Mielipide

Voimavaroja lastensuojeluun

Tilaajille

On hyvä, että lastensuojelulain uudistamisesta on keskusteltu lehtien palstoilla tiiviisti. Keskustelussa on pohdittu, pitäisikö lastensuojelun huostaanottopäätökset siirtää oikeuslaitoksen tehtäväksi.

Lastensuojelutyössä olleena koen, että nyt on asiaa lähdetty ratkaisemaan väärästä päästä. Lastensuojelutyön voimavarojen ja pätevien sosiaalityöntekijöiden puute ovat varmasti pääsyy ongelmiin.

Etenkin pienten kuntien lastensuojelun erityisosaaminen tulisi varmistaa.

Ennen kaikkea tarvitsemme lisää lastensuojelutyöntekijöitä ja nykyistä enemmän panostuksia ennalta ehkäisevään työhön, kuten perhetyöntekijöihin.

Kokemukseni perusteella huostaanottopäätökset tehdään usein aivan liian myöhään. Lapsi on tällöin kokenut jo aivan liian paljon pahaa.

Tämä on paljon suurempi ongelma kuin nyt keskustelussa esiin otetut mahdollisesti virheellisen arvion perusteella tehdyt ratkaisut. Tällaiset ovat Suomessa äärimmäisen harvinaisia, enkä ole itse niihin eri kunnissa työskennellessäni koskaan törmännyt.

Ennen huostaanottopäätöstä tehdään kaikki voitava perheen auttamiseksi. Vasta, kun kaikki muut keinot on kokeiltu ja ne on koettu riittämättömiksi, tulee huostaanotto kysymykseen.

Vastuu ja tieto huostaanoton valmistelussa on sosiaalityöntekijöillä. He tekevät vanhempien ja lasten kanssa yhteisymmärryksessä toteutettavat huostaanottopäätökset.

Luottamushenkilöt päättävät työntekijöiden valmistelun pohjalta vain tahdon vastaisista huostaanotoista, jotka nekin vahvistetaan hallinto-oikeudessa. Nykyjärjestelmä on toimiva, jos vain työhön on riittävät resurssit.

Tämän luottamushenkilöiden päätäntävallan siirtämiselle oikeuslaitokselle on vahvoja perusteita. Sosiaalityöntekijöillä tulee säilyä vahva päätösvalta nykykäytännön mukaisesti.

Jos päätösvaltaa siirrettäisiin oikeusasteille, päätökset perustuisivat kuitenkin vastaaviin tietolähteisiin kuin nykykäytännössäkin eli perhettä lähimpänä työskentelevän lastensuojelutyöntekijän lausuntoon sekä monen muun tahon, kuten päivähoidon ja koulun, viesteihin lapsen tilanteesta, poliisien raportteihin ja lääkärin, psykologin ja perheneuvolan lausuntoihin.

Uskallan väittää, että lastensuojelutyöntekijä on paras henkilö arvioimaan ratkaisua lapsen edun ja oikeuksien kautta.

He ovat myös kokemuksensa ja koulutuksensa kautta usein parhaita henkilöitä tekemään yhteistyötä perheiden kanssa myös kipeän ratkaisun kohdalla.

Lasten turvallinen ja hyvä kasvuympäristö tulee turvata. Toivon, että poliittista tahtoa niin valtakunnan tasolla kuin kunnallispolitiikassakin on lähteä ratkaisemaan asiaa oikeasta päästä eli lastensuojelun nykyisin riittämättömien resurssien täydentämisestä.

Satu Taiveaho

kansanedustaja (sd)

sosiaalijohtaja Riihimäki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää