Missä on eduskunnan tuottavuusohjelma? - Mielipide | HS.fi

Missä on eduskunnan tuottavuusohjelma?

3.3.2012 2:00

Valtionhallinnossa ollaan toteuttamassa tuottavuusohjelmaan liittyviä säästötoimia. Niistä on kuultu synkkiä uutisia. Eri ministeriöiden alaisuudessa olevat organisaatiot katoavat tai muuttavat muotoaan. Tässä pelissä ei ole vältytty henkilöstövähennyksiltä.

Valtiontalouden tuottavuusohjelman ensi sävelet luotiin jo vuonna 2000 Paavo Lipposen hallituksessa, joten valtiontalouden tuottavuutta on parannettu yli kymmenen vuotta valtion henkilöstöä leikkaamalla. Tänä aikana valtion palkolliset ovat vähentyneet useilla kymmenillä tuhansilla, eikä väen vähennyksen loppua ole näköpiirissä.

Tuottavuusohjelman pienetkään laineet eivät ole saavuttaneet Suomen eduskuntaa, sillä eduskunta on rajattu tuottavuusohjelman ulkopuolelle. Miksihän? Myös me yli 30000 yliopistolaista olemme siirtyneet uuden yliopistolain mukana pois valtion palkollisten joukosta, joten tuottavuusohjelma on tässäkin takana.

Olin helmikuussa kuulemassa yliopistouudistuksen vaikutusten arviointifoorumia yliopistojen henkilöstöpolitiikasta opetus- ja kulttuuriministeriössä. Arviointi perustui vuoden 2011 lopulla järjestettyyn kyselyyn yliopistojen henkilöstölle. Vastausprosentti oli pieni, vain noin 15 prosenttia yliopistolaisista.

Kyselyn tulokset eivät olleet kehuttavia, kuten olemme voineet lukea (HS Kotimaa 16.2.). Lopulliset tulokset julkaistaan myöhemmin keväällä.

Pohjoismaisen julkisen sektorin kerrotaan olevan kansainvälisesti verrattuna suuri. Vähentämällä julkisia palveluja olemme vaarassa menettää sen, mitä meillä on jäljellä niin sanotusta pohjoismaisesta hyvinvointivaltiosta.

Riittävästi resursoidut julkiset ja yksityiset palvelutuottajat ovat toimivan pohjoismaisen hyvinvointivaltion perusta. Tätä ei kannata unohtaa.

Raimo Tervola

pardialaisten pääluottamusmies

Oulun yliopisto

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide