Ei kai sähköistä äänestystä tarvita - Mielipide | HS.fi

Ei kai sähköistä äänestystä tarvita

26.2.2006 2:00

Esitys vaalilain muuttamisesta on laadittu ja siihen on annettu lausuntoja. Esitys ja lausunnot jättävät kysymyksiä auki. Voisiko oikeusministeriö kertoa, mielellään kansantajuisesti, ollaanko keskeisistä periaatteista luopumassa sähköisen äänestyksen myötä, ja jos ollaan, niin mistä?

Vaaleissa äänestäjän on oltava luotettavasti tunnistettu koko äänestysprosessin ajan. Tämän vaatimuksen kanssa ristiriidassa on vaalisalaisuuden säilyttäminen, ts. se, että annettua ääntä ei millään tavalla saa yhdistää äänen antajaan.

Järjestelmän pitää olla luotettavasti läpinäkyvä: äänestäjän pitää voida luottaa niihin teknisiin ratkaisuihin, joilla tunnistaminen ja vaalisalaisuuden säilyttäminen taataan.

Äänten laskennan pitää tapahtua luotettavasti läpinäkyvällä tavalla. Oleellista on, että ääniä käsittelevät ja laskevat kansanvaltaisesti valitut luottamushenkilöt.

Jos saisin kuulla, että kansantasavallassa X vain tekniikkaan vihkiytyneet poppamiehet voivat valvoa vaaleja, en ymmärtäisi pitää semmoisia vaaleja luotettavimpina.

Hallituksen esityksen yleisperustelujen kohdassa 3.2 sanotaan mm. seuraavaa: "Sähköinen äänestysjärjestelmä olisi osa oikeusministeriön vaalitietojärjestelmää. Äänestysjärjestelmä sisältäisi keskitetyn sähköisen vaaliuurnan, jonne äänestyspaikassa tai ennakkoäänestyksessä taikka kotiäänestyksessä annetut äänet kirjautuisivat kryptattuina eli salattuina, mikä tarkoittaa, ettei äänen antajaa ja äänen sisältöä (ketä on äänestetty) voitaisi yhdistää." Tämä maininta hämmästyttää kovasti. Tavallisesti kryptaamista, esimerkiksi julkisen avaimen tekniikkaa, käytetään päinvastaisessa tarkoituksessa, nimenomaan sisältämään tieto lähettäjästä. Sen ohella tarkoitus on toki suojata viestin sisältö sivullisilta.

Verkkopankissa ja -kaupassa, kryptatuissa sähköposteissa jne. on oleellista, että kummankin osapuolen on tunnistettava toisensa, samanaikaisessa yhteydessä koko ajan. Luotettu kolmas osapuoli tarvitaan joskus varmentajaksi.

Vaaleissa kyse ei ole samasta asiasta.

Verkkopalveluita, suojattujakin, käytän päivittäin enkä niistä haluaisi luopua. Vaaleja ei ole edes joka vuosi. Silloin kun on, tulokset saadaan jo samana iltana.

Paperi ja lyijykynä ovat upeimpia tietovälineitä satunnaiskäytössä.

Kuka sähköistä äänestystä tarvitsee?

Jaakko Rantanen

Hämeenlinna

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide