Mielipide

Nälkä on yhä Afrikan asukkaiden suurin vitsaus

"Tällä hetkellä 852 miljoonaa ihmistä ympäri maailman tietää, miltä tuntuu mennä sänkyyn nälkäisenä."

Tilaajille

Afrikka kärsii mahakivusta, joka ei vain ota loppuakseen. Se jäytää kehitystavoitteitamme ja horjuttaa talouksiamme. Se tuhoaa nuorten elämän ja lyhentää vanhojen elinaikaa, ja silti se vain jotenkin unohdetaan.

Mikä on tämä maanosaamme vaaniva vitsaus? Raivoava virus, johon ei ole lääkettä? Hyönteinen, joka pistää ihoamme ja myrkyttää veremme?

Jos se olisi jotain näin dramaattista ja kiehtovaa, se saattaisi saada enemmän huomiota. Itse asiassa se on jotain paljon arkipäiväisempää. Afrikan vitsaus on, tietenkin, nälkä, joka ei vähene vaan lisääntyy, ja joka vie tänään useamman ihmisen elämän kuin koskaan aikaisemmin.

Nälkäinen ihminen on vihainen ja vaarallinen. On kaikkein etujen mukaista ottaa pois tämän suuttumuksen syy.

Maassamme on sanonta, että kun köyhyydestä poistetaan nälkä, köyhyys puolittuu. Tämän takia on elintärkeää, että pidämme tästä kehityksen esteestä eroon pääsemistä ykköstavoitteenamme.

Tänä vuonna, kun niin paljon energiaa ja hyvää tahtoa on kohdistettu Tee köyhyydestä historiaa -kampanjaan ja Afrikka-komissioon, meidän tulisi muistaa että nälkä ja aliravitsemus tappavat edelleen enemmän ihmisiä kuin hiv/aids, malaria ja tuberkuloosi yhteensä.

Ruoka on elämän asia. Ilman sitä kaupan vapauttaminen, velkojen anteeksianto ja köyhyyden lievittäminen eivät merkitse paljoakaan Afrikan maanviljelijöille, jotka niittävät maata ja paimentavat vuohiaan kaukaisilla maalaisalueilla kaukana kehittyneen maailman hyväntahtoisesta katseesta.

Meidän ei tulisi unohtaa, että nälän ja köyhyyden lievittäminen on YK:n ensimmäinen vuosituhattavoite, hallitusten vankka sitoumus "poistaa viheliäiset ja epäinhimilliset äärimmäisen köyhyyden ja nälän olosuhteet, joissa sadat miljoonat ihmiset yhä elävät".

Tänään kohtaamamme ankea todellisuus on, että vaikka globaali köyhyys laski 20 prosentilla 1990-luvulla, nälkäisten ihmisten määrä itse asiassa nousi.

Vuosikymmenen toisella puoliskolla nälkäisten määrä lisääntyi miltei viidellä miljoonalla joka vuosi.

Tällä hetkellä 852 miljoonaa ihmistä ympäri maailman valitettavasti tietää, miltä tuntuu mennä sänkyyn nälkäisenä.

Tämä tarkoittaa, että vaikka onkin vakuuttavia todisteita hitaasta mutta positiivisesta kehityksestä kohti tavoitetta tehdä köyhyydestä historiaa, vähäosaisten nälkäisten ihmisten määrä itse asiassa koko ajan kasvaa ja perusta maailman pyrkimykselle puolittaa nälkäisten määrä vuoteen 2015 mennessä on murenemassa.

Nigerian kaltaisessa maassa tarkkaan suunniteltu politiikka on edistänyt ruoantuotantoa, vahvistanut maataloussektoria, lisännyt ruoan vientiä ja työllistänyt satoja tuhansia ihmisiä. Muut Afrikan valtiot voivat jakaa Nigerian kokemukset ja haasteet.

NEPAD:n (New Partnership for Africa's Development) puheenjohtajana olen toivonut läheistä yhteistyötä YK:n Maailman elintarvikeohjelman WFP:n ja sen kumppanuusjärjestöjen kanssa maatalouden ja tutkimuksen vahvistamiseksi ja jakaaksemme parhaat käytännöt, jotta voisimme voimakkaasti lisätä maatalouden tuotantoa nälän vähentämiseksi.

Lisäksi veloista ja velanhoidosta saadut säästöt voidaan käyttää näihin sektoreihin, jotka suoraan ja välittömästi hyödyttävät ihmisiä.

Uskon, että maailman täytyy vastata nälkäisten vähäosaisten kaikkein haavoittuvaisimman joukon - lasten - ruokatarpeisiin.

WFP on laskenut hinnan sille, mitä maksaa poistaa niiden 300 miljoonan lapsen nälkä, jotka kärsivät nälän murskaavista ja heikentävistä oireista Afrikassa ja muualla.

Viisi miljardia dollaria vuodessa saattaa vaikuttaa valtavalta summalta, mutta jos se on tarkasti kohdennettu 100 miljoonan hädänalaisimman lapsen terveyden ja ravinnon parantamiseksi, sillä voi olla järisyttävä vaikutus, joka torjuisi nälän ja saisi maailman takaisin raiteille kohti tuon haastavan ensimmäisen vuosituhattavoitteen saavuttamista.

Suunnitelmaan kuuluu kumppanuus rikkaiden ja köyhien valtioiden välillä.

Ruoan tarjonnan lisääminen ja samalla nälän vähentäminen on Afrikan kattava tavoite, joten kehitysmaita rohkaistaisiin tekemään osuutensa toimittamalla ruokaa kahden miljardin dollarin arvosta naisten ja lasten tarpeiden täyttämiseksi etenkin kouluruokailuohjelmien kautta.

Kehittyneiden maiden taas odotettaisiin hankkivan loppusumma eli kolme miljardia dollaria.

Tämä on pieni summa maksettavaksi, jos sen avulla voimme saavuttaa tavoitteemme nostaa Afrikka ja muu maailma ylös köyhyydestä käyttämällä hyväksemme hyödykettä, joka on yksi elämän peruspilareita.

Olusegun Obasanjo

Nigerian presidentti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää