Mielipide    |   VIERASKYNÄ

Nälkä vaivaa satoja miljoonia lapsia

Lasten nälkäongelman ratkaiseminen on avain nälän poistamiseen maailmasta, kirjoittaa James Morris.

Tilaajille

James Morris.

Milloin viimeksi kuulit lapsen kuolleen nälkään jossakin länsimaassa? Vuosi sitten? Viisikymmentä vuotta sitten?

Niin käy silloin tällöin julmuuden tai välinpitämättömyyden seurauksena. Tapauksista nousee suuria otsikoita - ihmiset ovat syystäkin kauhuissaan. Kehittyneissä yhteiskunnissa näitä tapauksia ei pitäisi sosiaalipalvelujen, työttömyyskorvausten, lapsilisien ja toimeentulotuen ansiosta olla lainkaan.

Silloin tällöin joku kuitenkin putoaa turvaverkon läpi. On kehittyneiden maiden hallitusten ansiota, että tällaiset kauhutarinat ovat harvinaisia. Järjestelmä siis toimii.

Kehitysmaissa turvaverkot ovat kuitenkin vähissä. Miljoonien lasten selviytyminen on enimmäkseen kiinni onnesta. Joka vuosi yli 10 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta kuolee nälän seurauksena. Maailman terveysjärjestön tutkimukset osoittavat, että aliravitsemus on suurin yksittäinen syy lasten ja aikuisten ennenaikaiseen kuolemaan.

Esimerkiksi sopii Niger. Jos sateet tulevat ajallaan, heinäsirkkaparvista selvitään, eikä muita odottamattomia tuhoja ilmaannu, voimme odottaa, että ensi vuoden kuivana kautena "vain" noin 450 nigeriläislasta kuolee päivittäin nälän seurauksena.

Sama koskee Mauritaniaa, osaa Malista ja koko Sahelin aluetta, joilla miljoonat ihmiset taistelevat selviytymisestään maailman ankarimmissa olosuhteissa. Saharan eteläpuolella konfliktit ja hiv/aids pahentavat yhä tilannetta.

Miljoonien ihmisten nälkä Malawissa johtuu sateiden puutteesta sekä hiv/aidsin aiheuttamasta ruuantuotannon romahtamisesta. Osassa Etelä-Afrikkaa keskimääräinen elinikä on laskenut 35 vuoteen.

Jopa selviytyjien elämä on pysyvästi turmeltunut. Nälkä johtaa alikehittymiseen, alentaa älykkyyttä ja lisää sairastumisherkkyyttä ja siksi se vähentää yksittäisten ihmisten, yhteisöjen ja kansojen voimavaroja.

Köyhyys siirtyy sukupolvelta toiselle, kun äitien ja lasten aliravitsemuksen kierre jatkuu. Äidiltä lapselle siirtyvä nälkä on turmiollinen perintö. Alipainoisten vauvojen todennäköisyys kuolla elämänsä ensimmäisinä päivinä tai viikkoina on kymmeniä kertoja suurempi kuin normaalipainoisten.

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että aliravittujen lasten käyttäytyminen ja tietoinen ajattelu kehittyvät heikosti. Se johtaa myöhemmin elämässä muihin ongelmiin, esimerkiksi huonoon koulumenestykseen.

Aikuisiän aliravitsemus taas huonontaa suorituskykyä. Aliravittujen äitien äitiyskuoleman riski kasvaa ja heidän lapsensa syntyvät todennäköisesti alipainoisina. Kierre jatkuu.

Näin ei kuitenkaan tarvitsisi olla. Maailmassa on nykyisin noin 300 miljoonaa aliravittua lasta. Heistä 112 miljoonaa on Kiinassa ja Brasiliassa, joissa hallitukset ovat ryhtyneet toimiin ongelman ratkaisemiseksi.

Muut olemassa olevat ohjelmat auttavat 90:tä miljoonaa aliravittua lasta. Kokonaan vailla apua on näin ollen noin sata miljoonaa nälkäistä lasta.

Terveelliseen elämään tarvittavan ruuan tarjoaminen heille ja noin 15 miljoonalle aliravitulle raskaana olevalle, imettävälle ja ilman tukea olevalle äidille maksaisi noin viisi miljardia dollaria vuodessa.

Kehitysmaiden hallitukset voisivat kattaa tästä summasta kaksi miljardia dollaria. Omiin kansalaisiin investointi on toki niiden omien etujen mukaista. Kehittyneiden maiden olisi katettava jäljelle jäävät kolme miljardia dollaria. Tämä ei ole paljon, kun otetaan huomioon, että maailman kehittyneet valtiot kuluttavat joka viikko huomattavasti enemmän rahaa maataloustukiin.

YK:n Maailman elintarvikeohjelmassa me uskomme, että lasten nälkäongelman ratkaiseminen on avain nälän poistamiseen maailmasta.

Maailmanyhteisön täytyy työskennellä yhdessä onnistuakseen tässä. Tarvitsemme hallitusten, avustusjärjestöjen, yksityisen sektorin ja yksittäisten ihmisten globaalia kumppanuutta.

Jos pystymme luomaan tämän päivän lapsille olosuhteet, joissa he voivat hyödyntää kaikki voimavaransa aikuisena, ja joissa heistä kehittyy parempia vanhempia, voimme murtaa sukupolvien nälkä- ja köyhyyskierteen.

James Morris

Kirjoittaja on YK:n Maailman elintarvikeohjelman (World Food Programme) pääjohtaja.

Maailman ravintopäivää vietetään tänään 16. lokakuuta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  10. 10

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää