Aavikoituminen maksetaan ruuan hinnassa - Mielipide | HS.fi

Aavikoituminen maksetaan ruuan hinnassa

14.9.2007 3:00

Ruuan hinta uhkaa nousta rajusti (HS 13.9.). Syynä on viljan hinnan kasvu maailmanmarkkinoilla. Tärkeimpiä syitä hinnannousulle on Australiaa vaivaava kuivuus ja maaperän heikentyminen. Australian viljatuotanto on romahtanut vuodessa 29 prosenttia. Australia on kolmanneksi suurin viljan viejämaa.

Maaperään laatua heikentävät ihmisten toimet. Australian maapohja on suolainen. Aluskasvillisuuden korvaaminen viljalla ja laajamittainen kastelu heiluttavat suolatasapainoa. Metsänhakkuu edistää eroosiota.

Karjankasvatus ja kaskeaminen ovat merkittäviä Australian kasvihuonekaasujen lähteitä. Ilmastonmuutos on vähentänyt Australian sateita entisestään.

Aavikoitumista tapahtuu siis muuallakin kuin Saharassa. Kolmannes Espanjan pinta-alasta on vaarassa aavikoitua.

Eurooppaan vaikuttaa myös Saharan laajeneminen. Ympäristöpakolaisuus on nykypäivää ja tulevaisuuden megatrendi. Paine Euroopan etelärajalla kasvaa turvallisuusuhaksi.

Madridissa kokoontuu parhaillaan COP8, YK:n Aavikoitumissopimuksen osapuolikokous. Useimmissa pohjoisen maissa ollaan haluttomia konkreettisiin toimiin aavikoitumisen ehkäisemiseksi. Ne vaatisivat investointeja ja kansainvälisiä sitoumuksia.

Investoinnit on kuitenkin perusteltavissa puhtaasti taloudellisesti. Ehkäisy tulee paljon halvemmaksi kuin lääke. Aavikoituminen koskettaa myös suomalaisia.

Mikko Ahonen

Suomen delegaation kansalaisjärjestöjäsen (Dodo ry)

COP8-kokouksessa Helsinki

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide