Mielipide

Nykylukion olisi syytä erikoistua yleissivistykseen

Tilaajille

Henrik Forsgård painottaa (HS 3.1.) erikoistumisen tärkeyttä jo lukiossa, jota reaalikoeuudistus edesauttaa. Tällöin lukiot eivät valmistaisi enää kaikesta vähän tietäviä ylioppilaita.

Erikoistuneilla ylioppilailla olisi myös helpompaa selvitä pääsykokeista. Tämä on varmasti eduksi pääsykokeissa, mutta lukio on lyhyt aika, eikä monilla ole vielä selvää päämäärää lukion alkupuolella.

Näin ollen lukio pakottaa opiskelemaan aineita, joilla ei ole mitään tekemistä senhetkisen kiinnostuksen kanssa, esimerkiksi opiskelemaan biologian eksakteja termejä. Tämä kaikki voidaan nimetä yleissivistykseksi, jotta myös aiheesta kiinnostumattomalla olisi jokin syy opiskella.

Lähes kaikista reaaliaineista on yksi pakollinen kurssi, mutta tämä yksi kurssi sisältää jo usein turhan yksityiskohtaista tietoa aineesta. Hieman kiinnostuneen pienikin kiinnostuksen kipinä saattaa sammua, koska hän ei varsinaisesti tiedä, mitä opiskelee.

Ehkä olisi parempi, jos aineiden ensimmäiset kurssit esittelisivät ainetta ja tarjoaisivat sitä kuuluisaa yleissivistystä. Opiskelijalle voitaisiin tarjota tietoa siitä, miten mikäkin osa-alue liittyy toisiinsa ja miten siitä syntyy kokonaisuuksia.

Tähän voitaisiin lisätä myös tietoa siitä, mitä jatkokoulutusmahdollisuuksia ja työpaikkoja aine tarjoaa. Näin opiskelija ei pänttää kurssikirjaa päähänsä ja unohda kaikkea kokeen jälkeen.

Toisaalta erikoistuminen voi johtaa siihen, että sisäänkäyntiä uraputkeen yritetään aikaistaa. Näin nuori saataisiin nopeasti töihin ja yhteiskunnan kannalta tuottoisaan asemaan.

Tämä rahanvalta on yksi syy taideaineiden vähenemiseen koulussa - mitä hyötyä valtiolle on taiteilijasta, kun on mahdollista kouluttaa nuoresta menestyvä lääkäri vallitsevaan lääkäripulaan? Valtiolle ja teollisuudelle onkin kannattavampaa panostaa matematiikan opiskeluun.

Kannattaakin olla hieman kriittinen Forsgårdin erikoistumisen ylistystä kohtaan. Harva onnekas pystyy lukion alusta asti valitsemaan tarvitsemansa kurssit. Muut joutuvat keräämään tietoa aineista voidakseen tietää, mihin kannattaa erikoistua.

Nykylukiossa kuitenkin tiedon kerääminen edellyttää aineen varsinaista opiskelua, vaikka siihen ei haluaisi erikoistua. Tämä on eri asia kuin yleissivistys, vaikka sitä yleissivistyksenä markkinoidaankin. Yleissivistystä olisi tiedon tarjoaminen aineesta: miten se liittyy muihin aineisiin ja kokonaisuuksiin.

Ilari Leskelä

lukiolainen

Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää