Mielipide

Odottaville äideille ovat seulonnat vapaaehtoisia

Tilaajille

Sikiöseulontoihin ollaan luomassa valtakunnallisia suosituksia, mikä on tasa-arvon kannalta hyvä asia. Samassa yhteydessä on kuitenkin syytä tuoda selkeästi esiin, että sikiön poikkeavuuksien seulonnat ovat odottaville äideille vapaaehtoisia. Suositus ei merkitse velvollisuutta osallistua seulontoihin.

Se, että julkinen terveydenhuolto tarjoaa - jopa ilmaiseksi - mahdollisuutta seuloa, onko sikiöllä esimerkiksi Downin oireyhtymä, on kiistatta jonkinlainen viesti yhteiskunnalta. Palvelun tarjoaminen ei kuitenkaan voi eikä saa johtaa siihen, että yhteiskunta päättäisi vanhempien puolesta tai painostaisi heitä johonkin ratkaisuun.

Jokaisen perheen ja viime kädessä raskaana olevan naisen on itse muodostettava kantansa, pitääkö hän vaikkapa juuri Downin oireyhtymää niin vakavana vammana, että haluaa sitä seulottavan itseltään.

Tämä on yksi niistä eettisistä kysymyksistä, joiden ääreen odottavat äidit joutuvat ja joista ei sosiaali- ja terveysministeriönkään mukaan jaeta riittävästi tietoa neuvoloissa (HS 3.1.).

Suuri osa odottavista äideistä todennäköisesti ajattelee, että kaikki se, mitä äitiysneuvola tarjoaa, tehdään pelkästään tulevan lapsen parhaaksi. Mutta Downin oireyhtymään ei ole hoitokeinoa.

Jos kohonnut todennäköisyys paljastuu seulonnoissa, äidin vaihtoehdot ovat joko jatkaa raskautta ja synnyttää mahdollisesti vammainen lapsi tai mennä jatkotutkimuksiin, joissa on keskenmenon riski.

Ultraäänitutkimus, joka usein mielletään onnelliseksi ensikohtaamiseksi vauvan kanssa, saattaakin siis kääntyä vaikeiden valintojen tekemiseksi, viime kädessä päätökseen joko raskauden jatkamisesta tai keskeyttämisestä.

Aikaa päätöksentekoon ei ole paljon. Siksi on tärkeää, että neuvoloissa tiedotetaan selkeästi, mitä seulonnoilla tutkitaan ja millaisiin päätöksentekotilanteisiin ne voivat johtaa.

Raskauden seuranta, äidin ja sikiön hyvinvoinnista huolehtiminen, on eri asia kuin sikiöseulonta, jolla etsitään sikiön rakenteellisia tai kromosomipoikkeavuuksia.

Äidille on tarjottava vaihtoehdoista riittävästi tietoa ja tukea sekä sen jälkeen kunnioitettava hänen omia ratkaisujaan. Oma neuvola on tärkein tiedon antaja.

Nykyään tietoa ja tukea on tarjolla myös internetissä. Osoitteesta www.verneri.net/tietoaodottajille löytyy järjestöjen ylläpitämä sivu, jossa on tiedon lisäksi tarjolla keskustelumahdollisuus vertaistukihenkilöiden kanssa.

Anneli Puhakka

viestintäpäällikkö

Kehitysvammaliitto ry Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää