Leikkipuistot jo nyt alueiden olohuoneita - Mielipide | HS.fi

Leikkipuistot jo nyt alueiden olohuoneita

28.1.2009 2:00

Helsingin Sanomissa on kirjoitettu tammikuun aikana siitä, olisiko leikkipuistoja mahdollista avata entistä enemmän nuorison käyttöön.

Leikkipuistojen toiminta-ajatus on se, että ne ovat oman alueensa lapsiperheiden yhteinen toiminta-areena. Leikkipuistot heijastavat herkästi oman alueensa lapsiperheiden elinoloja.

Leikkipuistojen tehtävänä on olla lasten ja lapsiperheiden arjen kohtaamispaikka; leikin, kasvun ja oppimisen paikka sekä koululaisten iltapäivän turvallinen paikka. Se on lapsiperheiden alueen tietopiste ja lapsiperheiden varhaisen tuen ja ennaltaehkäisevän työn aktiivinen mahdollistaja.

Leikkipuistot ovat kaikkien alueen asukkaitten käytössä. Erityisesti toimintaa järjestetään päivisin lapsiperheille ja iltapäivisin 1.-2.-luokkalaisille koululaisille.

Lisäksi leikkipuistoissa on iltatoimintana jo alkanut tai on tänä vuonna alkamassa perhevalmennusryhmiä.

Leikkipuistojen tilat ovat iltaisin ja viikonloppuisin varsin runsaasti alueen asukkaiden, järjestöjen ja erilaisten ryhmien käytössä. Leikkipuistojen käyttäjinä ovat yksittäisten perheiden lisäksi erilaiset yhdistykset.

Toimiva esimerkki nuorisotoimen ja leikkipuistotoiminnan yhteistalokäytännöstä on esimerkiksi Taivallahden leikkipuisto. Taivallahdessa toimii päivisin leikkipuisto ja iltaisin nuorisotalo. Toinen esimerkki on Laajasalon nuorisotalo, jossa toimii väliaikaisesti päivisin Kiiltomadon leikkipuisto.

Järjestön ja leikkipuiston kumppanuudesta esimerkkinä on Rudolfin leikkipuisto, joka avautuu päivätoiminnan loputtua säännöllisesti kahtena tai kolmena iltana viikossa Tahvonlahden alueen nuorisotilaksi.

Leikkipuistot on suunniteltu laajalle käyttäjäkunnalle vauvoista vanhempiin, eivätkä ne toimintaympäristönä välttämättä puhuttele juuri nuoria. Nuorisotoimi kohdentaa tilojaan suoraan nuorten tarpeisiin ja toiveisiin sopiviksi.

Helsingin kaupungin leikkipuistot toimivat jo nyt alueellisina olohuoneina.

Leikkipuistot tarjoavat mielellään tiloja alueen asukkaiden, myös nuorten käyttöön. Eri hallintokuntien, järjestöjen ja alueen aktiiviasukkaiden yhteistyöllä voidaan etsiä kullakin alueella ratkaisuja, jotka vastaavat parhaiten eri ikäisten asukkaiden toiveita ja tarpeita.

Riitta Vartio

vs. perhekeskustoiminnan

päällikkö Helsingin sosiaalivirasto

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide