Mielipide    |   Vieraskynä

Nord Stream 2 on testi EU:n vapaille markkinoille

Kaasuputkihankkeen käsittelyssä politiikka ja juridiset kysymykset sekoittuvat toisiinsa.

Suuriin kansainvälisiin energiahankkeisiin liittyy aina poliittista keskustelua ja väistämättä myös vastustusta. Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen käsittelyssä näyttävät usein sekoittuvan hankkeeseen liittyvä sääntely, poliittiset näkemykset ja mielipiteet Venäjästä. On kuitenkin ensiarvoisen tärkeää erottaa poliittinen keskustelu ja hankkeisiin liittyvät juridiset kysymykset toisistaan. Nord Stream 2:n kohdalla näin ei ole tehty.

Jotkin Euroopan unionin jäsenmaat ovat vedonneet EU-komission apuun estääkseen hankkeen toteutumisen. Komissio onkin pyrkinyt vaikeuttamaan hankkeen toteuttamista eri tavoin.

Ensin komissio esitti, että EU-energiaoikeutta tulisi soveltaa myös Nord Stream 2:n kaltaiseen EU:n ­ulkopuolelta tulevaan maakaasuputkeen, jolla siirretään kaasua EU:n markkinoille. Komission oma oikeudellinen yksikkö ja monet muut energiaoikeuden asiantuntijat kumosivat tämän.

Seuraavaksi komissio väitti, että kaasuputkeen kohdistuva sääntely olisi epäselvää: EU ja Venäjä kohdistaisivat hankkeeseen erilaista sääntelyä, mikä aiheuttaisi ristiriitoja. Vedottiin siihenkin, että hankkeessa olisi oikeudellinen tyhjiö. Komissio esitti, että jäsenvaltiot valtuuttaisivat sen avaamaan Nord Stream 2:ta koskevat neuvottelut Venäjän kanssa. Tavoitteena on, ­että EU:n energiaoikeuden periaatteet ohjaisivat kaasuputken toimintaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oikeudellisesta näkökulmasta komission väitteet ovat perusteettomia. EU:n ulkopuolisista maista ­tulevien putkien rakentamista ja toimintaa sääntelevä lainsäädäntökehikko on selkeä.

Merillä kulkevia kaasuputkia koskeva sääntely perustuu kansainväliseen oikeuteen, EU-oikeuteen ja niiden valtioiden kansalliseen lain­säädäntöön, joiden merialueiden kautta kaasuputki kulkee. Joistain kysymyksistä voidaan sopia hankkeen osapuolten kesken.

Lainsäädännössä ei ole oikeudellista tyhjiötä – päinvastoin. Venäjän oikeus soveltuu putkeen Venäjän alueella. EU-ener­giaoikeutta sovelletaan kaikkeen putken läpi siirrettävään kaasuun, kun se siirtyy EU:n sisäiseen kaasuverkostoon.

Jäsenvaltioita edustavan EU:n neuvoston oikeudellinen yksikkö ­arvioi komission ehdotukset ja hylkäsi esitetyt perusteet EU:n ja Venäjän välisten neuvottelujen aloittamiseksi. Nyt komissio yrittää saada jäsen­valtiot hyväksymään, ­että EU-energiaoikeuden soveltaminen ulotettaisiin EU:n ulkopuolisiin kaasuputkiin. Kuten aiemmatkin aloitteet, ehdotus perusteluineen on ­oikeudellisesti katsottuna harhaanjohtava, virheellinen ja erikoinen.

Komission ehdotus johtaisi vai­keaan ristiriitaan EU:n ja Venäjän tai minkä tahansa muun putken toisessa päässä olevan kaasun tuottajavaltion kanssa. Ehdotuksen mukaan tämä kuitenkin voitaisiin välttää solmimalla joko kaasuputkikohtaisia tai kaasuntuottajamaakohtaisia kansainvälisiä sopimuksia, joilla olisi etusija EU-oikeuteen nähden.

Perustelujen mukaan tämä eri­sisältöisten sopimusten sillisalaatti olisi selvempi ja turvallisempi vaihtoehto kuin nykyinen, noin kaksikymmentä vuotta olemassa ollut ja hyvin toiminut järjestely.

Komissio ehdottaa EU-energia­oikeuden soveltamista myös sellaisilla alueilla, joilla sitä ei kansain­välisen merioikeuden nojalla voida soveltaa. Lisäksi ehdotuksen mennessä läpi energiapolitiikan toimivaltaa siirrettäisiin kansalliselta tasolta Brysseliin. Tämä on ongelmallista, koska jäsenvaltioille on taattu tietyt energiaan liittyvät oikeudet EU:n perussopimuksissa.

Komission Nord Stream 2:een liittyvää toimintaa leimaa jatkuva ­oikeudellisen sääntelyn ja poliit­tisten päämäärien sekoittaminen. Erilaiset yritykset soveltaa EU:n energia­oikeutta kaasuputkihankkeeseen tai estää putken rakentaminen luovat kuvan mielivaltaisesta ja poliitti­sesta toiminnasta, joka on verhottu legitiimiksi sääntelytoiminnaksi.

Liberaali markkinatalous perustuu vapaalle kilpailulle. Poliittinen päätöksenteko ei siihen kuulu.

Nord Stream 2:n kaltaisen hankkeen käsittely liittyy Euroopan vapaiden markkinoiden vakuuttavuuteen. Jos EU:ssa on halua muuttaa politiikan ja markkinoiden välistä suhdetta, asiasta pitäisi käydä perustavanlaatuinen keskustelu. Yksittäinen kaasuputki ei ole siihen ­oikea väline.

Kim Talus

Kirjoittaja on eurooppalaisen energiaoikeuden professori Itä-Suomen yliopistossa ja energiaoikeuden professori Helsingin yliopistossa. Nord Stream 2 -hanke on käyttänyt häntä asiantuntijana EU-energiaoikeudellisissa asioissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vieraskynä
 • Nord Stream 2
 • Politiikka
 • Sääntely
 • Euroopan unioni
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia” – intialaiset nuoret miehet rynnivät nyt suomalaisille työpaikoille, näin he näkevät suomalaisen työkulttuurin

  2. 2

   Samuel ei halunnut lasta, ja sitten vauva syntyi – Yli 200 miestä kertoi HS:n kyselyssä, miltä tuntuu tulla isäksi vastoin omaa tahtoa

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  4. 4

   Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi

  5. 5

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  6. 6

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  7. 7

   Työoloistaan valittaneiden metron­kuljettajien työpäivä on ollut vuosikaudet helpompi kuin sopimus määrää

  8. 8

   Toista­kymmentä tulivuorta purkautuu joka viikko maa­pallolla – eniten tutkijat pelkäävät super­tulivuoria, jotka voisivat peittää kokonaisen mantereen tuhkaan

  9. 9

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  10. 10

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  2. 2

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  3. 3

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  4. 4

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  5. 5

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  6. 6

   Suomi on Pohjoismaiden pahin nokipölyä tuottava saastuttaja – Hiukkaset sairastuttavat ihmisiä ja sulattavat napajäätiköitä

  7. 7

   Video näyttää, miten turistit sutivat ja raahautuivat jääkouruksi muuttuneita portaita pitkin Uspenskin katedraaliin

  8. 8

   Flunssa, joka tuhosi sydämen – Marjo Remes sairastui, vaipui viikkojen uneen ja herättyään kuuli, että hänen rinnassaan sykkii toisen ihmisen sydän

   Tilaajille
  9. 9

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  10. 10

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  10. 10

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Arvioitua useampi suomalainen tupakoi päivittäin tai käyttää runsaasti alkoholia, kertoo tuore väitös­tutkimus: ”Alkoholin suur­kuluttajia voi olla jopa puolet enemmän kuin on luultu”
  3. Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – epätavallinen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”
  4. Kaikki suomalaismiehet karsiutuivat big airin finaalista – Rinnekangas laski käsi kipsissä: ”Parempi se on kuin entinen”
  5. Tiedustelu­palvelun näytön paikka on terrorismin torjunta Tilaajille
  6. Toista­kymmentä tulivuorta purkautuu joka viikko maa­pallolla – eniten tutkijat pelkäävät super­tulivuoria, jotka voisivat peittää kokonaisen mantereen tuhkaan
  7. Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi
  8. Kahden erityis­lapsen yksin­huoltajaäiti halusi opiskella ammatin, Espoo vastasi epäämällä lastenhoidon – perheissä pelätään nyt kaupungin lopettavan ”liian hövelit” tuet Tilaajille
  9. Ensihoitajien turvallisuus­tilanne on karmea – uhkaamista ja väkivaltaa esiintyy yhä enemmän
  10. ”Onko suomalaisilla vielä pieni kankkunen päällä?” – Norjalaiset ilakoivat kaikkien aikojen mitalisaalistaan: Suomeen verrattuna se on kymmenkertainen
  11. Heräsikö EU:n päästökauppa kuolleista? Päästöoikeuden hinta on yli kaksinkertaistunut viime kesästä ja nostaa sähkön hintaa
  12. Näytä lisää