Mielipide

Tutkijat Vieraskynä-kirjoituksessa: Työttömän motivointiin ei tarvita rangaistuksia

Pohjoismaista hyvinvointivaltiota rakennettaessa haluttiin lisätä ihmisten mahdollisuuksia ja luoda uskoa tulevaan. Näistä tavoitteista ei ole syytä luopua nytkään.

Vuoden alussa voimaan tullutta työttömyysturvan aktiivimallia on arvosteltu paljon. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok) kehotti mallin vastustajia esittämään vaihtoehtoja sanktio­perustaiselle työllisyyspolitiikalle.

Sanktiot lisäävät jonkin verran työllistymistä ja lyhentävät työttömyyttä, mutta ne lisäävät myös siirtymistä työvoiman ulkopuolelle ja voivat kasvattaa työkyvyttömyyden riskiä. Aktiivisuus on työvoimapolitiikassa tärkeä tavoite, mutta myönteiset toimet ovat pitkällä aikavälillä rankaisevia keinoja tehokkaampia.

Työttömyys on koulutus- ja toimi­alakohtaista, eivätkä kaikki työttömät saa lyhytaikaisia töitä. Sääntelyn henki ja sank­tioilla uhkaaminen muuttuu myös ihmisten välisiksi ­ennakkoluuloiksi ja epäluottamukseksi. Pahimmillaan yhteiskuntaryhmät eriytyvät entisestään, mikä pitkän ajan kuluessa uhkaa yhteiskunnan eheyttä.

Työllisyyden edistämiseksi tarkoitetun työvoimapalvelun muuttuminen kurinpitotilanteeksi vähentää myös viranomaisten työn mielekkyyttä. Työ muuttuu työttömän käytöksen arvioimiseksi ja sääntelyn hallinnaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Työtön kohtaa yhä uusia byro­kratialoukkuja, ja hänen toimeen­tuloonsa tulee katkoksia. Jo työttömyys sinänsä heikentää toimeen­tuloa, hyvinvointia ja terveyttä sekä vähentää sosiaalisia suhteita. Sääntelyn lisääntyminen ja rankaisemisen uhka voivat vähentää itseohjautuvuutta ja osallisuutta sekä heikentää luottamusta viranomaisiin ja muihin ihmisiin.

Pakottamiselle on esitetty useita aktiivisuutta lisääviä vaihtoehtoja. Palkkatukijärjestelmää voidaan vahvistaa kaikilla sektoreilla. Kansallinen tulorekisteri auttaa sovittamaan yhteen erilaisia tuloja, mutta työllisyyteen liittyvien lakien päällekkäisyyksistä ja viranomais­päätösten linjattomuudesta johtuvia ­ongelmia sekään ei ratkaise. Aktiivisuutta voi ehkäistä pelko siitä, että työllisyystoimien ulkopuolisesta toimeliaisuudesta rangaistaan.

Aktiivisuus ja hyvinvointi lisääntyvät, kun toimet nojaavat pääasiassa itseohjautuvuuteen. Uudelleenkoulutus, opiskelu työttömyys­korvauksen turvin sekä työvoima- ja työpaikkakoulutus parantavat työttömien osaamista yksilön ja yhteiskunnan kannalta mielekkäästi. Rankaisemista ei saa ottaa käyttöön tarjoamatta samalla tarpeisiin vastaavia palveluita.

Pääkaupunkiseudun kunnat velvoittavat jo nyt julkisissa hankinnoissaan työllistämään pitkäaikaistyöttömiä tai osatyökykyisiä. Esimerkiksi Forssassa tuetaan osuuskuntia niin, että kuntalaiset saavat tilaisuuden pienimuotoisesti myydä osaamistaan menettämättä työttömyysturvaansa. Pudasjärveläisessä ryhmätyöllistämisessä pitkäaikaistyöttömät saavat palkkatyötä ja vertaistukea ja asukkaat palveluita.

Ennakkoluulottomuutta ja avarakatseisuutta tarvitaan lisää. On tärkeää, että jokainen voi kehittää osaamistaan ja päästä osalliseksi erilaisista sosiaalisista yhteisöistä. Työyhteisö ja -suhde motivoivat työllistettävää, ja palkka avaa väylän ansiosidonnaiseen turvaan.

Askel työtakuun suuntaan voisi olla Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Siun soten toimintatapa. Tulottomia nuoria palkattiin lyhyisiin työ­suhteisiin, joista sai palkan. Näin ei synny tarvetta perustoimeentulo­tukeen.

Yrittämisen ja palkkatyön lisäksi muun muassa omaehtoinen opiskelu, järjestötyö ja omaishoito ovat aktiivisuutta. Tällaisesta tärkeästä mutta kansantaloudessa näkymät­tömästä työstä voitaisiin maksaa ­so­siaaliturvan ohella aktiivisuuspalkkaa. Yhteiskuntaryhmät ylittävää toimeliaisuutta on edistettävä.

Rankaisemisella on Suomessa pitkä historia, joka alkaa 1800-luvun lopulta. Viimeisimmät pakkotyö­laitokset, joissa kaduilta poimittuja irtolaisia opetettiin yhteiskunnan tavoille, lakkautettiin vasta muutama vuosikymmen sitten.

1900-luvun puolivälistä alkaen pohjoismaista hyvinvointivaltiota rakennettiin toisin: kannattelemaan inhimillisyyttä, lisäämään mahdollisuuksia ja luomaan uskoa tulevaan. Näistä periaatteista ei ole syytä luopua. Sosiaalisesti kestävä aktiivinen työvoimapolitiikka vahvistaa kaikkien työikäisten osallisuutta ja vapautta sekä noudattaa perustus­lakia. Työ voi olla jälleen enemmän oikeus kuin velvollisuus.Anna-Maria Isola ja Satu Ojala

Isola on tutkimuspäällikkö Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa ja Ojala tutkijatohtori Tampereen yliopistossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  2. 2

   Seksuaalisesta häirinnästä syytetty elokuvaohjaaja Lauri Törhönen Arto Nybergin ohjelmassa Ylellä: ”Olen käyttäytynyt tyhmästi ja harkitsemattomasti”

  3. 3

   Yhdysvalloissa joka neljäs kauppakeskus saattaa sulkea ovensa lähivuosina, mutta Suomessa niitä rakennetaan jatkuvasti lisää – Voiko edessä olla pudotuspeli?

  4. 4

   Tänään televisiossa: Silta-sarja päättyy – ja päätösjakso onnistuu vähän huijaamaan katsojia

  5. 5

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  6. 6

   Venäjän varjoarmeija taistelee Syyriassa ilman että virallinen uhriluku kasvaa – asetelma sai Yhdysvallat tappamaan kymmeniä venäläisiä

  7. 7

   Mediat: Isisin ”kalifaattiin” karannut saksalainen Linda, 17, tuomittiin vuosiksi vankeuteen Irakissa

  8. 8

   Vanhempia pyydettiin hakemaan lapset ”turvallisuuden takaamiseksi” aikaisin pois päiväkodista – sijaispula on äitynyt huomattavan pahaksi Helsingin päiväkodeissa

  9. 9

   Nokian ostaman ohjelmistoyhtiö Comptelin toimitusjohtajaa epäillään törkeästä sisäpiirintiedon väärinkäytöstä

  10. 10

   Salibandyliitto tutkii: sovittiinko ottelun päättyvän tasapeliin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  2. 2

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  3. 3

   Elintaso on Virossa nyt kuin Suomessa 1990-luvulla – näin keskiluokka elää Tallinnassa

  4. 4

   Valepoliiseja, asekauppaa ja kuolema – HS tutki, miten suomalainen liikemies ja entinen ministeri Suvi Lindén päätyivät Ugandaan ja mitä sen jälkeen tapahtui

   Tilaajille
  5. 5

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  6. 6

   Vanhempia pyydettiin hakemaan lapset ”turvallisuuden takaamiseksi” aikaisin pois päiväkodista – sijaispula on äitynyt huomattavan pahaksi Helsingin päiväkodeissa

  7. 7

   Toimitusjohtajamme käytös on pitänyt sisällään nimittelyä, haukkumista, aiheettomia syytöksiä ja raivokohtauksia – Hallitus ei katso tarpeelliseksi puuttua tilanteeseen

  8. 8

   Ensimmäinen iso dopingkäry olympialaisissa? Venäläisen mitalistin näytteessä ”epäilyttävää”

  9. 9

   ”Mun unelmana on käydä Malediiveilla ennen kuin ne uppoaa” – HS vietti vuorokauden abien kanssa, jotka juovat ja tupakoivat vähemmän kuin yksikään aiempi sukupolvi

  10. 10

   Vähenevä kiinnostus lastenhankintaan näkyy myös adoptiohakemuksissa – hakijat ovat niin vanhoja, että eivät voi toivoa pientä lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pystytkö tähän hyppyyn? Jos et, kannattaa huolestua – ”Kolmi­kymppisenä on viimeinen hetki ruveta kuntoilemaan”

   Tilaajille
  2. 2

   Viime keväänä Zakarie Ali oli töissä Sörnäisten Alepassa, kun lippispäinen mies teki kahvihyllyllä yllättävän ehdotuksen – nyt 19-vuotias suomalainen on maailman kysytyimpiä muotinäytösmalleja

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  7. 7

   ”Haluaisin suojella ihmisiä siltä, etteivät he itse mokaisi omia suhteitaan”, sanoo kokenut parisuhdekouluttaja, ja kertoo viisi olennaista rakastamisen taitoa

   Tilaajille
  8. 8

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  9. 9

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  10. 10

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää