Koulupaikka määräytyy lähikouluperiaatteella - Mielipide | HS.fi

Koulupaikka määräytyy lähikouluperiaatteella

21.4.2010 3:00

Mielipidesivulla oli Karoliina Junno-Huikarin kirjoitus (HS 16.4.), joka käsitteli koulun määrittämistä koulutulokkaalle.

Vantaalla lähikoulun määrittämisen lähtökohtana on mahdollisimman lyhyt ja turvallinen koulumatka.

Opetuslautakunnan periaatteiden mukaan lähikoulu määritellään ensin niille oppilaille, joilla on terveydentilaan liittyvä tai muu erityinen syy. Sitten niille, jotka haluavat samaan kouluun sisaruksensa kanssa.

Sisaruksen tulee olla kyseisessä koulussa lähikoulupäätöksellä. Sen jälkeen osoitetaan koulu niille, joilla on selkeästi yksi koulu lyhyen ja turvallisen matkan päässä kotoa. Loput oppilaat jaetaan kouluihin niin, että heidän koulumatkastaan tulisi turvallinen ja lyhyt, ja että oppilasmäärät eri koulujen opetusryhmissä olisivat mahdollisimman samankokoisia.

Jos päätös lähikoulusta ei tyydytä, oppilaalle voi hakea koulupaikkaa jostain toisesta koulusta. Koulut voivat ottaa toissijaisessa haussa oppilaita, jos sinne on jäänyt lähikoulun määrittämisen jälkeen vapaita oppilaspaikkoja.

Opetuslautakunta määrittää jokaiselle koululle ensimmäisen luokan oppilaiden enimmäismäärän, eikä rehtori voi sitä ylittää.

Rehtorit noudattavat toissijaisessa oppilaaksiotossa yhteisiä periaatteita. Ensin vapaiksi jääneille paikoille otetaan niitä, joilla on terveydentilaan liittyvä tai muu erityinen syy, ja sitten niitä, jotka haluavat samaan kouluun sisaruksensa kanssa.

Tämän jälkeen jonossa ovat ne oppilaat, jotka ovat olleet koulun järjestämässä esiopetuksessa kyseissä koulussa.

Loput vapaat paikat jaetaan muiden hakijoiden kesken. Jos hakijoita on enemmän kuin vapaita oppilaspaikkoja, oppilaat valitaan arpomalla. Tänä vuonna toissijainen haku päättyi 14.4.

Lähikoulupäätöksestä voi valittaa Etelä-Suomen aluehallintovirastoon.

Huoltajien toiveet koulupaikasta huomioidaan aina, kun se on mahdollista. Kuitenkin voi käydä niin, ettei oppilas pääse kouluun, johon haluaisi, koska osa kouluista on täynnä. Koulujen tilat asettavat rajoituksia opetusryhmien perustamiselle.

Ilkka Kalo

perusopetuksen johtaja

Vantaan kaupunki

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide