Mielipide    |   VIERASKYNÄ

Turvallisuuspalveluja yli rajojen

Sisäisen turvallisuuden ylläpitoon on syntynyt monikansallisia yksityisiä turvallisuuspalveluja, kirjoittaa Kimmo Hakonen.

Tilaajille

Julkisuudessa on keskusteltu viime aikoina sellaisista rajat ylittävistä ulkoisen turvallisuuden järjestelyistä kuin Euroopan unionin puolustusulottuvuus ja Nato. Vähemmälle on jäänyt keskustelu rajat ylittävistä sisäisen turvallisuuden järjestelyistä, kuten Euroopan poliisiviraston, Europolin, puitteissa tapahtuvasta yhteistyöstä.

Yleinen kansainvälistyminen on hämärtänyt valtion ulkoisen ja sisäisen turvallisuuden välistä eroa. Useat valtiot tekevät yhteistyötä sekä ulkoisen että sisäisen turvallisuuden sektorilla.

Ulkoinen uhka voi yhä useammin liittyä muihinkin kuin valtiollisiin toimijoihin eli vieraiden valtioiden sotajoukkoihin tai vakoilijoihin: valtiota ja sen kansalaisia voi uhata ulkoapäin myös kansainvälinen terrorismi tai rajat ylittävä rikollisuus.

Ulkoisen turvallisuuden ylläpitäminen on lähes yksinomaan valtiollista toimintaa, mutta sisäisen turvallisuuden ylläpitämisestä osa on jo pitkään ollut yksityistettyä. Vartiointiliikkeiltä on voinut ostaa esimerkiksi omaisuuden vartiointi- tai henkivartiointipalveluja.

Fyysisen vartioinnin rinnalle ovat nousseet tekniset turvajärjestelmät ja turvallisuusuhkien paljastaminen.

Sisäisen turvallisuuden yksityistämisessä ei ole kysymys pelkästään siitä , että turvallisuutta saavat siitä maksamaan kykenevät. Kysymys on myös siitä, että elinkeinonharjoittajat, joiden toiminnasta aiheutuu turvallisuusriskejä, sijoittavat osan liikevoitostaan noiden riskien torjumiseen eli asiakkaidensa turvaamiseen.

Jos tietyssä elinkeinotoiminnassa syntyy säännöllisesti esimerkiksi järjestyshäiriöitä, elinkeinonharjoittaja voidaan velvoittaa asettamaan järjestyksenvalvojia tai viranomaiset voivat periä elinkeinonharjoittajalta maksuja omista riskejä torjuvista toimistaan.

Sisäisen turvallisuuden ylläpidon kansainvälistymisen ja yksityistymisen yhteisvaikutuksena on syntynyt monikansallisia yksityisiä turvallisuuspalveluja. Tehokkaan viranomaisvalvonnan mahdollistamiseksi on tähän asti vaadittu, että monikansallisten turvallisuusalan toimijoiden on hankittava toimilupa erikseen kuhunkin toimintavaltioonsa.

Tulevaisuudessa EU:n alueella on paineita luopua tällaisistakin vaatimuksista, kun muidenkin palvelujen liikkuvuutta edelleen edistetään. Samanaikaisesti ei ole kuitenkaan kehittynyt yhteisiä eurooppalaisia yksityisten turvallisuuspalvelujen valvontamekanismeja.

Eri jäsenvaltioiden turvallisuusalaa sääntelevä lainsäädäntö ei ole yhteismitallista, ja toimiluvan myöntäneen jäsenvaltion on vaikea valvoa tehokkaasti toisessa maassa annettavia palveluja.

Turvallisuusalan yksityisillä toimijoilla ei ole samanlaisia toimivaltuuksia kuin viranomaisilla. Erilaiset tiedolliset työmenetelmät saattavat kuitenkin nykyään vaikuttaa kansalaisten oikeusasemaan perinteisiä pakko- ja voimakeinovaltuuksia enemmän.

Pelkästään julkisista lähteistä saatavien tietojen tehokas yhdistely voi tuottaa enemmän tietoa kuin perinteisten poliisivaltuuksien käyttö. Yksityisille yrityksille on myös sallittu varsin vapaa tietojen siirto EU:n sisällä, vaikka arkaluonteisten henkilötietojen käsittelyä sinänsä onkin rajoitettu.

Turvallisuusyritysten keskinäinen kilpailu on kovaa. Toisaalta monikansallisen yksityisen turvallisuuspalvelukonsernin sisäinen tietojenvaihto ja työntekijöiden liikkuminen työtehtävissä EU:n jäsenvaltiosta toiseen voi tulevaisuudessa olla kansallisten viranomaisten yhteistyötä tehokkaampaa ja joustavampaa.

Verovaroin rahoitettujen viranomaisten on vaikea reagoida toimintaympäristön muutoksiin yhtä nopeasti kuin yritysmaailman, joka hankkii tarvittavat resurssit asiakkaita suoraan laskuttamalla.

Viranomaisten ja yksityisten yritysten rooleista turvallisuuden tuottajina tarvitaan nyt myös eurooppalaista ja kansainvälistä keskustelua. Yksityinen turvallisuusala vaatii valvontaa, toteutettiin tuo valvonta sitten yksittäisten valtioiden toimesta tai valtioiden yhteistyönä.

Kimmo Hakonen

Kirjoittaja on sisäasiainministeriön poliisiosaston lainsäädäntöneuvos.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää