Mielipide

Tuomioistuimista ratkaisuautomaatteja?

Tilaajille

Tuomioistuinten tehtäväksi mielletään erityisesti oikeusammattilaisten piirissä oikeusriidan tai rikosasian ratkaiseminen. Tämä käy hyvin ilmi oikeusministeriön työryhmän ehdottamasta kirjallisesta menettelystä, joka mahdollistaisi rikosjuttujen käsittelemisen ilman suullista oikeudenkäyntiä (HS 26.7.). link {ETR=tl;HS20040726SI2YO02eu9.jtun.;all;hesa} Osapuolten suostumuksella esitutkinnassa jo tunnustettu teko voitaisiin ratkaista ns. kansliakäsittelyssä. Kirjallista menettelyä perustellaan tehokkuudella: se säästää sekä rahaa että työaikaa.

Viime vuosikymmeninä tuomioistuinlaitosta on voimakkaasti arvosteltu ja oikeudenmukaisuuden toteutuminen tuomioistuimissa kyseenalaistettu.

Tuomioistuimiin luottavat tutkimusten mukaan vähiten ne ihmiset, joilla on omakohtaisia kokemuksia tuomioistuimista. Menettelyä ei koeta oikeudenmukaiseksi.

Myös oikeusministeriön tuomioistuinlaitoksen kehittämiskomitea (2003) on todennut, että tuomioistuinkäsittelyn tulisi nykyistä enemmän kiinnittää huomiota koetun oikeudenmukaisuuden toteutumiseksi.

Asianomaisten osallistumismahdollisuudet sekä menettelyn vuorovaikutuksellisuus ovat keskeisenä tekijöitä oikeudenmukaisuuden kokemisessa.

Perustellusti voidaan väittää, että yhä useammin ihmiset turvautuvat oikeusjärjestelmään saadakseen asiansa käsitellyksi ja ratkaistuksi.

Aineellinen hyvitys teosta on uhrille usein toissijainen. Tärkeämpää on saada asia selvitetyksi, saada aikaan sovinto tapahtuneen kanssa.

Yksittäisten tapausten ratkaisemisen lisäksi lainkäytöllä on laajempi yhteiskunnallinen merkitys.

Rikos ei kohdistu vain teon uhriin vaan se loukkaa koko yhteisöä. Vahvistamalla tärkeiksi kokemansa normit laeiksi yhteisö pyrkii ylläpitämään järjestystä ja yhtenäisyyttä.

Lainsäädäntö ja säädetty oikeusjärjestelmä on väline järjestäytyneen yhteiselämän turvaamiseksi sekä omankädenoikeuden harjoittamisen hillitsemiseksi. Sillä halutaan vaikuttaa jo ennalta ihmisten käyttäytymiseen.

Rikosasioiden käsittely kirjallisessa menettelyssä tarjoaa osapuolille keinon saada ikävä asia helposti pois päiväjärjestyksestä sekä tuomioistuimille taloudellisia säästöjä, mutta saavutettavat edut ovat kyseenalaisia.

Menettelyssä asiaa ei käsitellä vaan ainoastaan ratkaistaan, joten se ei mahdollista sovintoa osapuolten välillä.

Uudistuksella ei myöskään vahvisteta kansalaisten luottamusta tuomioistuimiin vaan pikemminkin heikennetään sitä entisestään. Kirjallista käsittelyä tuskin voi kuvata vuorovaikutukselliseksi.

Oikeusjärjestelmä ei voi olla vain tapausten ratkaisuautomaatti. Sen tulee edelleenkin pyrkiä ohjaamaan yhteisön käyttäytymistä sekä vahvistamaan yleisiä moraali- ja tapanormeja.

Jotta tuomioistuimet voisivat säilyttää luottamuksensa kansalaisten keskuudessa, niiden on varmistettava sekä aineellisen että koetun oikeudenmukaisuuden toteutuminen.

Kirjallisen käsittelyn sijasta tulisi edistää tuomioistuinsovittelun mahdollisuuksia ja laajentaa oikeusministeriössä kaavaillun riita-asioiden tuomioistuinsovittelun soveltamisala myös lieviä rikosasioita koskevaksi.

Mikael Vänttinen

teol. yo

Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää