Mielipide

Suomessa tarvitaan lapsille erikokoisia kouluja

"Nyt koulutuspalveluja puretaan ensin maaseudulla ja sitten siirrytään kaupunkien lähiöihin."

Tilaajille

Koulujen lakkauttamisen aalto pyyhkii yli Suomen, maaseudulla se vie kyläkoulut ja kaupungeissa lähiökoulut.

Vuodesta 1995 peruskoulujen määrä on laskenut 550 koululla, vaikka samaan aikaan oppilasmäärä on kasvanut yli 4000:lla. Toisaalta nykyisen alenevan syntyvyyden vuoksi oppilasmäärät laskevat.

Uusi valtionosuusesitys, joka ehkä tulee voimaan vuodesta 2006 lähtien, suosii suuria kouluja pieniä enemmän.

Niinpä koulujen lakkautuksissa eletään jo uuden valtionosuusesityksen mukaan monissa kunnissa, joissa halutaan "ottaa muutos hallintaan".

Esityksessä kuntien rahoitus- ja valtionosuusperusteiden tarkistamiseksi esitetään pienten koulujen verkkokertoimen poistamista (säilyisi vain niissä kunnissa, joissa asukastiheys on alle neljä asukasta neliökilometrillä ja saaristokunnissa).

Eli kouluja lakkautetaan, koska valtionosuus tulee vähenemään. Toisaalta lakkautuksia tehdään myös tiheästi asutuissa suurehkoissa kaupungeissa, joihin esitys tuo lisää valtionosuutta. Esimerkiksi Vantaa tulee saamaan yli 20 prosenttia enemmän valtionapua perusopetuksen järjestämiseen kuin nykyisin.

Suomessa on ollut taipumusta ylireagoida joihinkin ajatuksiin. Nyt ajatellaan, että isoihin kouluyksikköihin siirtyminen tuo säästöjä kunnille.

Kuitenkin samaan aikaan on todettu erityisopetuksen määrän kasvaneen erityisesti isoissa kouluyksiköissä ja oppilashuollollisten menojen nousseen voimakkaasti.

Unohdetaan, että koulun tehokkuutta ei voi mitata pelkillä lukumäärämittareilla.

Isot kouluyksiköt eivät takaa laatua tai tehokkuutta eikä luokan oppilaskoko voi olla aina standardimäärä, esimerkiksi 25 tai 30 oppilasta/luokka.

Optimikoko luokittain vaihtelee riippuen vaikkapa lasten erityisongelmista tai paikallisista olosuhteista.

Laadun yhteydessä puhutaan valinnaisuuden lisääntymisestä isoissa yksiköissä. Oudoksi tämän tekee se, että uuden opetussuunnitelman mukaan valinnaisuutta vähennettiin noin viisi tuntia luokilta 7-9.

Valinnaisuudella perusopetuksessa on suurin merkitys vain oppilaiden viihtymiseen koulussa. Opetussuunnitelmaan lisättiin muun muassa äidinkielen, matematiikan, historian ja yhteiskuntaopin ja fysiikan/kemian opetusta.

Myös maaseudulla lakkauttamisia perustellaan usein "laadulla".

Luennoidessani eri puolella Suomea olen tavannut kunnan, jossa laatua arvioi rakennusfirma, ja kunnan, jossa kunnanjohtajan mielestä pienet koulut ja yhdysluokat lakkauttamalla parannetaan opetuksen laatua.

Laatua siis arvioivat ne, joilla ei ole asiantuntijatietoa opetuksesta ja kasvatuksesta.

On vaarallista, kun johtavat viranhaltijat kertovat mutu-tietoaan totuutena eikä kaikilla päättäjillä riitä taitoa, tietoa, tahtoa tai aikaa hankkia tai saada muuta tietoa.

Maaseudun lapset saivat mahdollisuuden saada perusopetusta kansanopetusta järjestettäessä myöhemmin kuin kaupunkien lapset, samoin kävi esiopetuksen järjestämisessä. Nyt koulutuspalveluja puretaan ensin maaseudulla ja sitten siirrytään kaupunkien lähiöihin.

Tulevaisuudessa monet palvelut kunnan järjestämänä tulevat maksullisiksi tai ne poistuvat, mutta perusopetuksen saamisen tulisi aina olla ilmainen palvelu tasa-arvoisesti kaikille lapsille.

Uuden esityksen tullessa voimaan koulumatkat pitenevät maaseudulla. Ongelma ei olekaan matkan pituus vaan matkaan käytetyn ajan pituus, kuten Paavo Nikula sanoi tasa-arvovaltuutettuna ollessaan.

Perusopetuksen alakoulun oppilaan matka kuljetuksineen saa kestää 2,5 tuntia päivässä ja yläkoulun oppilaan kolme tuntia perusopetuslain mukaan. Kaupunkien lähiökoulujen lakkautuessa matkat pitenevät myös kaupunkien lapsille.

Jos maaseudulla 1-2-luokkalainen lapsi joutuu kävelemään vilkkaasti liikennöityä nelostietä esimerkiksi 300 metriä yli kilometrin mittaisella koulumatkallaan, kunta joutuu järjestämään ja maksamaan hänelle ilmaisen koulukyydityksen tien vaarallisuuden vuoksi.

Perusopetuslain 6. pykälän mukaan opetus tulee järjestää niin, että oppilaiden matkat ovat asutuksen, koulujen ja muiden opetuksen järjestämispaikkojen sijainti ja liikenneyhteydet huomioon ottaen mahdollisimman turvallisia ja lyhyitä.

Toteutuukohan pykälän mukainen koulumatkan turvallisuus myös kaupungissa?

Kun rouva Eeva Ahtisaari ja professori Lea Pulkkinen alkoivat puhua aamu- ja iltapäivätoiminnan tärkeydestä alkuopetusluokan lapsille, rahaa tämän toiminnan järjestämiseen löytyi valtiolta valtionavun muodossa.

Kuka riittävän arvovaltainen henkilö ryhtyisi puolustamaan erikokoisia kyläkouluja ja kaupunkien lähikouluja?

Kysehän on arvovalinnasta.

Pienien koulujen puolustajista on huutava tarve, koska Suomen koulutuspoliittista linjausta lasten tasa-arvoisesta mahdollisuudesta saada opetusta ollaan murentamassa.

Opetuksen koulutuspoliittiset linjaukset ovat hukassa. Tärkeänä pidetään esimerkiksi kesäloman ja yleensä lomien aikataulun muuttamista eurooppalaisempaan suuntaan.

Tässä yhteydessä tuleekin kaivanneeksi entistä opetushallituksen pääjohtajaa Jukka Sarjalaa ja entistä kansliapäällikköä Jaakko Nummista, jotka kumpikin puolustivat oppilaiden tasa-arvoista mahdollisuutta saada perusopetusta kaikkialla Suomessa.

Taina Peltonen

kasvatust. tohtori

sivistystoimenjohtaja-rehtori Kärsämäki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää