Mielipide

Kyseessä oli tieteellinen luentosarja

Tilaajille

Helsingin Sanomat kertoi (23.10.) järjestämästäni luentosarjasta otsikolla "TKK:lla vaaditaan Jumalaa luonnontieteen piiriin". Uutinen antoi väärän kuvan luentosarjasta.

En ollut järjestämässä seminaaria Helsingin yliopistolle, vaan sen järjestelyistä vastasi yliopiston Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenian suunnittelija Timo Linnakylä (jota autoin puhujien valinnassa) esimiehensä Kauko Hämäläisen tuella. Minut oli pyydetty puheenjohtajaksi.

Seminaari herätti laajaa huomiota, ja siitä tiesivät jopa muutamat Yhdysvaltain senaattorit. Tilaisuuden peruutti lyhyellä varoitusajalla yliopiston rehtori. En ota kantaa peruuttamisen syihin.

Tilanne oli erityisesti tilaisuuteen lupautuneiden puhujien kohdalla hämmentävä. Tilanteen pelastamiseksi selitin asian TKK:n rehtori Pursulalle.

Tietäen aiheen tunteita nostattavan luonteen kysyin lupaa järjestää luentosarjan TKK:lle yliopistollemme sopivassa muodossa. Luentosarja sai nimen "Biology {mdash} Tackling Ultimate Complexity".

Tarkoitus oli käsitellä uusimpien tutkimustulosten antamaa kuvaa biologisten ilmiöiden äärimmäisestä monimutkaisuudesta ja herättää kysymys siitä, miten nämä havainnot sopivat yhteen perinteisen uusdarvinistisen mekanismin kanssa.

Aihe kiinnosti monia, ja huolimatta myöhäisestä ajankohdasta paikalle tuli noin 200 kuulijaa.

Toinen luennoitsija oli HS:n mainitsema filosofian tohtori Paul Nelson, joka on Chicagon yliopiston kasvatti ja jonka juuri painoon menevä kirja "On Common Descent" ilmestyy Chicagon yliopiston evoluutiota käsittelevässä sarjassa.

Toinen puhuja oli kahdesta aiheesta tohtoriksi väitellyt evoluutio- ja systeemibiologi Richard Sternberg, joka työskentelee Washingtonissa maailman suurimmassa terveysvirastossa (NIH) sekä kuuluisassa Smithsonian instituutin luonnonhistoriallisessa museossa. Paul Nelson on ID-liikkeen kannattaja, Richard Sternberg ei.

Yksi luennoista käsitteli älykkäästi suunniteltujen kohteitten havaitsemista ja kolme muuta biologiaa ja sen kompleksisuutta.

Puheenjohtajana tein heti alusta alkaen selväksi, että kyseessä on tieteellinen luentosarja ja että kaikki filosofiset ja maailmankatsomukselliset johtopäätökset käsitellyistä aiheista eivät kuulu tilaisuuteen eikä niihin liittyvää keskustelua tulla sallimaan. Jumalaa ei luentosarjassa "vaadittu luonnontieteen piiriin".

Richard Sternbergin kaksi luentoa kertoi havainnollisten esimerkkien avulla siitä, miten biologiassa on menossa merkittävä vallankumous reduktionistisen näkemyksen muuttuessa systeemibiologiseksi. Biologiaa pyritään tarkastelemaan kokonaisena järjestelmänä eikä enää yksityisten osien kautta.

Paul Nelson käsitteli toisessa luennossaan biologista homologiaa eli eri eliöiden välistä samanlaisuutta. Monien esimerkkien avulla hän osoitti, että darvinistiset ennustukset homologisten rakenteiden geneettisistä ja kehitysbiologisista mekanismeista eivät ole toteutuneet.

Kaikki esitykset nostattivat yleisöstä monia kysymyksiä, ja keskustelu jatkui pitkään. Saamani palaute on ollut hyvin myönteistä.

Kiitän rehtori Pursulaa suoraselkäisyydestä. Hän antoi luvan tämän hyvin ajankohtaisen (Debating Design, Cambridge University Press, 2004) luentosarjan järjestämiseen eikä taipunut sen peruuttamista vaativien painostukseen.

Matti Leisola

professori

kemian tekniikan osaston johtaja

Teknillinen korkeakoulu

Paul Nelson käytti seminaarin ensimmäisen tunnin arvostelemalla sitä, että nykyinen luonnontiede etsii vain luonnollisia selityksiä eikä ota huomioon "älykästä aiheuttajaa".

Nelson ei kutsunut "älykästä aiheuttajaa" jumalaksi. Kirjoitukseni otsikkoa voi siinä mielessä arvostella.

Tällä sanalla yliluonnollista, älykästä, elämään vaikuttavaa voimaa kuitenkin yleensä nimitetään - uskonnosta ja kulttuuripiiristä riippumatta.

Annikka Mutanen

toimittaja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää