttäjälleen vähäinen.

Mikäli kuljetuspalveluita ei olisi järjestetty, olisi lähes 80000 ihmistä jäänyt kotiin. Yksi heidän perusoikeuksistaan, oikeus liikkua, ei olisi toteutunut.

Ainakin osa avustajapalveluita saaneista henkilöistä olisi joutunut ilman henkilökohtaisen avustajan palkkaamista laitoshoitoon.

Tulkki on mahdollistanut kommunikaatiovammaisen henkilön puhumisen. Tosin 120 tuntia tulkkausta vuodessa mahdollistaa vain 20 minuutin juttutuokion päivässä. Tähän ei varmastikaan moni äänellään puhuva ihminen suostuisi?

Suurin osa tulkkausapua tarvitsevista puhevammaisista on vielä kokonaan tulkkipalveluiden ulkopuolella.

Joskus vammaispalvelut uutisoidaan julkisuudessa etuuksina, joita vammaiset henkilöt saavat. Onko etu kuitenkaan se, ettei ihminen pysty itse syömään, vaan hänen on palkattava sitä varten toinen henkilö?

On myöskin vaikeaa ymmärtää etuudeksi sitä, että joutuu hoitamaan vessa-asiansa aina avustajan läsnä ollessa, kun ei toimituksesta yksin suoriudu. Siksipä esimerkiksi avustajapalvelut eivät voine olla luksusta, johon vain joillakin on etuoikeus.

Vammaispalveluissa on kyse haitan kompensoinnista, ei ihmisen asettamisesta muita edullisempaan asemaan.

Sen lisäksi, että vammaispalvelut kompensoivat ihmisen vammasta aiheutuvia haittoja, ne myös ovat välttämättömiä yhteiskunnan rakentamien esteiden voittamiseksi.

Vammaispalveluita tarkastellaan tavallisesti yksittäisinä palveluina.

Tosiasiassa ne muodostavat parhaimmillaan kokonaisuuden, joka tukee vammaisen ihmisen itsenäistä suoriutumista.

Yhden palvelun myöntäminen ja toisen epääminen lyövätkin monesti vammaispalveluasiakasta korville.

Toimivan ja riittävän palvelukokonaisuuden varmistamiseksi tarvitaan palvelusuunnitelmaa. Suunnitelmaan tulisi kirjata asiakkaan tarvitsemat palvelut ja niiden toteutustapa.

Palvelusuunnitelma jää kuitenkin monissa kunnissa tekemättä, vaikka asiakkaalla on siihen aina oikeus.

Suomen vammaispalvelulaki on kansainvälisestikin verrattuna korkeatasoinen. Oikein sovellettuna se turvaa ihmisoikeuksien toteutumista.

Kuntakohtaiset, joskus lainvastaiset soveltamisohjeet asettavat eri kunnissa asuvat vammaiset ihmiset eriarvoiseen asemaan.

Sanonta "on lottovoitto syntyä Suomeen" pitää varmasti paikkansa.

Vammaisen henkilön kohdalla lottovoitoksi voisi luonnehtia sitä, että on syntynyt tai muuttanut kuntaan, jossa vammaispalvelulakia tulkitaan ja toteutetaan lain hengen mukaisesti.

Jokerivoittona voisi luonnehtia päättäjiä, jotka päätöksillään rakentavat kaikille saavutettavaa yhteiskuntaa. Tällöin tarve erityispalveluihin vähenee.

Sari Loijas

yht. tiet. lisensiaatti

pääsihteeri Valtakunnallinen vammaisneuvosto sosiaali- ja terveysministeriö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää