Mielipide

Työntekijöitä ei ole varaa kohdella huonosti

"Uusi kielitaitoinen ja hyvin koulutettu sukupolvi osaa hakea työpaikkansa ulkomailtakin."

Tilaajille

Organisaatioiden henkilöstön irtisanomiset ja lomautukset sekä yritysten toimipaikkojen siirrot ulkomaille saattavat luoda kuvan siitä, että osaajien saanti on tulevaisuudessa helppoa. Vuoteen 2015 tultaessa työelämästä on arvioitu poistuvan yli miljoona henkilöä, joita nuoret työllistyvät ikäluokat eivät riitä korvaamaan.

Suomen ja läntisten EU-maiden työmarkkinoilla vallitsee tulevina vuosina lisääntyvä puute ja kilpailu lahjakkuuksista, huippusuorittajista sekä myös käytännön ammattitaitoa hallitsevista osaajista. Osaajien liikkuvuus työmarkkinoilla lisääntyy. Uusi kielitaitoinen ja hyvin koulutettu sukupolvi osaa hakea työpaikkansa ulkomailtakin.

Globaalit organisaatiot ulottavat rekrytointikampanjansa omien internet-sivujensa sekä internetissä toimivien työnvälitystoimistojen avulla kaikkialle maailmaan. Internetissä toimivien välitystoimistojen sivuilla käy vuosittain kymmeniä miljoonia työnhakijoita.

Yksinomaan Kanadan teollisuudessa avautuu vuoteen 2015 tultaessa lähes puoli miljoonaa työpaikkaa ammattilaisille. Kanada pyrkii täyttämään avoimeksi jääneitä työpaikkoja aktiivisella siirtolaispolitiikalla.

Yhdysvalloissa on samoin odotettavissa pulaa osaajista, minkä vuoksi Bill Gates kampanjoi vahvasti, jotta hallitus purkaisi lakisääteisen esteen, jonka mukaan organisaatiot voivat rekrytoida vuosittain palvelukseensa ainoastaan 65000 insinööriä, arkkitehtiä, tutkijaa ja lääkäriä H1-B-viisumin turvin.

Satojatuhansia uusia osaajia tarvitaan. Rekrytointiponnistelut on suunnattu Kaukoidän ohella myös Eurooppaan, josta saapuneet tutkijat muodostavat jo nyt 40 prosenttia koko Yhdysvaltain tutkijakaadereista.

Eurooppalaista aivovientiä on julkisuudessa väheksytty, mutta aivoviennillä on haitallinen vaikutus koko EU-alueen henkiseen potentiaaliin, koska poismuuttajien osuus erityisesti lahjakkaista koulutetuista henkilöistä on merkittävä.

Kilpailua osaajista tullaan käymään enentyvästi paitsi organisaatioiden ja kansakuntien myös alueiden välillä. Maamme harvat vahvat aluekeskukset ovat vetäneet työvoimaa puoleensa. Viime vuosina peräti joka seitsemäs kansalainen eli 750000 henkilöä on vaihtanut paikkakuntaa.

Suuri osa muuttajista on nuoria, jotka lähtevät työn tai opiskelun perään suuriin asutuskeskuksiin. Organisaatioiden toimintakyvyn vuoksi on tärkeää, että osaava ja yritteliäs henkilöstö voidaan pitää alueen palveluksessa. Osaava työvoima pystyy luomaan tulevaisuuden yrityksiä ja työpaikkoja sekä palveluja seudun väestön tarpeisiin.

Hyvistä työntekijöistä on syytä pitää kiinni. Etenkin strategiset esimies- ja asiantuntijatehtävät tai tekniset tehtävät ovat organisaatioissa kriittisiä. Niissä toimivien menetys aiheuttaa välittömästi vaikeuksia organisaatiolle.

Ydintyövoiman korvaaminen on vaikeaa ja erittäin kallista. Harvoissa organisaatioissa on kuitenkaan tarkkoja laskelmia vaihtuvuudesta ja sen taloudellisista seuraamuksista.

Hyvien työntekijöiden saaminen kotimaasta tai ulkomailta ja heidän pitämisensä organisaation palveluksessa ei onnistu yksioikoisesti palkka-, bonus- tai optiotarjouksin.

Osaajat eivät lähde organisaatiosta vain paremman palkan perään, kuten usein kuulee sanottavan. Lähtöhaastattelussa lähtijät välttävät kertomasta todellisia syitä, esimerkiksi kelvotonta johtamista, kehnoja työoloja tai huonoa yrityskulttuuria, koska tietävät tarvitsevansa esimieheltä hyvää referenssiä uutta paikkaa hakiessaan.

Millä keinoin siis pitää hyvät työntekijät organisaation palveluksessa? Tutkimukset ja kokemukset tarjoavat laajan keinovalikoiman, josta organisaation johto voi profiloida omaan organisaatioon sopivan henkilöstön sitoutumista edistävän strategian.

Jos organisaatiolla ei vielä ole pitkän aikavälin strategiaa avainhenkilöiden pitämiseksi palveluksessaan, nyt on korkea aika kehittää sellainen.

Onnistunut rekrytointi on perusehto. Mitä paremmin rekrytoinnissa pystytään löytämään niitä henkilöitä, joiden ominaisuudet vastaavat hakijoille asetettavia vaatimuksia sekä arvot organisaation arvoja, sitä varmemmin voidaan aikaansaada kestävä sitoutuminen organisaatioon.

Nuorten osaajien toivomuslistalla urakehitys sijoittuu ykkösluokkaan, mutta useissa organisaatioissa on tarjolla vain umpiperiä. Näköpiirissä olevat uralla etenemismahdollisuudet ja pääsy tekemään mielekkäitä haluttuja työtehtäviä ja vastaamaan kiinnostaviin haasteisiin ylläpitävät sitoutuneisuutta.

Perheystävälliset työpolitiikat, tasa-arvoinen kohtelu ja työolojen ja organisaatioiden aktiiviset kehittämisohjelmat vähentävät puolestaan työvoiman vaihtuvuutta.

Ikäjohtamisen hyvien käytäntöjen noudattaminen lisää ikääntyvien kiinnostusta jatkaa pitempään työelämässä. Monikulttuurisen ympäristön kehittäminen luo edellytyksiä saada maahanmuuttajia aktiiviseksi työvoiman osaksi.

Osaajat haluavat työskennellä kiinnostavissa ja innovatiivisissa, jatkuvasti uusia mahdollisuuksia luovissa toimintaympäristöissä. Menestyvät ja hyvämaineiset osaamisintensiiviset yritykset ja näitä tukevat tutkimus-, kehittämis- tai koulutusorganisaatiot muodostavat arvostetun työympäristön.

Kannustinjärjestelmien työkalupakkiin voidaan sijoittaa nykyistä monipuolisempia ja joustavampia kannustinmuotoja, osake- tai henkilöstörahasto-osuuksia, henkilö- tai ryhmäkohtaisia eläkevakuutuksia, luovalla tavalla kehitettyjä etuisuuksia ja tiimipalkintoja.

Työsuhteen epävarmuuden kokeminen vähentää organisaatiositoutumista. Yritykset, jotka investoivat henkilöstön työpaikkavarmuuden kehittämiseen, onnistuvat myös avainhenkilöstön pysyvyyden varmentamisessa pitkällä aikavälillä.

Luottamus, esimiesten taito kohdella työntekijöitä reilusti ja oikeudenmukaisesti sekä kyky pitää henkilöstön etujen puolta ovat keskeisiä tekijöitä henkilöstön sitoutumisen saavuttamisessa.

Kari Lampikoski

valtiot. tohtori

Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää