Mielipide

Suomen viestintäpolitiikkaan uusia linjauksia

"On mielestäni tunnustettava, että sekä suomalaiset operaattorit että suomalainen viestintäpolitiikka ovat kriisissä."

Tilaajille

Suomalaiset operaattorit ja viranomaiset ovat esiintyneet yhtenäisinä ja yksimielisinä vastustaessaan tänä syksynä esimerkiksi teletunnistetietojen tallentamisesta syntyviä ylisuuria kustannuksia ja EU:n komission ehdottamaa radiotaajuuksien vapaan kaupan sallimista.

Kansallisella tasolla suomalaiset alan toimijat vastustivat yhtenäisesti pitkään muualla maailmassa lähes poikkeuksetta sallittua liittymän ja puhelimen kytkykauppaa.

Tulevaisuuteen tähtäävä viestintäpolitiikka ei kuitenkaan voi pohjautua ainoastaan torjuntaan.

Kansallisen tasolla löytyy viestintäpolitiikan suuntaviivoissa kuitenkin jo merkittävää säröä, kun osa teleoperaattoreista on syyttänyt viranomaisia teleoperaattorien ongelmista.

Viestintäviraston pääjohtaja Rauni Hagman puolustautui taannoin toteamalla, että hintakisa ja "hyperkilpailu" eivät ole viranomaisten syytä. Hagman tunnustaa kilpailua "vähän avittaneensa", kun regulaattori raivasi tietä ilman verkkoa toimiville palveluoperaattoreille.

Palveluoperaattori Saunalahti toimi - yli puolella miljoonalla asiakkaallaan - tehokkaasti kilpailun katalysaattorina. Saunalahti on äskettäin myyty Elisalle.

Aidosti ilman omaa verkkoaan toimivilla palveluoperaattoreilla lienee verkoissaan enää vain murto-osa Suomen matkapuhelinasiakkaista (verkko-operaattoriin omistuskytköksissä olevia palveluoperaattoreita ei pidä laskea mukaan).

Kolmen jäljelle jääneen verkko-operaattorin keskinäinen kilpailu ei voi enää olla "hyperkilpailua". Tämä ei suinkaan tarkoita, että viranomaiset ovat syyttömiä hintakisaan - päinvastoin.

Sekä Suomessa että Ruotsissa myönnettiin kolmannen sukupolven matkapuhelinverkkoluvat niin sanotun kauneuskilpailun perusteella.

Keskeinen ero - näin jälkiviisaana todeten - oli siinä, että ruotsalaiset määrittelivät tiukasti mitä kauneus on, me olimme suurpiirteisiä.

Ruotsalainen toimiluvan myöntäjä näki kauneutena sen, että maahan tulee rakentaa määräajassa varsin kattava (meitä tuntuvasti kattavampi) peitto - käytännössä tuhansia tukiasemia.

Kun ruotsalaisoperaattorin on ollut pakko investoida, ei ole ollut varaa laskea hintojakaan. Kenties samalla on ollut pakko miettiä mihin verkkoja käytetään, eli laatu- ja palvelukilpailu on syntynyt Ruotsissa itsestään.

Teknologiamurrokselle on ominaista, että hinnat laskevat aidossa markkinakilpailussa murto-osaan, ja samalla syntyy halpojen hintojen ansiosta uusia sovelluksia.

Kokemamme voimakas hinnan alennus voi myös olla seuraus teknologiamurroksesta. Tästä näkökulmasta suomalaisten viranomaisten kilpailuhenkistä politiikkaa - joka ei esimerkiksi ole pakottanut rakentamaan tuhansia tukiasemia - voi pitää varsin onnistuneena.

Valitettavasti suomalaiset teleoperaattorit ovat viime vuosien aikana kustannussäästökierrosten yhteydessä irtisanoneet myös merkittävän osan tuotekehityksestään.

Henkistä kapasiteettia ei siten ole riittänyt teknologiamurroksen ymmärtämiseen ja sen mahdollisuuksien - uusien sovellusalueiden - näkemiseen.

Suomalaisen kansallisen viestintäpolitiikan historialliset ansiot sekä telekilpailun vapauttajana että osallisena matkapuhelinmarkkinoiden käynnistämisessä ovat kiistattomat.

Tuorein kansallinen viestintäpolitiikka näyttää kuitenkin epäonnistuneen keskeisissä tavoitteissaan (esim. 3G-verkot) tai olleen vähintäänkin ailahtelevainen politiikassaan (kytkykauppa).

Lisäksi se näyttää keskittyneen kustannussäästöihin, etujen puolustamiseen ja muiden ajatusten torjumiseen (taajuuskysymys ja teletunnistetietokeskustelu).

Näkemyksellisyys, jonka mielestäni tulisi pohjautua syvälliseen teknologiaymmärrykseen, näyttää puuttuvan.

On mielestäni tunnustettava, että sekä suomalaiset operaattorit että suomalainen viestintäpolitiikka ovat kriisissä. On hyvin mahdollista, että tyhjiön täyttävät kansainväliset toimijat ja EU:n lainsäädäntö.

On kysyttävä, mikä on nyky-ympäristössä kansallisen viestintäpolitiikan rooli ja sen mahdollisuudet?

Ville Saarikoski

tutkija

Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää