Mielipide

Ydinvoima on edelleen hyvä vaihtoehto

Tilaajille

Miska Paulorinne syyttää suomalaisia lyhytnäköisiksi ja tuhlaileviksi energiankäyttäjiksi (HS 13.2.). Paulorinne nostaa esimerkeiksi kaukonäköisestä energiantuotannosta Saksan ja Ruotsin, jotka ovat hänen mukaansa luopumassa ydinvoimasta.

Toisin kuin Paulorinne väittää, Saksa tai Ruotsi eivät ole luopumassa tai edes vähentämässä ydinvoiman käyttöä energiantuotannossa.

Saksassa ydinvoiman osuus sähköntuotannosta on lähes 30 prosenttia, ja laitoksia tullaan käyttämään vielä vuosikymmeniä.

Ruotsissa on suljettu Barsebäckin laitosyksiköt, mutta muille laitoksille tehtyjen tehonkorotuksien jälkeen ydinvoimaa on maassa enemmän kuin ennen Barsebäckin yksiköiden sulkemista.

Paulorinteen esittämä biopolttoaineiden käyttöön siirtyminen ei sekään välttämättä paranna energiaomavaraisuuttamme.

Kuten Paulorinne mainitsi, esimerkiksi sokerijuurikkaan viljely on Suomessa pitkälti tukiaisten varassa, tiettyjä muita maita vaikeampien kasvuolosuhteidemme vuoksi.

Samasta syystä esimerkiksi polttoaineeksi jalostettavan etanolin raaka-aine on halvempaa tuoda vaikkapa Brasiliasta, jossa kasvuolosuhteet biomassalle ovat paremmat kuin Suomessa.

Myöskään fuusioreaktorista ei ole olemassa toimivaa prototyyppiä. Koelaitoksissa on kyllä saatu aikaan fuusio-olosuhteet, mutta fuusion aikaansaaminen on valitettavasti kuluttanut enemmän energiaa kuin se on tuottanut.

Paulorinteen väitteeseen, jonka mukaan ydinjätteen loppusijoitusta ei ole ratkaistu täysin varmasti missään päin maailmaa, on todettava, että Suomessa tämä on tehty.

Tekniset suunnitelmat loppusijoituksesta ovat valmiit, turvallisuussuunnitelmat on todettu riittäviksi ja kustannukset on kerätty ydinsähkön hinnassa.

Myös eduskunta ja sijoituspaikkana toimiva Eurajoen kunta ovat antaneet loppusijoitukselle suostumuksensa.

Tsheljabinskissa, Uralilla, valmistettiin 1950-luvulla ydinaseita. Tuolloin aseteollisuus toimi alueella vastuuttomasti.

Tapahtuneessa onnettomuudessa korkea-aktiivista jätettä sisältänyt säiliö räjähti ja radioaktiivisia aineita levisi ympäristöön.

Majakin laitos on rakennettu vuosikymmeniä myöhemmin, eikä sillä ole mitään tekemistä kyseisen onnettomuuden tai myöskään terveysvaikutusten kanssa.

Mielestäni ydinvoiman rauhanomaisesta käytöstä luopumisen sijaan olisi vastuullista purkaa maailmasta kaikki ydinaseet. Ydinkärjistä voisi laimentaa polttoainetta kaikille maailman ydinvoimaloille 10 vuodeksi.

Näin tuotettu sähkö ei tuottaisi ilmastonmuutoksen uhkaa lisääviä hiilidioksidipäästöjä, ja energiantuotanto palvelisi maailmanrauhaa.

Ville Väkeväinen

puheenjohtaja

Ydinenergianuoret ry

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää