Mielipide

Kehitysapu luo kasvun edellytyksiä

"Kehitysyhteistyö ei ole vain moraalinen velvollisuus vaan myös Suomen kansallinen etu."

Tilaajille

Suomen ulkopolitiikan tavoitteena on turvallinen Suomi ja oikeudenmukainen maailma. Näiden tavoitteiden saavuttamisessa kehitysyhteistyöllä on tärkeä rooli.

Kehitysyhteistyömäärärahojen kasvattaminen 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta onkin ollut Suomen poliittinen tavoite yli kolmekymmentä vuotta. EU:n päätösten myötä tästä tavoitteesta on nyt tullut entistä sitovampi.

Voidaanko kehitysavulla sitten poistaa köyhyys? Kriitikot ovatkin epäilleet kehitysyhteistyön vaikuttavuutta.

On selvää, että talouskasvu on välttämätöntä köyhyyden voittamisessa. Kehitysavulla voidaan kuitenkin luoda edellytyksiä kasvulle etenkin kaikkein köyhimmissä maissa.

Kehitysyhteistyö on muuttunut radikaalisti 20 viime vuoden aikana. Tämän päivän kehitysyhteistyön lähtökohtana ovat kehitysmaiden yhdessä avunantajien kanssa määrittelemät tavoitteet.

Kehitysyhteistyö pohjautuu yhä vähemmän projekteihin. Yhä enenevässä määrin rahoitetaan kehitysmaiden omia köyhyydenvähentämisohjelmia, joko yleisellä budjettituella tai sektorikohtaisen tuen avulla.

Myös avunantajien käytäntöjä on yhdenmukaistettu. Näillä keinoilla on voitu vapauttaa resursseja hallinnointityöstä varsinaiseen kehitystyöhön.

Myös kehityspolitiikan rooli on muuttunut. Kansainvälisen kehityspolitiikan tärkein tavoite, köyhyyden vähentäminen, liittyy suoraan moniin Suomen globaalipolitiikan tavoitteisiin, kuten maailmantalouden kasvuun, ympäristön kestävään hyödyntämiseen ja ihmisoikeuksien edistämiseen.

Köyhyyden vähentyminen kehittyvissä maissa edistää myös niiden vakautta tukemalla yhteiskuntarauhaa ja vähentää paineita laittomaan siirtolaisuuteen. Edistääkseen ihmisoikeuksia ja yhteiskuntien vakautta Suomi myös tukee entistä enemmän demokratian vahvistumista.

Tasa-arvon edistäminen on niin ikään osa suomalaista kehityspolitiikkaa. Naisten tukeminen kehittyvissä maissa on vähentänyt kotitalouksien köyhyyttä ja parantanut niiden ruokaturvaa.

Opetussektorilla Suomi rohkaisee tyttöjen koulunkäyntiä. Perusopetuksen kehittyminen on ollut merkittävää erityisesti Suomen pitkäaikaisimmassa yhteistyömaassa Tansaniassa. Nyt yli 95 prosenttia 7-13-vuotiaista lapsista käy koulua, joukossa lähes yhtä paljon tyttöjä ja poikia.

Kehitysmaissa naisten asema ei kuitenkaan ole sadan viime vuoden aikana riittävästi parantunut. Kehitysavussa tulisikin olla entistä enemmän kyse naisten auttamisesta.

Nyt vaikuttaa epätodennäköiseltä, että Suomi saavuttaisi ennen vuotta 2010 YK:n asettaman tavoitteen sitoa 0,7 prosenttia bruttokansantulostaan kehitysyhteistyöhön. Valtiovarainministeriön esitys vuoden 2007 talousarvioksi esittää kehitysyhteistyömäärärahojen nostamista 0,43 prosenttiin bruttokansantulosta.

Hallituksen kehyspäätöksen yhteydessä keväällä 2006 vahvistettiin 0,7 prosentin bruttokansantulo-osuuden olevan yhä hallituksen poliittinen tavoite.

Kehysriihessä päätettiin kuitenkin jättää päätös vuosien 2008-2011 kehitysyhteistyömäärärahatasosta seuraavan hallituksen vastuulle.

Kehityspoliittinen toimikunta on esittänyt, että määrärahatavoitteen saavuttamiseksi tulisi vakavasti harkita myös lain säätämistä pysyvästä määrärahatasosta. Riittävä kehitysyhteistyörahoituksen taso on tärkeä osa Suomen ulkopolitiikan uskottavuutta. Kehitysyhteistyö ei ole vain moraalinen velvollisuus vaan myös Suomen kansallinen etu.

Kehitysavun kasvattaminen YK:n suosittamalle tasolle ei ole pois suomalaisten hyvinvoinnista. Oikeudenmukaisempi maailma tarkoittaa myös turvallisempaa Suomea.

Gunvor Kronman

puheenjohtaja

kehityspoliittinen toimikunta

Antti Pentikäinen

toiminnanjohtaja

Kirkon ulkomaanapu

Jutta Urpilainen

puheenjohtaja

eduskunnan globaaliryhmä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää