Mielipide

Varallisuus- ja perintöverot kasvun hidaste

"Lähivuosina Suomen menestys on enenevästi harvalukuisten riskinottoon kykenevien yksityishenkilöiden varassa."

Tilaajille

Ministeri Ulla-Maj Wideroos ehdotti perintöverosta luopumista Ruotsin tapaan. Tämä sai turhan nihkeän vastaanoton Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa (HS 25.9. link {ETR=tl;HS20040925SI1MA01fpu.jtun.;all;hesa}). Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki totesi hänkin, ettei Suomella ole varaa luopua perintöverosta.

Ruotsissa sen sijaan taas pohdittiin pitkään, onko Ruotsilla enää varaa perintöveroon. Vasemmistopuolueet päättivät lopulta luopua perintöverosta sen taloudelliselle kasvulle aiheuttamien haittojen vuoksi.

Kaikkien vastuuntuntoisten kansalaisten mielestä tasainen tulojen ja varallisuuden jakautuminen on hyvä asia. Samoin pidetään hyvänä, että veroja maksetaan maksukyvyn mukaan.

Näitä yhteiskunnan kannalta hyviä päämääriä tukevat sekä perintö- että varallisuusvero. Näiden päämäärien tavoittelu ei kuitenkaan ole ilmaista, jos verotuksen kohde pääsee pakenemaan maasta.

Aiemmin, pääomaliikkeiden säännöstelyn oloissa, varallisuuteen kohdistuneilla veroilla oli vähän huonoja sivuvaikutuksia. Sen sijaan nykyisissä vapaiden pääomaliikkeiden oloissa sekä varallisuus- että perintöveroista on tullut haitallisia taloudellisen kasvun esteitä.

Varallisuus hakeutuu nyt sinne, missä verotus on lievintä. Ruotsin tilastoviranomaisten laskelmien mukaan noin 500 miljardia kruunua on laittomasti ulkomailla paossa verottajaa.

Näissä luvuissa eivät ole edes mukana kymmenet ulkomailla asuvat veropakolaissuvut, kuten Ikean Kampradit tai TetraPakin Rausingit vauraimmasta päästä laskettuna.

Osa näistä veroparatiisien säätiöihin tai holdingyhtiöihin sijoitetuista varoista hakeutuu takaisin Ruotsiin. Silti veropakolaisuus kiistatta haittaa ruotsalaisten yritysten riskirahoitusta.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että yritykset investoivat vain turvallisiin kohteisiin, joiden tuotto on alhainen.

Talouden vauhdikkaampi kasvu edellyttää suurempaa riskinottoa. Riskejä kykenee kantamaan vain varakas yksityishenkilö.

Ruotsin talous on viimeisen 30 vuoden aikana kasvanut selvästi muuta teollista maailmaa hitaammin, ainakin osin tasaiseen tulonjakoon tähtäävän verotuksen vuoksi.

Väestö on kuitenkin ikääntymässä, joten tulonjakokiistat työssä käyvän ja muun väestön kesken tulevat lisääntymään. Odotettavissa olevaa taistelua julkisista varoista on huomattavasti helpompi ratkoa nopeasti kasvavassa taloudessa kuin hitaan kasvun oloissa.

Lisäksi huippuosaajia on helpompi pitää vauraassa kuin köyhässä maassa. Ruotsilla ei ole varaa hitaaseen kasvuun.

Sekä varallisuus- että perintövero hidastavat myös Suomen taloudellista kasvua, vaikka Suomessa onkin perittyä omaisuutta vähemmän kuin Ruotsissa. Onhan syrjäisessä Suomessa riskirahoituksen saaminen vaikeampaa kuin Ruotsissa.

Kun suomalaiset juristit oppivat tukholmalaisten kollegojensa menetelmät varojen siirtoon, veropako tulee lähivuosina tuntuvasti lisääntymään nykyisestä. Osinkoverotukseen siirtyminen alentaa sekin veropakolaisuuden kynnystä.

Ministeri Kalliomäen olisikin pitänyt sanoa, että Suomessa - toisin kuin Ruotsissa - ei ole tarvetta nopeampaan kasvuun.

Olen samaa mieltä pääkirjoituksen kanssa siitä, että varallisuusvero on perintöveroakin haitallisempi. Sen sijaan kirjoituksessa esitetyt argumentit perintöveron puolesta muistuttavat verojuristien kikkailua.

Perintöverosta luopuminen tuskin vaarantaa verojärjestelmää, kuten pääkirjoituksessa väitetään. Pelot velkojien ja verottajan menetyksistä ovat vahvasti liioiteltuja.

Jo nyt velkojat käyvät usein oikeutta, kun konkurssipesästä on lahjoitettu aviopuolisolle tai jälkeläisille varallisuutta. Lahjavero ei kovin paljon tätä kannustinta muuta.

Sama koskee muidenkin verojen kiertoa lahjoitusten avulla, sillä myös verottajalla on lakiin perustuvat keinonsa suojella saataviaan. Varallisuusveron kiertäminen toki tulee kannattavammaksi, mutta siitähän olisi jo muutoinkin luovuttava.

Varallisuus- ja perintöverosta luopuminen merkitsisi melkoiselle osalle lakimieskuntaa työttömyyttä tai uusien tehtävien opettelua, mikä selittänee osan nihkeistä puheenvuoroista.

Pääomaliikkeiden vapautuminen on luonut suomalaisille uusia mahdollisuuksia, mutta niiden hintana on ollut vaihtoehtojen tuntuva kaventuminen veropolitiikassa. Tätä ei ole Suomessa kyetty ymmärtämään ja vielä vähemmän hyväksymään.

Julkiset menot on kuitenkin jollain tavoin rahoitettava. Lähivuosina Suomen menestys on enenevästi harvalukuisten riskinottoon kykenevien yksityishenkilöiden varassa.

Pääoman ylenmääräinen verotus on kasvun kannalta huomattavasti suurempi ongelma kuin hyvätuloisten virkamiesten palkkojen verotus. Yrityksethän voivat aina kompensoida korkeat verot huippuosaajilleen maksamalla parempia palkkoja.

Pentti Forsman

valt. kand.

Kerava

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää