Mielipide

Globaali politiikka on nykyajan realismia

Tilaajille

Risto E. J. Penttilä tekee huomiota herättäneessä puheenvuorossaan Helsingin Sanomissa 25.4. link {ETR=tl;HS20040425SI1VS05tge.jtun.;all;hesa} jyrkän eron ulkopolitiikan idealismin ja realismin välille. Yhtäällä on presidentti Tarja Halosen suosima maailmanparantaminen: globaalit ihmisoikeudet, köyhien maiden velkasaneeraus, aserajoitukset. Toisaalla on turvallisuuspolitiikka: kansallinen etu ja suurvaltasuhteet.

Penttilän mielestä maailmanparantaminen sopii huonosti Suomen ulkopolitiikan johtajalle ja puolustusvoimien ylipäällikölle sekä heikentää suhteita Yhdysvaltoihin ja Venäjään.

Perustuslaillinen kriisi uhkaa, jos idealistipresidentti kieltäytyy toteuttamasta hallituksen realistista politiikkaa. Penttilä ehdottaa joko presidentin ulkopoliittisen vallan poistamista tai nykyisen presidentin luopumista tehtävästään.

Penttilän puheenvuoro palauttaa mieleen entisen ulkoministerin Keijo Korhosen teoksen Mitalin toinen puoli (1989).

Siinäkin ulkopolitiikan ydin oli turvallisuuspolitiikka, kun taas rauhanliikkeestä ja kehitysavusta oli vain sijaistoiminnoiksi. Ne voivat olla välineenä hyödyllisiä, mutta itsetarkoituksena vaarallisia.

Penttilän ja Korhosen ajattelulla on pitkät juuret. Poliittiseksi realismiksi kutsutun perinteen klassikoita ovat italialainen renessanssiajattelija Niccolò Machiavelli ja 1600luvun englantilaisfilosofi Thomas Hobbes.

Realistien mukaan moraalinen järjestys ulottuu vain valtion rajojen sisälle ja politiikan tulee turvata valtion etua kaikin mahdollisin keinoin. Valtioiden välillä vallitsee anarkia.

Se, mikä oli uskottavaa 1600-luvulla ja ehkä vielä Neuvostoliiton naapurina, ei ole sitä tänään.

Poliittisen realismin klassikoiden modernit seuraajat erehtyvät tulkitessaan maailman edelleen kansallisvaltioiden taisteluksi.

Maailmantalous ja moderni teknologia liittävät maailman riippuvuuden verkostoiksi.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan horisontti on muuttunut, kun hyvinvointiamme eivät ensisijaisesti uhkaa elintilaa raivaavat valloittajat vaan terrorismi, väestönkasvu, epidemiat, kasvihuoneilmiö ja eriarvoisuuden kärjistyminen.

Globalisaation hallinta edellyttää ihmisarvoa kunnioittavan eettisen järjestyksen kehittämistä.

Koska olemme toisistamme riippuvaisia, globaali politiikka ei ole idealismia vaan realismia Suomen kansalaisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistämiseksi.

Epäitsekästä uhrautumista ei vaadita, vaan pitkän tähtäyksen oman edun ymmärtämistä. Globaali politiikka ei toki ole helppoa, eikä pelkkä hyvä tahto riitä.

Realismi on erotettava idealismista, mutta se on eri asia kuin ero kansallisen ja globaalin näkökulman välillä.

Miksi Washingtonin ja Moskovan kannatus sitä paitsi olisi niin tärkeää?

Bushin ulkopolitiikka on karskin voiman käytön ja onton moralismin yhdistelmä, jonka realistisuutta edes Yhdysvaltojen edun toteuttajana voidaan epäillä.

Kun uuskonservatiivinen vaihe Yhdysvalloissa ehkä jää ohimeneväksi, miksi Bushin hallinnon kanssa pitäisi ylläpitää asiallista lämpimämpiä suhteita? Sama voidaan kysyä Putinin Venäjästä.

Miksei Penttilä puhu EU:sta ja YK:sta Suomen ulkopolitiikan luontevina konteksteina?

Penttilä ottaa esiin tärkeitä kysymyksiä idealismin ja realismin suhteesta sekä ulkopoliittisesta vallanjaosta.

Kansallisen ja globaalin välisen suhteen tulkitseminen ajastaan jälkeen jääneen poliittisen realismin termein kuitenkin heikentää sanoman uskottavuutta.

Juha Sihvola

professori

Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää