Mielipide

Jatkuvat hallinnonuudistukset eivät ratkaise terveydenhuollon ongelmia

"Paras-hanke hoitaa terveydenhuollon tarpeita, kun luodaan riittävän suuria väestöpohjia terveyskeskuksille."

Tilaajille

Tarvitaanko terveydenhuollossa jatkuvia hallinnonuudistuksia? Terveyskeskusten toimintahäiriöt ovat yleensä johtuneet lääkäripulasta. Vanhusten hoito-ongelmat puolestaan ovat seurausta hoitohenkilöstön vähäisyydestä. Näitä ongelmia ei poisteta hallinnon remontilla.

Jotta saataisiin suurempia toimintayksiköitä, on esitetty sosiaali- ja terveydenhuollon hallinnollista yhdistämistä. Tätä on kokeiltu monissa kunnissa jo 1970-luvulta lähtien, eikä kokeiluissa ole saatu yksinomaan hyviä tuloksia. Jos yhteistyöhenkeä on riittävästi, näiden toimintojen yhteistyö onnistuu, vaikka ne kuuluvat eri hallintoihin. Yhteistyöhengen puuttuminen voi näkyä silloinkin, kun toimitaan saman hallinnon sisällä.

Ennen nykymallin tuomitsemista on tarpeellista muistaa, miten nykyiseen terveydenhuoltomalliin on tultu. Vuonna 1972 tuli voimaan kansanterveyslaki, joka yhdisti samaan organisaatioon kaikki kunnallisen tason terveyden- ja sairaanhoidon toiminnot. Näin luotu terveyskeskus pitää sisällään muun muassa äitiys- ja neuvolatoiminnan, kouluterveys-, työterveys- ja ympäristöterveydenhuollon sekä lääkäri- ja hammaslääkärivastaanotot.

Jokaisessa kunnassa sai yhdestä paikasta kaiken avun. Suurissa terveyskeskuksissa voi toimia myös erikoislääkäreitä ja -hoitajia. 1970-luvulta lähtien on yhdistelty erikoissairaanhoidon kuntainliittoja niin, että vuonna 1993 voimaan tullut erikoissairaanhoitolaki vahvisti sairaanhoitopiirit erikoissairaanhoidon vastuualueiksi.

Vaativimmat sairaudet hoidetaan yliopistollisissa sairaanhoitopiireissä. Edellä mainittua hallinnon järkeistämistä ajoivat erityisesti silloiset suuret hallituspuolueet keskusta ja sosiaalidemokraatit. Nykyään luen hämmästyneenä entisen pääministerin Paavo Lipposen ajatuksia terveyshallinnon uudelleen hajauttamisesta.

Sitähän se merkitsee, jos maahamme luodaan 40-60 sosiaali- ja terveyspiiriä. Näissä suunnitelmissa ei ole kerrottu, mitä sairaanhoito- ja yliopistosairaanhoitopiireille tehdään, kun erikoishoitoa kauttaaltaan siirrettäisiin sosiaali- ja terveyspiireihin. On lisäksi tosiasia, ettei erikoishenkilöstöä saada kaikkiin sosiaali- ja terveyspiireihin. Monien vaikeitten sairauksien hoitoa ei ole edes tarkoituksenmukaista hajauttaa liian moniin yksiköihin.

Kun olen viime vuosina saanut sivusta seurata erikoishoidon kehitystä, on tapahtunut järkevää työnjakoa eri sairaaloiden kesken. Nykytekniikka mahdollistaa laboratorio- ja röntgentutkimusten tulosten sähköisen lähettämisen. Terveyskeskuksissa voidaan konsultoida keskussairaalan erikoislääkäriä ilman, että potilas joutuisi matkustamaan pitkiä matkoja erikoissairaalaan. Ongelmia aiheuttavat erityisesti röntgen- ja silmälääkäri- sekä psykiatripula.

Kun pidetään ongelmana tiettyä sairaanhoidon päällekkäistä toimintaa, tämä on seurausta kahdesta asiasta. Lääkäri- sekä laboratorio- ja röntgenpalvelujen sairausvakuutuskorvaukset houkuttelevat lääkäreitä yksityiselle puolelle.

Työterveyshuolto on puolestaan muuntunut ennalta ehkäisevästä ja työpaikkaolosuhteita vartioivasta toiminnasta sairaanhoitopainotteiseksi lääkäritoiminnaksi. Siitä on tullut erityiskanava päästä erikoishoitoon. Työ on hyvätuloista ja helpohkoa terveiden ihmisten silmälläpitoa. Vaikeat tapaukset siirretään yksityiseltä lääkäriasemalta julkiseen sairaanhoitoon. Seurauksena on lääkäripula julkisella puolella.

Paras-hanke hoitaa terveydenhuollon tarpeita, kun luodaan riittävän suuria väestöpohjia terveyskeskuksille. Näin saadaan yksiköihin lääkäreitä kiinnostavaa työnjakoa ja helpotettuja päivystysvuoroja. Joillakin tahoilla on unohtunut, että lääkäreitten tavanomaiseen työhön kuuluu päivystysvelvollisuus.

Keikkalääkärit ovat enemmän rahan ahnehtijoita kuin sairaiden ihmisten auttajia. Joissakin tapauksissa olisi ehkä parempi olla ilman lääkäreitä kuin turvautua keikkalääkäreitten apuun.

Lääkäreiden suora ammatillinen rekrytointi terveyskeskuksiin ja sairaaloihin on luotettavin ja muutoinkin paras tapa järjestellä sijaisuuksia. Kuntaliitolla voisi tässä olla sopiva välittäjän rooli.

Erikoissairaanhoidossa on hallinnollinen ongelma muutamissa sairaanhoitopiireissä, joissa pieni, jopa alle 70000 asukkaan väestöpohja ei mahdollista erikoissairaanhoidon täyspalvelun järjestämistä taloudellisesti ja riittävän laadukkaasti. Hus-alueen ongelmiin taas sosiaali- ja terveyspiirimalli ei voi tuoda ratkaisuja.

Markus Onnela

Rovaniemi

"Luen hämmästyneenä entisen pääministerin Paavo Lipposen ajatuksia terveyshallinnon uudelleen hajauttamisesta."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää