Mielipide    |   VIERASKYNÄ

Koulun opeteltava vuorovaikutusta

Liian usein koululuokista tulee lannistamisen paikkoja, koska ne ovat eristyneitä eikä vuorovaikutus ole tasaväkistä, kirjoittaa Ulla-Maija Salo.

Tilaajille

Maailman terveysjärjestön WHO:n runsas vuosi sitten julkaisema vertailu osoitti kuinka huonosti suomalaisnuoret viihtyvät koulussa: Euroopassa ei meitä huonommin viihtyviä ollut. Suomalaisessa keskustelussa on etsitty selitystä asiaan. On jopa kyselty, miksi koulussa edes pitäisi viihtyä.

Monia koulun rutiineja on alettu miettiä uudelleen. On pohdittu, miten saada koulua ja kotia ajattelutavoiltaan lähemmäksi toisiaan, tai miten lisätä koulun yleistä arvostusta.

Nyt olisi hyvä keskustella myös siitä, millaisia kouluja suomalaiset aikuiset ovat käyneet ja millaisten muistojen varassa he koulusta puhuvat. Olisi aika purkaa kärsittyjä vääryyksiä ja ottaa niistä opiksi.

Suosittu yhdysvaltalainen nuorisokirjailija Francine Pascal käsittelee kirjoissaan toistuvasti koulunkäyntiä, jota hän sanoo vihanneensa.

Ulkoluku tukahdutti ja teki järjestelmästä alistavan. Pascal sanoo, ettei koulu ole hänen ajoistaan juurikaan muuttunut. Se tuntuu tutulta, vaikka kirjailija ei ole suomalainen.

Monet taiteilijat ja luovat ihmiset korjaavat muistelmateoksissaan koulussa kärsittyjä vääryyksiä, häpeällisiä muistoja.

Vieläkin tuohtuneina he kysyvät, näinkö minua todella kohdeltiin.

Muistoissa koulu rakentuu ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa, jossa tunne, läheisyys, ruumiillisuus ja välittäminen ovat osa tietämistä, sillä koulu ei ole vain osaamista ja pänttäämistä.

Olen tutkinut suomalaisten muistoja omista opettajistaan. Näyttää siltä, että koulun muistot eivät jätä rauhaan ja opettajat kulkevat mukana läpi elämän.

Opettajatarinoissa korostuu toive tunnustuksesta, sosiaalisesta arvostuksesta ja turvallisuudesta.

Miksi koulu opettajineen palaa mieleen usein niin kielteisenä?

Tutkimuksessa nousee esiin kaksi perusteemaa: ikävät koulukokemukset ja koulun yksitoikkoisuus.

Mieleen palautuvat kiusalliset, jopa tukalat ja nöyryyttävät kokemukset. Tapahtumien taustalta paljastuu julmia, ymmärtämättömiä opettajia ja heitä myötäileviä koulutovereita. Tarinoissa kerrotaan naurunalaiseksi joutumisesta ja ankarista, mielivaltaisista rangaistuksista. Häpeä koetaan julkisesti, toisten katseiden kohteena.

Yksitoikkoisuus saa toistuvasti käyttövoimansa kuivakoista opettajista, koulutehtävien merkityksettömyydestä sekä siitä, että koululuokan ulkopuolinen elämä tuntuu oppitunteja huomattavasti houkuttelevammalta.

Kun suomalaiset muistelivat opettajiaan, esiin tuli koko tunteiden kirjo: vihaa, nöyryytystä, pettymystä, rakkautta, kunnioitusta ja ylpeyttä. Ehkä opettajat eivät ole niin pahoja kuin luulisi.

He uskovat tekevänsä asioita oppilaan parhaaksi, ovat ankaria silkkaa hyvyyttään.

Koululuokka on erillinen, yksityinen maailma sekä oppilaille että opettajille, jotka elävät luokissaan päivästä toiseen.

Opettajalla on mahdollisuus toimia monella tavalla, haastaa ja avartaa tai eristäytyä yksityiseen maailmaansa.

Opettajilla ei ole sen helpompaa kuin oppilailla. Heitä piinaavat jähmettynyt hiljaisuus, oppilaiden vastaamattomuus ja pelko vuorovaikutuksen epäonnistumisesta. Oman epävarmuuden esilletulokin huolestuttaa.

Koulussa yhteisyyden uhkana eivät olekaan vain valtaan tai asemaan liittyvät erot, vaan huonot vuorovaikutuskäytännöt.

Muutokset ovat hitaita. Koulua on aiheellisesti kritisoitu siitä, että se toistuvasti väistää sosiaalisen muutoksen paikat, vaikka se varsin hyvin voisi toimia tällaisten sosiaalisten ja kulttuuristen muutosten toimeenpanijana.

Avaamattomina ja purkamattomina instituutioiden sisään rakentuneet käytännöt toistavat totuttuja kulttuurisia muotoja, autoritaarisuutta ja muutakin rajoittuneisuutta. Joskus tuntuu, että juuri näissä asioissa aika on pysähtynyt.

Meidän tulisi ymmärtää paremmin opettamisen henkilökohtainen luonne.

Liian usein koululuokista tulee erilaisen kiihkoilun ja lannistamisen paikkoja, koska ne ovat eristyneitä eivätkä vuorovaikutustilanteet ole tasaväkisiä.

Opettaminen voisi kuitenkin parhaimmillaan olla uskaltamista ja rohkeaa heittäytymistä oppilaiden vietäväksi, jotta hekin voisivat tehdä samoin. Rajat voidaan ylittää.

Ulla-Maija Salo

Kirjoittaja on kasvatustieteen professori (mvs) Helsingin yliopistossa. Kirjoitus perustuu hänen syyskuussa ilmestyvään kirjaansa "Ankarat silkkaa hyvyyttään. Suomalainen opettajuus."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää