Mielipide

Tietoteknologia mukaan aluesuunnitteluun

"Tieto- ja viestintäteknologian hyödyntäminen antaa monille yrityksille ja kansalaisille varsin suuren vapauden sijaintipaikan valinnassa."

Tilaajille

Kimmo Lapintie (HS 28.2.) ja Tero Vanhanen (HS 6.3.) ovat tarkastelleet yhdyskuntasuunnittelun tavoitteita erityisesti asuinalueiden suunnittelun ja kestävän kehityksen kannalta.

Haluan tuoda keskusteluun vielä yhden tavoitteen, tieto- ja viestintäteknologian mahdollistamien ratkaisujen huomioonottamisen.

Tieto- ja viestintäteknologian hyödyntäminen antaa monille yrityksille ja kansalaisille varsin suuren vapauden sijaintipaikan valinnassa.

Uutta teknologiaa soveltamalla voidaan mm. eliminoida maantieteellisestä etäisyydestä johtuva riippuvuus ja liikkumistarve saavutettavuutta heikentämättä.

Tätä mahdollisuutta on jo käytetty sellaisissa palvelukeskuksissa, jotka tarjoavat palveluja asiakkaille puhelimen, sähköpostin tai internetin avulla.

Näitä keskuksia on sijoitettu halvemman työvoiman alueille, joissa myös on ollut edullista toimistotilaa tarjolla. Keskusten maantieteellinen sijainti ei ole asiakkaiden sijaintipaikasta riippuvainen.

Myös on esimerkkejä muistakin yrityksistä, jotka ovat hyödyntäneet uuden teknologian tarjoamia mahdollisuuksia sekä toiminnallisesti että taloudellisesti edullisemman sijaintipaikan valinnassa. Kotona tapahtuva työskentely on myös yhä laajemmin mahdollista. Tällainen kehitys hakee vasta muotojaan.

Voi ihmetellä, miksi yhdyskuntasuunnittelusta käytävässä keskustelussa tieto- ja viestintäteknologian vaikutuksia ja mahdollisuuksia ei juuri pohdita.

Kuitenkin tämän tietoyhteiskunnan keskeisimmän muutosvoiman alueelliset vaikutukset saattavat olla huomattavat, myös kestävän kehityksen periaatteiden toteuttamisen kannalta.

Vaivaako nykyistä yhdyskuntasuunnittelukeskustelua näköalattomuus. Runsaat 20 vuotta sitten kirjoitin tässä lehdessä, että tietoyhteiskunnan kehityksen myötä Suomen alueellinen kuva tulee muuttumaan. Tämä kehitys on parhaillaan menossa.

Tuotantorakenteen muutosten johdosta työpaikat ja asutus ryhmittyvät uudelleen, alueellinen kehitys hakee uusia muotoja.

Muutoksen paineessa kunnat kilpailevat yrityksistä ja asukkaista. Kilpailuvaltteina ovat mm. hyvät pientalovaltaiset asuinalueet tai hyvät joukkoliikenneyhteydet tarjoavat työpaikka-alueet.

Olisi aika keskustella tietoyhteiskunnan alue- ja yhdyskuntarakenteesta, millaisia kehittämismahdollisuuksia se tarjoaa ja kuinka kehitystä voitaisiin tietoisesti edistää.

Selvitin väitöskirjaani varten kolme vuotta sitten kaavoittajien käsityksiä tieto- ja viestintäteknologian vaikutuksista alueelliseen kehitykseen ja kaavoitukseen.

Kyselyyn vastanneista 310 kaavoittajasta vajaat 60 prosenttia oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että tieto- ja viestintäteknologian hyväksikäyttö muuttaa hitaasti mutta varmasti olevia yhdyskuntarakenteita. Kolmannes vastaajista ei ottanut väittämään kantaa.

Työmatkaliikenteen osalta oli mielenkiintoista todeta, että yli 60 prosenttia vastaajista oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että tieto- ja viestintäteknologia mahdollistaa työmatkaliikennettä vähentävän toimintojen sijoittelun. 20 prosenttia ei ottanut väittämään kantaa.

Sen sijaan väittämästä, että työmatkaliikennettä pystytään uusilla kaavoitusperiaatteilla oleellisesti vähentämään, oli vain 30 prosenttia täysin tai jokseenkin samaa mieltä. Saman verran ei ottanut väittämään kantaa, mutta yli 40 prosenttia oli asiasta joko täysin tai jokseenkin eri mieltä.

Enemmistön kannan mukaan se mikä teoriassa olisi mahdollista, ei olisi sitä käytännössä.

Kysymys on kuitenkin siitä, että halutaanko tieto- ja viestintäteknologian mahdollistaman lähes paikasta riippumattoman tietoliikenteen avulla pyrkiä ratkaisuihin, jotka vähentäisivät mm. työmatkaliikennettä ja mittavia joukkoliikenneinvestointeja.

Voi esimerkiksi ajatella, että tieto- ja viestintäteknologian hyödyntäminen luo edellytykset kaivattujen pientalovaltaisten asuinalueiden varaan rakentuvien työpaikkaomavaraisten yhdyskuntien, ei pelkkien asuinalueiden, luomiseen.

Tutkimusten mukaan hyvä asuinympäristö on asuinpaikan merkittävin valintaperuste.

Jos osaavasta työvoimasta tulee ennustettu pula, lisääntynee yritysten kiinnostus sijoittua hyvien asuinalueiden tuntumaan ja usein myös taloudellisesti edullisempiin paikkoihin, jonka näkökohdan merkitystä korostaa yritysten välisen kilpailun kiristyminen.

Tällainen politiikka tarjoaisi erityisesti isoilla kaupunkiseuduilla jo oleville yhdyskunnille uusia näkymiä sen sijaan, että ne toimisivat vain muualla työssä käyvien ihmisten asuinalueina.

Tuloksena voisi olla Perttu Vartiaisen jo vuosia sitten esittämän mallin, kaupunkiverkoston syntyminen.

On huomattava, että tällainen ajatuskuvio ei sulje pois merkittävien osaamis- ja tietokeskittymien kehittämistä. Sellaisia varmasti tarvitaan.

On vain otettava huomioon, että tieto- ja viestintäteknologian suurimmat alueelliset vaikutukset tulevat sitä kautta miten suuret käyttäjäryhmät hyödyntävät uutta teknologiaa, ei siitä kuinka ja missä tätä teknologiaa ja sen tuotteita kehitetään ja valmistetaan.

Siksi tieto- ja viestintäteknologia, ennen muuta sen mahdollistama paikasta lähes riippumaton tietoliikenne, on muun liikenteen lailla yhdyskuntasuunnittelussa varteenotettava tekijä.

Juha Talvitie

Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää