Mielipide

Sotavankien kohtaloita tutkittava

Tilaajille

Luin mielenkiinnolla entisten sotavankien Arvi Nymanin, Esko Boxbergin ja Miikka Huhtasen kirjoituksen (HS 21.12. link {ETR=tl;HS20041221SI1MP01nn8.jtun.;all;hesa}). Väitöskirjassani en esitä, että "suomalaisia kohdeltiin paremmin kuin saksalaisia ja itävaltalaisia". Neuvostoliittolaiset sotavankiviranomaiset tekivät virheitä ja rikkoivat monia kansainvälisen oikeuden säädöksiä. Väitöskirjani keskeinen tutkimuskohde on suomalaisten sotavankien oikeudellinen asema talvi- ja jatkosodan aikana.

Tutkin, mitä lakeja Neuvostoliitto sovelsi suomalaisiin: miten kyseiset lait poikkesivat kansainvälisen oikeuden normeista sekä sitä, miten niitä todellisuudessa noudatettiin. Käytin tutkimuksessani sekä suomalaisista että venäläisistä arkistoista löytämiäni asiakirjoja, joita ei aiemmin ole tunnettu Suomessa.

Eri maiden sotavankien kohtelun vertaaminen nousi esiin vasta HS:n haastattelussa väitöspäivänäni 26.11. toimittajan kysyessä asiaa. Vastasin kysymykseen kertomalla muutamia esimerkkejä. Niistä saattoi tehdä tiettyjä johtopäätöksiä.

Suomalaiset sotavangit eivät erottuneet "erityiseksi etuoikeutetuksi ryhmäksi kansallisuutensa takia", koska neuvostolakien mukaan kaikki sotavangit olivat samanarvoisia. Suomalaiset eivät kuitenkaan joutuneet sotavankeudessa yhtä ahtaalle kuin saksalaiset.

Suomalaisia ei tuhottu niin kuin saksalaisia sotavankeja kesällä 1941, kun neuvostojoukot vetäytyivät Virosta (suomalaiset sotavangit, kuten Arvi Nyman, evakuoitiin Venäjälle), tai niin kuin tehtiin puolalaisille ja neuvostovangeille punaarmeijan perääntyessä Ukrainasta.

Saksalaisiin, unkarilaisiin, romanialaisiin ja itävaltalaisiin verrattuna suomalaisten keskimääräinen oleskeluaika sotavankeudessa jäi paljon lyhyemmäksi, koska suurin osa suomalaisista joutui vangiksi kesällä 1944 ja pääsi pois jo marras-joulukuussa 1944.

Poikkeuksena olivat tietenkin jatkosodan alkupuolella vangeiksi joutuneet. Muiden maiden sotavangit joutuivat rakentamaan sodan jälkeen Neuvostoliittoa vielä monta vuotta.

Saksalaisten dominoivaa asemaa leireillä ei tarvitse ihmetellä. He olivat kaikkialla enemmistönä, heitä oli leireillä arviolta 2,5 miljoonaa, kun taas suomalaiset - noin kolmetuhatta - olivat 11:nneksi suurin ryhmä.

Sotavangit ry ei tosiaankaan rahoittanut väitöskirjaani, mutta se tuki lisensiaattivaiheessa mm. Venäjän arkistoihin tekemiäni matkoja, joiden tuloksena löysin suomalaisten sotavankien kohtaloista suuren määrän Suomessa aiemmin tuntemattomia dokumentteja, kuten kuulustelupöytäkirjoja ja raportteja partisaanien suorittamista suomalaisten sotavankien teloituksista. Näitä tietoja julkaistiin kaksi vuotta sitten ilmestyneessä "Rukiver! Suomalaiset sotavangit Neuvostoliitossa" -teoksessa.

Haluan kiittää kirjoittajia perustellusta kysymyksestä: "Miksi tiedemiehet eivät meidän kohtaloamme tutkiessaan kysy meiltä?" On tärkeää perustaa suomalainen sotavanki-projekti ja haastatella kaikki elossa olevat sotavankimme. Olen puhunut tästä projektista jo lähes kahdeksan vuotta.

Perustaa tälle projektille ovat luoneet lääkintöneuvos Reino Hiltusen monivuotinen sotavankikartoitus 1980-luvulla, Teuvo Alavan mittava arkistotyöskentely 1990-luvulla sekä Reijo Nikkilän sotavankimatrikkelit. Näiden töiden jatkoksi rohkenen asettaa myös oman lisensiaatti- ja väitöstyöni.

Hankkeen tehtävänä on kerätä kaikki mahdollinen informaatio suomalaisista sotavangeista: haastatteluja, asiakirjoja Venäjän ja Suomen arkistoista jne.

Valitettavasti Suomi on ainoa länsieurooppalainen maa, jossa ei ole olemassa sotavankeudessa olleiden omien kansalaisten kohtaloita selvittävää projektia. Tilanne pitää korjata, kun vielä on elossa sotavankeja ja heidän omaisiaan. Jos tämä asia nyt laiminlyödään, uudet sukupolvet eivät tunne omaa historiaansa.

Sotavangithan olivat niitä samoja sotilaita, jotka kunniallisesti täyttivät velvollisuutensa isänmaataan kohtaan. Ei ollut heidän syynsä, että he olosuhteiden pakosta joutuivat vankeuteen.

Dmitri Frolov

Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille

  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona
  3. Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille
  4. "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään Tilaajille
  5. Tunti sitten
  6. Jalankulkijoita varoitetaan liukkaasta kelistä – lumisade huonontaa ajokeliä Pohjois-Suomessa
  7. 4 tuntia sitten
  8. Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”
  9. Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa
  10. Töyhtöiibis pelastui ja Sumatralta löytyi uusi serkku – eläinmaailmasta on kerrottavissa myös iloisia uutisia
  11. Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija
  12. Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy
  13. Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla Tilaajille
  14. Näytä lisää