Mielipide

Itämeren terveyden hinnoittelu hankalaa

Tilaajille

Claes Andersson peräsi (HS 16.9.) tietoa siitä, miten paljon Itämeren pelastaminen maksaa. Hän vaati myös selkeitä tietoja kaikista niistä kustannuksista, jotka seuraavat, ellei nykyistä voimallisempiin toimenpiteisiin ryhdytä.

Ajatus ei ole huono. Monet muutkin ovat vaatineet tutkijoita tuottamaan Itämerestä "Sternin raportin", joka kertoisi vastaansanomattomasti Itämeren suojelun kustannukset ja hyödyt.

Näin rahan kieltä ymmärtävät päätöksentekijät havahtuisivat siihen, että ympäristönsuojelun tehostaminen on välttämätöntä.

Arvostettu taloustieteilijä Nicholas Stern esitti laskelman, jonka mukaan ilmastonsuojelun hyödyt ovat paljon suuremmat kuin kustannukset. Laskelmiin liittyy kuitenkin monia epävarmuustekijöitä, jotka voivat vaikuttaa ratkaisevasti johtopäätöksiin. Näihin tulee kiinnittää huomiota, jos vastaava tarkastelu laaditaan Itämerelle.

Erityisen haasteen kustannusten ja hyötyjen laskennassa aiheuttavat niin sanotut ekologiset kynnysarvot. Kun tällainen arvo ylitetään, ekosysteemi muuttuu verrattain nopeasti.

Esimerkiksi poikkeuksellisen voimakkaat leväkukinnat voivat kertoa siitä, että ravinnekuormitus on ylittänyt kynnysarvon ja meri voi olla peruuttamattomasti muuttunut.

Kustannusten laskentaa kynnysarvot vaikeuttavat varsinkin siksi, että palautuminen ei tapahdu samalla tavalla kuin tilan huonontuminen. Leväkukintojen poistamiseksi ei siis riitä kuormituksen pudottaminen tasolle, jolla se oli juuri ennen kukintojen alkamista.

Juuri päättyneeseen Suomen ympäristökeskuksen vetämään kansainväliseen SEGUE-tutkimushankkeeseen Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT teki alustavia laskelmia Suomenlahden tilan parantamiseen vaadittavista toimista.

Hankkeessa kehitetyn ekologis-taloustieteellisen mallin mukaan olisi kannattavampaa investoida Pietarin puhdistamattomien jätevesien käsittelyyn kuin Suomen maatalouskuorman vähentämiseen Suomenlahden rannikolla.

Taloudellisia laskelmia on siis tekeillä. Ei kuitenkaan kannata luottaa siihen, että ne voisivat yksiselitteisesti kertoa, mitä Itämerelle pitää tehdä.

Itämerta voi verrata potilaaseen, joka sairastaa monia eri tauteja. Pelkästään vertaamalla eri lääkkeiden hintoja potilaan elinvoimaa ei voida palauttaa.

Itämeren tilan parantamisessa tarvitaan muutoksia kaikkien rantavaltioiden tapaan harjoittaa politiikkaa vesiensuojelussa, merenkulussa, maataloudessa ja kemikaalien käytössä.

Yhteistyön avulla on mahdollista vähentää haittoja kynnysarvojen alapuolelle, mutta ilmaista se ei ole.

Taloudelliset laskelmat ovat hyödyllisiä, kun pohditaan, mistä kannattaa aloittaa, vaikka ne eivät lopullista totuutta kerrokaan.

Mikael Hildén

professori, ohjelmajohtaja

Jari Lyytimäki

tutkija

Suomen ympäristökeskus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää