Mielipide

Nyt on oikea aika tehdä Nato-päätös

Tilaajille

Suomen ulkopoliittisessa ilmastossa on rauhan aikana tuskin milloinkaan tapahtunut niin suurta ja nopeaa asenneilmaston muutosta kuin viime viikkojen presidenttikeskusteluissa suhtautumisessa Natoon.

Kun viime keväänä kirjoitin Helsingin Sanomien vieraskynään Nato-myönteisen kirjoituksen, sitä paheksuttiin useilla tahoilla.

Jatkoin keskustelua lokakuussa (HS 12.10.). Silloin kansanedustaja Suvi-Anne Siimes kirjoitti lehteen vastakirjoituksen, jonka väitteet ovat sen jälkeen yksi kerrallaan osoittautuneet ontoiksi.

Nato oli tabu, josta ei saanut keskustella. Nyt Natosta on tullut hyväksytty keskusteluteema.

Myös kansalaisten lisääntynyt tietoisuus siitä, että olemme jo erittäin syvällä Naton "esijäsenyydessä", on ollut hyödyllistä.

Tiedetään, että EU:n taistelujoukot (battle group), joissa olemme mukana, eivät ole mitään pehmoyksiköitä, vaan täyteen taistelutoimintaan Naton kanssa koulutettavia yksiköitä, jotka saattavat joutua käymään todellisia taisteluita.

Kuvaavaa on, että Saksan taisteluyksikkö, jonka kanssa toimimme yhdessä ensi vuoden alusta, on sama kuin Naton nopean toiminnan taisteluyksikkö.

Kansalaisten arvellaan kuitenkin olevan Nato-jäsenyyttä vastaan ja siksi ei kumpikaan pääehdokas halua sanoa selkeästi, että jäseneksi on haettava seuraavassa tilaisuudessa, joka on vuonna 2008. Itse jäsenanomus tulisi tietenkin jättää aivan lähiaikoina, jotta saadaan riittävästi aikaa perusteellisille neuvotteluille.

Nato-jäsenyydellä ei voi enää pelotella, sillä jäsenyydellämme vahvistaisimme nimenomaan EU-maiden mahdollisuuksia harjoittaa Yhdysvalloista riippumattomampaa Nato-politiikkaa.

Edellä mainitussa kirjoituksessani totesin seuraavasti: "Kenenkään ei tule kuitenkaan kätkeytyä sen taakse, että mielipidemittaukset osoittavat kansalaisten keskuudessa varsin alhaista Nato-jäsenyyden kannatusta. Viikon kuluttua siitä kun tasavallan presidentti, pääministeri ja muutaman suuren puolueen puheenjohtajat ilmoittaisivat, että Suomen on nyt kansallisten turvallisuusetujemme vuoksi haettava Naton jäsenyyttä, yli puolet kansalaisistamme siirtyisi kannattamaan liittymistä." Tämän jälkeen Yleisradio teetti Taloustutkimuksella tutkimuksen (HS 17.10.), jonka lopputuloksena oli: "Jos presidentti ja pääministeri perustelluista syistä päättäisivät, että Suomi hakee Naton jäsenyyttä, 49 prosenttia suomalaisista katsoisi voivansa tukea valtiojohdon ratkaisua." Kysymys on siis puhtaasti poliittisesta johtajuudesta. Eri asia on, että liittyminen tulee asettaa kansanäänestykseen, mutta sitä ennen poliittisen johdon on tehtävä ratkaisunsa ja hoidettava neuvottelut.

Puhe Suomen Nato-optiosta on suorastaan vaarallista. Sanotaan, ettei mikään ole muuttunut niin, että optio olisi otettava käyttöön. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä olemme nyt osa EU:n taistelujoukkoja.

Lisäksi muun muassa Länsi-Euroopan energiahuolto on muuttunut paljon haavoittuvaisemmaksi ja Venäjä on irtisanoutunut Viron kanssa neuvotellusta rajasopimuksesta.

Optiosta puhuminen perustuu ajatukseen, että ollaan jo kriisissä ja sitten lähdetään Natoon hakemaan jäsenyyttä ja apua. Palovakuutus on kuitenkin otettava ennen kuin talo palaa.

Meitä ei nyt uhkaa mikään erityinen vaara, joten on oikea aika tehdä Nato-päätös. Päätös kriisin alla syventää kriisiä.

Nato-jäsenyys on Suomen viimeinen integraatiovaje. Meidän tulee olla täysimääräisesti mukana vahvistamassa Länsi-Euroopan demokraattisten maiden yhteisön puolustusta.

Pertti Salolainen

ministeri

Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Eduskunta hyväksyi ruotsin asemaa nakertavan kielikokeilun – Rkp:n synkän päivän täydensi Folktingetin jääminen ilman avustusta

  10. 10

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää