Mielipide

Uusi palkkausjärjestelmä tuo vain uusia pulmia

"UPJ ei korjaa vanhoja epäkohtia, mutta aiheuttaa kyllä uusia, joista kustannukset ja ilmapiirin pilaantuminen ovat suurimpia."

Tilaajille

Vihdoin joku puolustaa uutta palkkausjärjestelmää! Kollega, professori Jyrki Kontio kirjoitti (HS, Vieraskynä 10.4.) ensimmäisen näkemäni kirjoituksen pahamaineisen hankkeen puolesta. Tähän asti on vain sanottu, että uudistus on pakko toteuttaa, koska ei ole vaihtoehtoja.

Kontio pitää uutta palkkausjärjestelmää UPJ:tä erinomaisena välineenä yliopistojen kilpailukyvyn parantamiseksi. "Työt voidaan määritellä sen mukaan, millainen vastuu niihin sisältyy ja millaisia taitoja ne vaativat, ja työntekijälle maksaa palkkaa määrittelyn perusteella. Yliopistoilla on nyt käytössään keinot palkita hyvä suoritus." Hänen mukaansa palkkausjärjestelmä kannustaa tavoitteellisuuteen, parantaa motivaatiota ja soveltaa tulosajattelua yliopistotoiminnassa.

Suurin osa UPJ:n kriitikoista on ollut samaa mieltä näistä tavoitteista.

Pulma on siinä, että niiden toteuttamiseen on ollut keinot jo ilman uudistustakin, ja keinoja on myös käytetty.

Tehtävien vaativuus määritellään virka- ja toiminimikkeessä, ja henkilöitä valittaessa tehtävän sisältöä vielä usein täsmennetään. Useimpien tutkijoiden, opettajien ja muiden yliopistojen henkilökuntaan kuuluvien pätevöityminen otetaan huomioon perinteisesti niin, että nimike muuttuu.

Yhteiskunnan suurimmalla pätkätyösektorilla tämä käy sujuvasti, koska vain pieni osa näitä töitä tekevistä on vakinaisessa virassa. Silloinkin palkkojen tarkistukseen on ollut käytettävissä arviointimenettely, jota on sovellettu aina tarpeen vaatiessa. Mutta ei muuten!

UPJ-kritiikin ydin onkin ollut se, että nyt on toteutettu raskas ja turha arviointi- ja uudelleenluokittelu kaikkien työsuhteiden osalta, ei vain silloin kun jompikumpi osapuoli kokee siihen olevan tarvetta.

Kontio toteaa uuden järjestelmän eduksi sen halpuuden - vain puoli työpäivää alaista kohden. Kun yliopistojen palveluksessa on yli 30000 henkilöä, tämä tarkoittaa 120000 tuntia.

Kun professorin vuosityöaika on 1600 tuntia, UPJ:n toteuttaminen yhden kerran vie 75 professorityövuotta. Kun se on toteutettu jo kahtena vuonna, siihen on kulunut tähän mennessä 150 professorityövuotta eli keskimääräisillä palkkakustannuksilla yli 12 miljoonaa euroa.

Sama määrä aikaa kuluu työntekijöiltä, esimiesasemassa olevilta siis kahteen kertaan. Eikä toteuttaminen tähän pääty. Se halpuudesta.

Käytännössä palkat eivät muutu, eivät varsinkaan vakinaisimmissa työsuhteissa, siis niissä "pahimmissa" tapauksissa, joissa "vanha järjestelmä on sallinut virkamiesten nauttia ikälisien myötä jatkuvasti nousevaa palkkaa, vaikka vastuut ovat vähentyneet eikä tuloksia ole näkynyt", kuten Kontio kirjoittaa.

Nuorten palkankorotusvara on pieni, kun koko palkkakustannusten nousua ei juuri saa tapahtua. Käytännössä koko ruljanssi johtaa siihen, että siirrytään A-palkkaluokista V-palkkaluokkiin. Ikälisätkin säilyvät, koska kokemus otetaan huomioon henkilökohtaista suoriutumista arvioitaessa.

Ikälisät ottivat kokemuksen huomioon keskiarvoisesti, automaattisesti ja kohtuullisessa määrin; henkilökohtainen arviointi kasvattaa palkkaeroja ja aiheuttaa monenlaista epäluuloa ja kitkaa työilmapiirissä.

Uudet taulukot on laadittu niin, että noin kolmannes työntekijöistä joutuu takuupalkalle - siis heidän palkkansa säilyy, mutta heidän työnsä luokitellaan arvoltaan sen alapuolelle.

Suurin osa näistä henkilöistä on juuri niitä, jotka vastaavat kaikkein vaativimmista yliopiston tehtävistä kuten tutkimuksesta, tutkijakoulutuksesta ja ulkopuolisen rahoituksen hankkimisesta - siis pitkän tieteellisen uran tehneitä professoreja. Se kannustavuudesta.

Kontio näkee UPJ:ssä myös vikoja. Se ei ota huomioon yksiköiden vaan ainoastaan yksilöiden tuloksellisuutta, ei myöskään kustannus- ja palkkaustasojen eroja alojen ja asuinpaikkojen välillä.

Alempien vaativuustasojen palkat ovat yliopistomaailmassa alempia kuin muissa saman koulutustason tehtävissä esimerkiksi teollisuudessa. Totta!

Mutta jos UPJ:stä jotain hyvää pitää sanoa, nämähän ovat juuri sen ansioita. On hyvä todeta, että sekä nuoret maisterit että nuoret tohtorit, jotka hakeutuvat tutkijoiksi, tekevät sen kehnoilla ehdoilla - ilman juuri mitään työsuhdeturvaa surkeilla palkoilla.

On hyvä tehdä avoimesti tiettäväksi, että yhteen hiileen puhaltamista ei tutkimuksen piirissä juuri kannusteta, ja on hyvä nostaa esille muitakin perustelemattomia eriarvoisuuksia. Näihin ongelmiin olisi toki voitu puuttua suoraankin.

UPJ ei korjaa vanhoja epäkohtia, mutta aiheuttaa kyllä uusia, joista kustannukset ja ilmapiirin pilaantuminen ovat suurimpia.

Pekka Sulkunen

professori

Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää