Mielipide

Kalojen elohopeaa tutkittu runsaasti

Tilaajille

Jukka Lattunen kyseli (HS 3.2. link), mistä elohopea tulee järvikaloihin ja ovatko erityyppisten järvien pitoisuudet eri tasoa. Hän jatkoi kysymyksellä Perämeren silakoiden dioksiineista.

Näiden molempien kaloissa esiintyvien ympäristömyrkkyjen pitoisuuksia ja alkuperää on tutkittu varsin runsaasti. Vastaus ei ole täysin aukoton, mutta paljon silti tiedetään.

Elohopea on alkuaine, jota myös täysin luonnontilaisissa järvissä on ollut kaloissa jo ennen ihmisen vaikutusta.

Kuitenkin ihmisen toiminnan vaikutuksesta järvikalojen elohopeapitoisuuden arvioidaan nousseen huomattavasti.

Aiemmin muun muassa kloorialkali- ja puunjalostusteollisuuden alapuolisissa vesissä mitattiin huomattavan korkeita kalojen elohopeapitoisuuksia. Tämä johtui elohopean käytöstä teollisuuden prosesseissa tai putkistojen limantorjunnassa.

Nyt kuitenkin näillä isoilla vesialueilla (mm. Kymijoen reitti Äänekoskelta alaspäin ja Kokemäenjoen reitti Mäntästä ja Kyröskoskelta alaspäin) pitoisuudet ovat laskeneet huomattavasti.

Ns. metsäjärvien kalojen elohopeapitoisuus on kuitenkin uusimpien tutkimusten mukaan samaa tasoa tai osin jopa korkeampaa kuin näillä aiemmilla ongelma-alueilla.

Metsäjärvien osalta nousun arvioidaan johtuvan ilman kautta maaperään kulkeutuneesta elohopeasta.

Elohopean käyttöä niin teollisuudessa kuin muuallakin on voimakkaasti rajoitettu tai kielletty ja nykyään pääosa ilmakehään tulevasta elohopeasta on peräisin fossiilisten polttoaineiden (erityisesti kivihiilen) poltosta.

Elohopean poisto savukaasuista on hankalaa ja kallista, sillä suurin osa elohopeasta on höyrymäisessä muodossa. Puhdistustekniikoita kehitetään parhaillaan. Vaikka päästöt ovat Euroopassa pienentyneet, maaperään on varastoitunut valtaosa sinne tulleesta elohopeasta.

Maailmanlaajuisesti energian tarve lisääntyy ja siten myös ilmakehän elohopeakuormituksen on arvioitu lisääntyvän (erityisesti Kiina).

Koska elohopea kulkeutuu kauas, tämä voi merkitä elohopeakuormituksen nousua myös Suomessa.

Ympäristöhallinnon laajassa haukiaineistossa vuosilta 2000-2003 elohopeapitoisuus ylittää 0,5 mg/kg neljässäkymmenessä prosentissa sisävesihauista.

Kuitenkin vain joka kahdeskymmenes (5 pros.) ylittää 1,0 mg/kg, mikä on EU:n hyväksymä korkein sallittu elohopeapitoisuus hauelle. Merialueella pitoisuudet ovat alhaisemmat.

Erityisesti tummavetisissä järvissä pitoisuudet ovat korkeita. Näillä järvillä on yleensä runsaasti soita valuma-alueella, mikä edistää elohopean muuttumista metyylielohopeaksi. Tämä on kaloissa esiintyvä elohopeayhdiste, joka samalla on yhdisteistä myrkyllisin.

Metsänhoitotoimenpiteiden, kuten avohakkuun ja maan muokkauksen, on myös osoitettu edistävän elohopean metyloitumista useiden vuosien ajan toimenpiteiden jälkeen.

Vanhoissa Perämeren ja Selkämeren silakoissa on korkeammat dioksiinipitoisuudet kuin Suomenlahdella. Nuorissa yksilöissä (alle 17 cm ja 4 vuotta) eroa ei ole. Erityisesti tämä koskee keväällä pyydettyjä silakoita.

Syitä silakoiden ja lohien dioksiinipitoisuuksien alueellisiin eroihin tutkitaan parhaillaan mm. Suomen Akatemian koordinoiman Itämeren tutkimusohjelman yhteydessä.

Elintarvikevirasto on julkaissut viime vuonna laajan tutkimuksen järvi- ja merikalojen dioksiineista ja pcbyhdisteistä ja antanut uudet kalankäyttösuositukset (www.elintarvikevirasto.fi).

Matti Verta

professori

Suomen ympäristökeskus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää