Mielipide

Yli jäänyt lääke-erä ei kuulu vanhainkotiin

Tilaajille

Omaisensa lääkehoitoon liittyviä asioita pohtineet henkilöt toivat mielipidesivulla esille eräitä tärkeitä seikkoja myös apteekkien näkökulmasta katsottuna.

Lääkkeet voidaan palauttaa apteekkiin vain hävitettäväksi ongelmajätteenä, niitä ei voi myydä edelleen lääketurvallisuussyistä. Vanhainkoti ei ole käyttämättä jääneiden lääkkeiden hävityspaikka.

On vastuutonta kehottaa viemään käyttämättä jääneitä lääkkeitä vanhainkotiin. Yhtä vastuutonta olisi vanhainkodilta ottaa vastaan tällaisia lääke-eriä.

Lääkkeiden kuljetusta tehtaalta tukkukauppaan ja sieltä edelleen apteekkiin kuin myös säilytysolosuhteita valvotaan tiukasti.

Asettumalla vanhainkodissa hoidossa olevan vanhuksen asemaan voi jokainen mielikuvituksessaan pohtia, että suostuisinko itse ottamaan lääkkeitä, jotka tuntematon henkilö on kaappinsa siivottuaan vienyt autoonsa ja mahdollisesti unohtanut ne sinne pariksi viikoksi paukkupakkasiin tai heinäkuun helteisiin ennen vanhainkotiin viemistä.

Vuoden 2005 loppuun saakka oli voimassa Kelan korvauskäytäntö, jossa korvattavista lääkkeistä perittiin erilaisia omavastuita.

Vuoden 2006 alusta lähtien korvaukset ovat prosenttiperusteisia poikkeuksena sataprosenttisesti korvattavien lääkkeiden kolmen euron omavastuu.

Uudistuksella Kela pyrkinee osaltaan vaikuttamaan siihen, ettei lääkkeitä tarvitse enää hamstrata, jotta asiakkaan maksama lääkkeen hinta olisi mahdollisimman edullinen.

Kotihoidon palveluna tiheästi tapahtuva pienten lääkemäärien noutaminen apteekista, lääke-erien riittävyyden tarkkailu sekä käsin jakelu dosetteihin on kallista ja vaativaa työtä.

Usein vaihtuvan kotihoidon henkilöstön pitää myös selviytyä virheittä lääkejakelusta. Apteekit tarjoavat tällaisiin ongelmiin ratkaisuksi koneellista lääkeannosjakelua. Tämän vuoden alusta Kela korvaa myös annosjakelun.

Päällekkäislääkityksen ongelma on kova pilleri purtavaksi apteekissa, joka ei yleisesti ottaen voi kieltäytyä toimittamasta lääkkeitä.

Lääkkeiden käyttöön liittyvän ja hintaan kuuluvan neuvontapalvelun lisäksi eräissä apteekeissa on mahdollista tarkastella tietokoneohjelmien avulla yhteisvaikutuksia ja päällekkäisyyttä.

Asiakas voi kuitenkin asioida useissa apteekeissa, joiden tietokantoja ei voida yhdistää suurten lääke-erien tai päällekkäisyyden havaitsemiseksi.

Irene Soinio-Laaksonen

apteekkari

Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  9. 9

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  10. 10

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää