Mielipide    |   VIERASKYNÄ

Rakennusala tarvitsee osaajia

Rakennusalan ongelma on motivoituneiden, koulutuksensa loppuun vievien oppilaiden puute, kirjoittaa Helena Säteri.

Tilaajille

Rakennusala tarvitsee osaajia. Vastavalmistuneen puurakentamisen edistämisohjelman arvion mukaan puisten pientalojen osuus lisääntyy uudistalotuotannossa, mutta mistä löytyy niille ja muille rakennuksille osaavat tekijät?

Rakennusalan kaikki koulutusohjelmat ovat kärsineet pahasti 1990-luvun lamasta. Talonrakennuksen toisen asteen koulutukseen ei ole kahteentoista vuoteen hakeutunut riittävästi nuoria täyttämään aloituspaikat.

Tuoreen rakennusalan koulutus- ja osaamisbarometrin mukaan uusien ammattityöntekijöiden tarve on 3000-4000 henkeä vuodessa. Aloituspaikkoja on 3000, mutta ammatillisen perustutkinnon suorittaa vain 2000 vuodessa. Puuttuvat 1000-2000 työntekijää on saatava aikuiskoulutuksen kautta tai muilta aloilta. Huonoin vaihtoehto on, että työntekijät tulevat alalle ilman perusosaamista.

Ongelma ei siis ole koulutuspaikkojen puute vaan motivoituneiden, koulutuksensa loppuun vievien oppilaiden puute.

Alan liitot ovat jo useamman vuoden tehneet hyvää kampanjointia nuorten kiinnostuksen herättämiseksi. Monet yritykset ovatkin ymmärtäneet oman kasvattajaroolinsa tärkeyden ja ottavat nuoria sekä kesätöihin että harjoitusjaksoja suorittamaan.

Ensimmäinen kosketus työelämään on tärkeä. Työssä olevien hyvää esimerkkiä ei saa aliarvioida. Jos halutaan, että nuoret pysyvät alalla, on vastaanoton oltava asiallisen ystävällinen. Ohjaajien palkkauksessa ja työturvallisuuskysymyksissä on ongelmia, jotka tulee ratkaista.

Barometrissä kysyttiin elinkeinoelämän edustajilta, tuleeko rakennusmestarien koulutus aloittaa uudestaan. Jopa 63 prosenttia vastasi "kyllä" ja 20 prosentia "mahdollisesti".

Sama kysymys on nostettu esiin sekä rakennuspoliittisessa ohjemassa että puurakentamisen edistämisohjelmassa. Yritysten huolena on, että ammattikorkeakouluista valmistuvat insinöörit eivät ole motivoituneita etenemään pieneltä työmaalta suurelle kuten rakennusmestarit ovat tehneet.

Opetusministeriö on kehittänyt rakennusmestarien koulutuksen korvaamiseksi tuotantopainotteista insinöörikoulutusta yhdessä rakennusalan kanssa. Insinööritasoista koulutusta puoltaa alan teknistyminen ja monimutkaistuminen. Toisaalta hyvältä työmaan johtajalta ja valvojalta vaaditaan kokemuksen tuomaa auktoriteettia, jota pelkkä koulutustason nosto ei tuo.

Erikoisammattitutkintoon valmistavan koulutuksen järjestäminen toisen asteen ammatillisen koulutuksen jo suorittaneille henkilöille on toinen varteenotettava vaihtoehto.

Jommankumman tutkinnon suorittanut voisi kenties hakea rakennusmestari-nimikettä osoitetun pätevyyden perusteella.

Kiinteistö- ja rakennusala, johon kuuluvat talonrakennus-, LVI-, kiinteistö-, yhdyskunta- ja ympäristötekniikka, tarvitsee vahvaa yliopisto-opetusta ja -tutkimusta.

Korkeakoulujen rakennusalan koulutusohjelmien rahoitusongelmat ovat kuitenkin suuret, mikä heikentää mahdollisuuksia kehittää opetusta muun muassa elinkeinoelämän tarpeita paremmin vastaavaksi. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että paloalan osaaminen Suomessa on heikkoa.

Jos tähän osaamisvajeeseen ei voida vaikuttaa, ei voida myöskään viedä läpi esimerkiksi puurakentamisen edistämisohjelman tavoitteita toiminnallisen palomitoituksen laajemmasta käytöstä.

Rakennusala selviytyy huonosti myös Suomen Akatemian rahoitusta haettaessa, koska perinteet perustutkimuksessa ovat huonot. Myös elinkeinoelämän tulisi osata hyödyntää tekniikan tohtoreita omassa toiminnassaan. Barometrin mukaan vain neljännes vastanneista oli sitä mieltä, että heille olisi hyötyä tohtoritason osaamisesta.

Kehittyäkseen ala tarvitsee vahvaa perustutkimusta ja siihen perustuvaa soveltavaa tutkimusta. Tämä onnistuu vain, jos taloudelliset varat ja henkilöresurssit kootaan kansainvälisessä kilpailussa menestyviksi huippuyksiköiksi.

Tutkimus- ja opetusalueena kiinteistö- ja rakennusala ja yhdyskuntasuunnittelu ovat aivan liian hajallaan. Alan koulutus ja tutkimus tulee koota yhteen niin, että se palvelee paremmin yhteiskunnan ja elinkeinoelämän tarpeita.

Helena Säteri

Kirjoittaja on ympäristöministeriön rakentamisen

tulosalueen päällikkö.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää