Mielipide

Nikotiinikorvaushoito on tehokasta

Tilaajille

Apteekkari Eeva Teräsvuori kommentoi (HS 4.4.) kantaani nikotiinikorvaushoitovalmisteiden myynnin sallimiseen päivittäistavarakaupoissa.

Asian valmistelu on kesken ja osa lainmuutoksen yksityiskohdista vielä ratkaisematta. Muutos on kuitenkin tarpeellinen kansanterveydellisistä syistä eikä se uhkaa apteekkien asemaa.

Tupakointi on yleisin estettävissä oleva kuolleisuuden aiheuttaja länsimaissa. Kaikista kuolemista 14 prosenttia aiheutuu tupakkaperäisistä sairauksista ja joka toinen tupakoitsija kuolee tupakan aiheuttamiin sairauksiin.

Suomessa tupakoitsijoita on noin 1,3 miljoonaa ja heistä valtaosa haluaisi lopettaa tupakoinnin. Vuonna 2001 nikotiinikorvaushoitoa tupakoinnin lopettamiseksi ilmoitti käyttäneensä vain noin 10 prosenttia tupakoitsijoista.

Nämä luvut osoittavat, että potentiaalista kysyntää nikotiinikorvausvalmisteille on. Ulkomaiset esimerkit osoittavat, että nikotiinikorvaushoitotuotteiden vapauttaminen apteekeista on lisännyt niiden kokonaismyyntiä.

Toisin kuin Teräsvuori väittää, nikotiinikorvaushoito on tehokasta. Esimerkiksi suomalaisen Käypä hoito -suosituksen mukaan nikotiinikorvaushoito nostaa lopettamisen onnistumismahdollisuuden jopa kaksinkertaiseksi muusta tuesta riippumatta.

Korvaushoidon muodolla (purukumi, laastari, nenäsuihke, jne.) ei ole hoidon onnistumisen kannalta väliä. Keskeistä on annostelun riittävyys ja tarpeeksi pitkä hoitoaika.

Nikotiinikorvaushoidolla ei ole todettu olevan merkittäviä haittavaikutuksia. Saamieni tietojen mukaan myös keuhkosairauksien erikoislääkärit kannattavat laajasti nikotiinikorvaushoitovalmisteiden myynnin laajentamista.

Nikotiinikorvausvalmisteiden myynnin salliminen muualla kuin apteekeissa on herättänyt huolta valmisteiden väärinkäytöstä ja käyttäjien neuvonnan puutteesta.

Nyt valmisteilla olevan lainmuutoksen mukaan nikotiinikorvausvalmisteita saisi myydä elintarvikkeita myyvistä tupakan myyntipisteistä vain jo 18 vuotta täyttäneille. Ravintoloista tai automaateista näitä valmisteita ei siis tulevaisuudessakaan saisi.

Kaupoissa valmisteet pitäisi sijoittaa kuten tupakatkin eli myyjän taakse. Valmisteen mukana tulee olla käyttöohjeet, lisäksi voitaisiin ohjata käyttäjä lisätiedon äärelle esimerkiksi neuvontapuhelimen tai internet-sivuston avulla.

Apteekit tietenkin pelkäävät myyntinsä pienenemistä. Kilpailussa nikotiinikorvaushoitovalmisteiden myynnistä apteekkien myyntivaltti tulisi olemaan asiantunteva neuvonta. Lisäksi vapaa hintakilpailu koskisi näiden valmisteiden osalta myös apteekkeja, nythän lääkkeet ovat kaikissa apteekeissa samanhintaisia.

Päivittäistavarakauppojen kilpailuetuna olisivat puolestaan myyntipisteiden runsaus ja yleensä apteekkeja pitemmät aukioloajat. Tupakkaa myydään nyt noin 40000 myyntipisteessä, apteekkitoimipisteitä oli viime vuonna 801.

Nikotiinikorvausvalmisteet ovat tällä hetkellä ainoa itsehoitolääkkeiden ryhmä, joiden myynnin sallimista päivittäistavarakaupoissa valmistelen.

Sinikka Mönkäre

sosiaali- ja terveysministeri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää