Mielipide    |   VIERASKYNÄ

Popilla ja politiikalla sama sävel

Asioiden esittäminen viihteen keinoin vaikuttaa tapaamme mieltää sosiaalisen todellisuuden ilmiöitä, kirjoittaa Antti-Ville Kärjä.

Tilaajille

Yhdysvaltalainen rocktähti Bruce Springsteen teki hiljattain näkyvän aluevaltauksen ottaessaan kantaa maansa presidentinvaalitaistoon. Springsteenin julkilausuttuna tavoitteena on "muuttaa valtionjohdon suuntaa ja vaihtaa nykyinen hallinto marraskuussa" (HS 8.8. link {ETR=tl;HS20040808SI1UL018mo.jtun.;all;hesa}). Asiaa koskevissa kommenteissa on varoitettu liioittelemasta Springsteenin vaikutusta vaaleihin. Samalla on pohdittu, kuinka "vaarallinen" askel muusikon kannalta on kyseessä.

Ajatukseen populaarimuusikoiden sekä muiden taiteilijoiden ja politiikan yhteyden "vaarallisuudesta" liittyy merkittäviä taustaoletuksia. Keskeisin näistä on päähänpinttymä siitä, että politiikka ja populaarikulttuuri tai taide olisivat toisistaan erillisiä.

Jo Springsteen itse tyrmää tällaisen ajattelutavan todetessaan, että "taiteilijoilla ja muusikoilla on erityinen paikka kansakunnan yhteiskunnallisessa ja poliittisessa elämässä".

Toki musiikinlajeissa on tässä eroja. Selvät yhteiskunnalliset kannanotot ovat tuttuja Springsteenin kaltaisille aikuisrokkareille. Samanlaista poliittisuutta voi olla vaikeampi havaita esimerkiksi Hanna Pakarisen, Simo Silmun tai Antti Tuiskun tuotannosta.

Tämä ei tarkoita, että kansallisten Idols- ja iskelmätähtiemme esityksissä ei olisi jälkeäkään yhteiskunnallisista kannanotoista tai että niissä olisi kyse peräti yleisön "typerryttämisestä", kuten jo 1930-luvun massakulttuurikriitikot esittivät.

Asioiden esittäminen viihteen keinoin vaikuttaa tapaamme mieltää sosiaalisen todellisuuden ilmiöitä. Merkitystä on myös sillä, mitä jätetään esittämättä ja kenen intressejä kulloisetkin esitykset palvelevat.

Koskettavinta todistusaineistoa populaarimusiikin ja politiikan yhteydestä tarjoaa sensuuri. Meillä M.A. Numminen saa jo laulaa istuskelevansa naisensa kanssa eduskuntatalon puistossa, mutta 1966 tämä oli liikaa Yleisradiolle. Ja jotta asiat pysyisivät mittasuhteissaan, kannattaa muistaa myös Yhdysvaltain hallinnon "suositukset" tiettyjen laulunaiheiden välttämisestä 11.9.2001 jälkeen sekä rapmusiikin ohjeistaminen Kuubassa ja kieltäminen Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Sensuurin perusteet voivat löytyä paitsi sanoituksista myös laulujen musiikillisista piirteistä: tiettyjen instrumenttien käytöstä, "saundeista", rytmeistä ja jopa äänenvoimakkuudesta.

Vapaan musiikillisen ilmaisun järjestö Freemuse (www. freemuse.org) raportoi 9.8. 2004, että Iranissa autoradion huudattaminen johtaa 3-12 kuukauden vankeustuomioon, mahdollisesti jopa 74 ruoskaniskulla pönkitettynä. Rummunlyönnit voivat siis vaihtua raipanlyönteihin.

Yleisimmin populaarimusiikin poliittisuus määritetään sanoitusten perusteella, vaikka tällöinkin tulkinnat voivat risteillä. Esimerkiksi käy Springsteenin hitti Born in the USA, joka oli käytössä Ronald Reaganin vaalikampanjassa parikymmentä vuotta sitten, vaikka laulun sanoja on pidetty Yhdysvaltoja kritisoivina.

Populaarimusiikin poliittisuutta voi kuunnella muutenkin kuin maiden nimien perusteella. Mitä Hanna Pakarisen laulut kertovat naisten asemasta yhteiskunnassa? Entä mikä on Simo Silmun tarjoaman seksuaali-ihanteen suhde homoliittojen laillistamiseen? Entäpä Antti Tuiskun? Tarjoavatko ne kenties huomaamattoman oppitunnin nyky-Suomen yhteiskunnallisiin arvoihin?

Viihteen politisoitumisesta omaa tragikoomista tarinaansa kertovat kansanedustajamme ja ministerimme iltapäivälehtien lööpeissä, ulkomaisista kuvernaattoreista puhumattakaan. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, etteivätkö tällaiset ihmiset voisi hoitaa tehtäviään onnistuneesti, vaan pikemminkin siitä, että politiikka tulkitaan yhä enemmän ja enemmän viihteeseen rinnasteisena julkisuuden alueena.

Springsteenin politikointia voikin pitää merkityksettömänä - olipa Yhdysvaltain hallinto millainen tahansa, hänen toimintamahdollisuuksiinsa se ei vaikuttane. Tähän liittyy myös se, kuinka moni uskoo mahdollisen presidentinvaihdoksen vaikuttavan yhdysvaltalaiseen yhteiskuntaan tai maailmanpoliittiseen tilanteeseen. Edelleen uskonasia on, miten Springsteenin esimerkki liikuttaa Yhdysvaltojen kansalaisia ääniuurnien läheisyydessä.

Antti-Ville Kärjä

Kirjoittaja on musiikkitieteen vs. lehtori Turun yliopistossa (1.9. alkaen) erikoisalueenaan populaarimusiikin ja audiovisuaalisen median suhde.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää