Mielipide    |   VIERASKYNÄ

EU kaipaa menestystä Balkanilla

EU:n politiikan Länsi-Balkanilla pitää olla näkyvää ja pitkällä tähtäyksellä rakennettua, kirjoittaa Jouni Järvinen.

Tilaajille

Vajaa vuosi sitten väkivaltaisuudet nostivat Kosovon hetkeksi otsikoihin. Vaikka tilanne rauhoittui, yksittäiset väkivallanteot ovat jatkuneet ja laajempien yhteenottojen puhkeaminen on hyvin mahdollista. Suhteet maakunnan serbien ja albaanien välillä ovat kireät. Kosovon albaaniväestö vaatii itsenäisyyttä ja "kolonialistisen" hallinnon lopettamista. Serbien näkemyksen mukaan itsenäisyys ei tule kysymykseen.

Serbit ovat vastustaneet albaanien itsenäistymispyrkimyksiä muun muassa sillä perusteella, ettei aluetta pidä pirstoa. Tämä näkemys kytkeytyy suoraan myös kysymykseen Serbian ja Montenegron valtioliiton yhteisestä tulevaisuudesta, mikä tällä hetkellä näyttää hyvin epävarmalta.

Tammikuun lopussa joukko merkittäviä poliittisia ja yhteiskunnallisia vaikuttajia perusti Montenegron itsenäisyyttä ajavan liikkeen. Mielipidetiedustelujen mukaan runsas puolet montenegrolaisista kannattaa itsenäistymistä. Belgradin edustajien neuvotteluhalukkuutta vähentää osaltaan myös se, että Kosovosta on tullut Serbian sisäpolitiikan pelinappula.

Kaikesta huolimatta Kosovon lopullista statusta koskevien neuvottelujen odotetaan alkavan kuluvan vuoden aikana. Osapuolten näkökannat huomioon ottaen YK:n erityishallinnon tehtävä toimia osapuolten välittäjänä tulee olemaan vähintäänkin vaikea. Neuvottelujen saaminen alkuun on kuitenkin välttämätöntä, sillä pitkittyessään nykyinen tilanne voi saada turhautumat purkautumaan väkivaltaisesti.

Kosovon lopullisen aseman ratkaisulla on suuri merkitys koko Länsi-Balkanin alueen poliittiselle ja taloudelliselle kehitykselle. Alueen tasapaino ja maiden saaminen mukaan Euroopan yhdentymiskehitykseen on myös koko maanosan kannalta hyvin tärkeää.

Vaikka Kosovon ongelmien juuret voidaan jäljittää pitkälle historiaan ja etnisiin ristiriitoihin, suuri osa syistä kumpuaa tästä päivästä. Huono taloudellinen tilanne, korruptio ja rikollisuus luovat näköalattomuutta, joka toimii väkivaltaa ruokkivan, historiallista determinismiä huokuvan nationalismin käyttövoimana.

Kosovon pakolaisten paluusta vastaava ministeri Slavisa Petkovic ei varmasti ole täysin väärässä todetessaan, että 99 prosenttia alueen ongelmista juontaa juurensa taloudellisista vaikeuksista. Vaikka ministerin lausunto yksinkertaistaakin asiaa, on selvää, että talouskehityksellä on varsin suuri merkitys poliittisen yhteisymmärryksen aikaansaamiseksi.

Kaakkois-Euroopan vakaussopimuksen johtaja, itävaltalainen Erhard Busek, on monta kertaa korostanut, että EU:n roolia tulee kasvattaa Kosovossa ja ongelmat "eurooppalaistaa". Hänen mukaansa YK:n erityishallinnossa "keittoa hämmentää liian monta kokkia", ja hän on väläyttänyt ajatuksen siirtää Kosovon hallinto kokonaisuudessaan EU-vetoiseksi.

Kosovon hallinnon eurooppalaistamista Busek perustelee sillä, että alueella on enemmän merkitystä Euroopalle kuin muulle maailmalle. Tämä pitää paikkansa, ja Busekin ajatukset ovatkin erittäin ajankohtaisia.

EU:n tulisi pikaisesti luoda selkeä näkemys ja strategia Kosovoa sekä laajemminkin Balkanin ongelmia varten. Mikäli unioni ei tähän kykene, on vaarana, että se saa seurata tapahtumia Yhdysvaltojen selän takaa - mistä alueella on kyseenalaisia kokemuksia.

Ongelmana on myös se, että erityisesti albaanien keskuudessa EU:n toimintakykyyn ei luoteta ja Yhdysvaltojen vahvaa läsnäoloa pidetään toivottavana. EU tarvitsee onnistumisia Balkanilla. Tässä mielessä viime joulukuussa EU:n johdettavaksi siirtynyt Bosnia-Hertsegovinan kriisinhallintaoperaatio on merkitykseltään poikkeuksellisen laaja.

Balkanin alueen maiden kyky osallistua integraatioprosessiin on hyvin erilainen. Tilanne on paljon monimutkaisempi kuin mitä se oli Keski-Euroopassa ja Baltiassa. Perinteinen kepin ja porkkanan politiikka ei toimi alueella välttämättä odotetun logiikan mukaan. EU:n politiikan pitää olla näkyvää ja pitkällä tähtäyksellä rakennettua - ehkä myös hieman visionaarista.

Palloa ei kuitenkaan voida heittää ainoastaan EU:lle. Myös Balkanin maiden on ponnisteltava tavoitteidensa eteen ja kyettävä vastaamaan unionille sanojen lisäksi myös teoilla.

Jouni Järvinen

Kirjoittaja toimii projektipäällikkönä ja tutkijana Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää