Mielipide

Vankiloihin ehkäisevää työtä kontrollin sijaan

"Uudet, vuonna 1999 käyttöön otetut pakkokeinot päihteiden kulun estämiseksi ovat osittain halventavia ja ihmisarvoa loukkaavia."

Tilaajille

Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa (HS 1.8.) käsiteltiin vankiloita ja huumeita. Kirjoituksessa otettiin perustellusti kantaa ahtauteen ja vankiluvun kasvuun. Muilta osin kirjoitus antaa aihetta muutamaan kommenttiin.

Pääkirjoituksessa viitattiin keväällä tehtyyn kyselyyn vankien suonensisäisten päihteiden käytöstä selvittämättä lainkaan tutkimuksen laajuutta, otantaa tai kysymystenasettelua.

Olen viettänyt tämän vuoden talven ja kevään Etelä-Suomen suljetuissa vankiloissa. Kirjoituksessa mainittuun kyselyyn minulle ei ole tarjottu mahdollisuutta osallistua.

Kiistämätön tosiasia on, että vankiloihin päätyy iso joukko suonensisäisten huumeiden ongelmakäyttäjiä. Tästä kertovat esimerkiksi C-hepatiittitartunnat ja yleistyvät Metadon-ylläpitolääkkeen hoito-ohjelmat.

Yleensä kovien huumeiden käyttäjillä annoskoko pienenee tai huumeiden käyttö lopetetaan kokonaan vankilassa.

Valtaosa vankiloiden asukkaista on ollut alkoholiongelmaisia. Myös alkoholin ja lääkkeiden sekakäyttö on ollut monille yleistä.

Keskimäärin joka toinen vanki nauttii vankilan poliklinikalta määrättyjä uni- tai mielialalääkkeitä. Usein psyykenlääkkeitä tarjotaan vangeille tarkemmin diagnosoimatta.

Moni vanki kokee vankilan tarjoamat voimakkaat psyykenlääkkeet ongelmaksi. Yleensä psyykenlääkekierre vankilassa alkaa, kun vanki käy poliklinikalla kertomassa esimerkiksi nukahtamisvaikeuksistaan.

Ensimmäinen lääkekuuri aloitetaan ilman, että vanki tapaa psykiatria. Lääkkeet määrää vankilan yleislääkäri.

Pitkät masennuslääkekuurit aloitetaan vankiloissa usein melko kevyin perustein. Univaikeuksiin apua hakenut vanki saattaa helposti huomata nauttivansa mielialalääkettä.

Laitoksissa käytettävät psyyke- ja keskushermostovaikutteiset lääkevalmisteet ovat tavallisesti niin voimakkaita ja pitkävaikutteisia, että niiden käyttöä on vaikea katkaista.

Jotkut onnistuvat siinä jo vankilassa ollessaan, toisten lääkekierre jatkuu ehdonalaisessa vapaudessa. Vankiloiden lääkärit harvoin kannustavat lääkkeiden käytön vähentämiseen. Mikäli lääkkeiden väärinkäytön ongelmaa ei ennen vankilaan tuloa ole ollut, se on vankilassa ollessa helppo saada alulle.

Pääkirjoitus esitteli yleisimpiä olettamuksia vankiloiden huumetilanteesta. Vankilat esiteltiin houkuttelevina markkina-alueina, joissa valtaisa kysyntä luo ammattimaista tarjontaa.

Väitettä virolaisten ja venäläisten vankien hoitamasta vankiloiden sisäisestä huumekaupasta voi pitää liioiteltuna. Pääkirjoituksen maalaama kuva ei taida vastata viranomaistenkaan käsitystä.

Takavarikot ja päihdevalvonnan muut tulokset kertovat lähinnä käyttäjien itselääkinnästä ja pienten määrien liikuttelusta tottuneiden käyttäjien välillä.

Tiukasta valvonnasta huolimatta takavarikot ovat usein ainoastaan korkeintaan muutamien grammojen suuruisia.

Päihdevirtsatestit ja muut vankiloissa käytettävät pakkokeinot ovat aivan oma lukunsa. Vankiloissa tapahtuvaa huumeiden käyttöä niillä ei ole onnistuttu estämään.

Vankilassaoloaikanani olen joutunut antamaan yli kymmenen virtsanäytettä, kaikki negatiivisia eli puhtaita. Yhtäkään testiä ei ole pyydetty päihtymysepäilyn vuoksi, vaan erinäisten hakemusten, tapaamisten tms. ehtoina.

Vankiloiden into virtsan seulontaan vaikuttaa kohtuuttomalta, kun ottaa huomioon, että resurssit eivät näytä riittävän mielekkään harrastustoiminnan ynnä muun kehittävän ja kuntouttavan ohjelman järjestämiseen.

Uudet, vuonna 1999 käyttöön otetut pakkokeinot päihteiden kulun estämiseksi ovat osittain halventavia ja ihmisarvoa loukkaavia. Tuloksia niillä ei juurikaan ole saavutettu.

Eristäminen kehon sisäisen salakuljetusepäilyn selvittämiseksi toteutetaan ympärivuorokautisesti valaistussa kameravalvotussa eristyssellissä. Vangin päälle puetaan nippusiteillä hihoista ja kauluksesta kiristettävä muovinen haalari ja ulostaminen suoritetaan valvotusti.

Riippuen suolen toiminnan nopeudesta kamerakopissa saa hikoilla haalarissa jopa seitsemän vuorokautta yhtäjaksoisesti.

Noin 90 prosenttia suolikuljetusepäilyistä osoittautuu aiheettomiksi.

Näin äärimmäiset kontrollitoimet kiristävät laitosten ilmapiiriä. Epäilyjen perusteita ei "kamerakoppiin" eristetyille selvitetä edes jälkikäteen.

Täysin huumeeton vankila on utopiaa. Aiheellista voisi olla halventavien kontrollikeinojen sijasta keskittyä enemmän syrjäytymistä ehkäisevän työ-, opiskelu- ja harrastustoiminnan kehittämiseen.

Avovankilapaikkoja ei näytä riittävän kaikille avolaitoksiin soveltuville. Päihdeongelmasta ja syrjäytymisestä olisi ainakin voitava keskustella ilman turhia ennakkoasenteita.

Helsinkiläinen vanki

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää