Mielipide

Taiteilijoiden on luettava "kovia tieteitä"

Tilaajille

Tiede on taidetta, mutta taide ei ole tiedettä. Siitäkin huolimatta, että sen sanominen kuulostaa sanaleikiltä ja viisastelulta.

Tiede on puettavissa kaavoihin ja eksplisiittisiin ilmaisuihin. Tieteelliset tosiseikat ja luonnonlait eivät ole riippuvaisia ihmisistä.

Taiteen olemassaolo riippuu sen totuusarvosta eli ihmisestä ja ihmisyydestä. Ihmisyyttä taas ei voi opettaa. Ihmisyyttä voi vain oppia.

Taidetta ei voi siis opettaa, joten taidetta voi korkeintaan oppia. Todellinen taide perustuu aina ainutlaatuisuuteen.

Minkälaista ainutlaatuisuutta opitaan Suomen taidekorkeakouluissa? Sibelius-Akatemian suurin saavutus taitaa olla hyönteissinfonioissa ja yhtyeessä, joka soittaa ns. cover-kappaleita.

Taideteollisen kautta ei ole taidettu saada yhtä ainutta pätevää käsikirjoittajaa tai elokuvaohjaajaa.

Ironista kyllä, ainoat jotka ovat pärjänneet alalla, ovat olleet akateemisten mielestä kaiken lisäksi liian lahjattomia kyseisiin opinahjoihin.

Minkä takia lahjakkaat ihmiset haluaisivat kahlehtia oman luovuutensa opinahjoihin, joilla ei todellisuudessa ole heille paljoa annettavaa?

Miten edes voidaan kuvitella juuri täysi-ikäisyyden saavuttaneista nuorista ihmisistä valikoituvan potentiaalista ainesta? Sitä tulevaisuudessa koettua elettyä elämää, epätoivoa, ahdistusta ja ilmaisunhalua, yksinäisyyttä sekä halua kyseenalaistaa oma itsensä ja ympäristönsä.

Maailmalla teoreettisen osaamisen puute ei ole pysäyttänyt eräitä intoilijoita. Maailman yksi arvostetuimmista elokuvasäveltäjistä ei nimittäin osaa edes tulkita nuotteja.

Eikä ole vaikea arvata, että kaikkien aikojen suosituimman piirrossarjan käsikirjoittajat ovat koulutukseltaan matemaatikkoja eivätkä dramaturgeja.

Taideteos ei ole pro gradu -tutkielma. Taideteos on epätoivoisen ihmisen pyrkimys kurottaa kädellään kohti taivasta.

Vähintäänkin pohtimisen arvoinen ajatus arvostetuksi taiteilijaksi haluville on opiskella juuri "kovia tieteitä". Se ei ole välttämätön eikä riittävä ehto menestykselle, mutta ainakin se antaa jonkinlaiset valmiudet tietää, mikä maailmassa mahdollisesti on totta ja mikä ei.

Ville Huoponen

tekn. yo

Espoo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää