Mielipide

Poliisi tutkii rikoksia eikä arvioi taiteellisuutta

Tilaajille

Kuvataideakatemian rehtori Mika Hannula kirjoitti (HS 5.11. link {ETR=tl;HS20041105SI1MP010jt.jtun.;all;hesa}) kaupunkitaiteesta ja poliisin toimenpiteistä asiassa. Poliisi pidätti kuusi nuorta tarrojen ja julisteiden liimaamisesta.

Hannulan mukaan kaupunkitaide ei ole mitä tahansa suttaamista, töhrimistä eikä vandalismia. Tähän asti hänen mielipiteisiinsä on helppo yhtyä.

Olen nähnyt useita graffiteja ja kiinnittänyt huomiota viime aikoina myös tarroihin, jotka hyvinkin miellyttävät silmääni yksityishenkilönä.

Toisena ääripäänä on järjetön, esimerkiksi raitiovaunujen, töhriminen mustalla tussilla tai spraymaalilla. Näihin erilaisiin taiteen ilmenemismuotoihin useat ihmiset ovat mediassa vaatineet poliisilta erityyppisiä toimenpiteitä tai hyväksyntää.

Poliisin tehtävänä on tutkia ja ennalta estää rikoksia. Joka oikeudettomasti vahingoittaa toisen omaisuutta, syyllistyy vahingontekoon, sen lievään tai törkeään tekomuotoon, riippuen muun muassa aiheutettujen vahinkojen määrästä.

Vahingoitetun omaisuuden omistajalle saattaa pahimmillaan muodostua jopa kymmenientuhansien eurojen puhdistuskustannukset esimerkiksi graffitien poistamisesta junanvaunusta ja vaunun uudelleen maalaamisesta.

Omistajalla on oikeus määrätä siitä, minkä värisenä hän haluaa omaisuutensa, kuten rakennuksensa, kulkuneuvonsa tai vaikkapa vain roskiksensa, säilyttää. Rikoslaki turvaa hänen oikeutensa, ja poliisi ja sen sidosryhmät tekevät parhaansa, jotta näin tapahtuisi.

On esitetty, että ne laittomasti tehdyt maalaukset ja tarrat, jotka piristävät jopa yksittäisen poliisimiehen päivää, voitaisiin säilyttää.

Tällöin saisimme yhteiskuntaan taidepoliisin, joka päättäisi siitä, kenen taide on niin korkeatasoista, että sitä voitaisiin toteuttaa muiden oikeuksia loukaten.

Koska oikeusvaltiossa tällainen toiminta ei kuitenkaan (onneksi) tule kyseeseen, poliisi tutkii teot sellaisina kuin ne rikoslaissa säädetyn tunnusmerkistön täyttävät.

Kun määräsin edellä mainitut kuusi miestä pidätettäväksi, tarkoituksena oli turvata esitutkinta siltä osin, että saatiin selvitettyä rikokseen epäiltyjen osuus asiaan, teon laajuus ja aiheutettujen vahinkojen määrä. Pidättäminen ei ollut kannanotto liimattujen tarrojen ja kaakeleiden taiteellisuuteen.

Petri Juvonen

rikoskomisario

Keskustan tutkintayksikkö Helsingin poliisilaitos

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää