Mielipide    |   Vieraskynä

Suomen yliopistoissa ei tarvita kahtiajakoa

Kaikkien yliopistojen tulisi täyttää tutkimusyliopistojen kriteerit. Ensin nämä kriteerit pitäisi kuitenkin määritellä niin, että ne kannustaisivat laatuun ja profiloitumiseen.

Suomessa viriää säännöllisin väli­ajoin keskustelua yliopistojen luokittelemisesta tutkimusyliopistoiksi ja koulutusyliopistoiksi. Keskustelunavauksissa ei koskaan oteta ­kantaa kriteereihin, joilla tällainen jako tulisi toteuttaa. Odotetaan vain poliittista päätöstä, joka julistaisi yksittäiset yliopistot tutkimus­yliopistoiksi.

Yliopistojen jakaminen tutkimukseen ja koulutukseen on kuitenkin turhaa.

Suomessa on jo duaalimalli: ­korkeakoulut jakautuvat yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin. Jos ­keskustelun virittäjät haluaisivat ­tämän lisäksi jakaa yliopistot tutkimus- ja koulutusyliopistoiksi, minne duaalimallissa sijoittuisi yli­opisto, jossa ei tehdä tutkimusta?

Korkeakouluja ei ole syytä jakaa kolmeen eri ­kategoriaan – tutkimus- ja koulutusyliopistoihin sekä ammatti­korkeakouluihin – erityisesti, kun trendinä tuntuu olevan yhteistyön tiivistäminen olemassa olevien korkeakoulujen kesken.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikkien yliopistojen tulisi täyttää tutkimusyliopistojen kriteerit. Tällaisten kriteerien pitää kannustaa yliopistoja tutkimuksensa laadun kohottamiseen ja mahdollistaa profiloituminen vahvuuksiin. Pelkästään laaja-alaisuuteen perustuvat kriteerit kannustavat perustamaan uusia – mahdollisesti tuloksettomia – tiedekuntia tai laajentamaan tutkimusta sellaisille aloille, joissa yli­opisto on heikko.

Pahimmillaan kriteerinä käytettäisiin korkeakoulun kokoa, jolloin tutkimusyliopistoksi voisi kohota hallinnollisilla fuusioilla ilman tutkimuksen laadun paranemista.

Kunnolliset kriteerit perustuvat tieteen mittareihin. Suomen Aka­temia seuraa yliopistojen tutki­muksen määrää ja laatua sekä ­julkaisee säännöllisesti Tieteen tila -raporttia.

Tutkimuksen laadun parhaita kriteereitä ovat tieteellisten julkaisujen saamat viittaukset eli niin ­kutsuttu Top 10 -indeksi: ­mitä vaikuttavampi tutkimustulos, sitä enemmän siihen viitataan.

Nolla­tutkimukseen taas ei viittaa kukaan – paitsi korkeintaan sen huonouden vuoksi.

Tieteen tila 2016 -raportin mukaan Suomessa on kuusi yliopistoa, joiden edustamien tieteenalojen tutkimus on kansainvälisessä ver­tailussa laa­dultaan keskimääräistä parempaa. Useissa muissakin yli­opistoissa on yksittäisiä tieteen­aloja, jotka menestyvät keskitasoa paremmin, mutta kokonaisuudessaan yli­opistot jäävät keskitason alapuolelle. ­

Vertailun vuoksi voi tarkastella tieteen kriteereitä muissa maissa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa korkeakoulujen luokittelu tutkimusyliopistoiksi perustuu sekä määrään että laatuun.

Mittareina ovat tohtorintutkinnot, opetus- ja tutkimushenkilöstön määrä sekä kilpailtu tutkimusrahoitus. Tohtorituotantoa ja tutkimus­rahoitusta mitataan sekä absoluut­tisella määrällä että suhteessa tutkimus- ja opetushenkilökuntaan (tuotos henkilöä kohden).

Yhdysvalloissa tutkimusyliopistoiksi valikoituu sekä suuria yli­opistoja, jotka menestyvät mää­rällisillä mittareilla, että pieniä yli­opistoja, ­joissa tulokset henkilöä kohti ovat hyviä.

Suomen Akatemian Tieteen tila -raportin Top 10 -indeksi on tieteellisistä kriteereistä paras, koska se vertaa tieteen tasoa suhteessa maailman keskitasoon eikä eri tieteenaloja toisiinsa. Tämä kannustaa yliopistoja parantamaan edustamiensa tieteenalojen tutkimuksen laatua suhteessa kansainväliseen keskitasoon sekä profiloitumaan omiin vahvuuksiinsa.

Profiloituneessa tutkimusyliopistossa tutkimusryhmien rahoitus on riittävää, tutkimustuloksista kirjoitetaan tiedeyhteisön arvostamia ­tieteellisiä julkaisuja ja professorit ohjaavat väitöskirjoja.

Kaikella tällä on vaikuttavuutta sekä tiedeyhteisössä että koko yhteis­kunnassa.

Mikäli Suomessa ryhdytään tekemään jakoa koulutus- ja tutkimuskorkeakouluihin, voisimmeko siis ensin sopia läpinäkyvät kriteerit? Sen jälkeen voisimme kannustaa korkeakouluja saavuttamaan ta­voitteet ja vasta sitten valita parhaat.

Jari Hämäläinen

Kirjoittaja on tutkimuksesta vastaava vararehtori Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vieraskynä
 • Yliopistot
 • Tiede
 • Tutkimus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  3. 3

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – maan uumenista aletaan pumpata 120-asteista vettä Espoon kaukolämpöverkkoon

  4. 4

   Ole kova, ole tunteeton ja kilpaile ankarasti – nuoren pojan rooli on Suomessa yhä tyly, ja asiantuntijan mukaan aikuisten olisi aika havahtua

   Tilaajille
  5. 5

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  6. 6

   Tällainen on Suomen kallein vientituote – Puolen miljardin arvoinen risteilyalus Mein Schiff 1 lähti Turun satamasta

  7. 7

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  8. 8

   Pohjois-Korean sotilas Hyong Myong-jin kertoo, millaista on työskennellä maailman vaarallisimmalla rajalla – ”Sodan uhka on läsnä koko ajan”

  9. 9

   Ensin Venäjän hallituksen lehti haukkui Fortumin maan rakoon, nyt se saa vuolasta ylistystä – Mistä U-käännöksessä on kyse?

  10. 10

   Onko diilimies Harkimo Suomen oma Trump?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  2. 2

   Whatsapp kieltää käytön alle 16-vuotiailta EU:n alueella

  3. 3

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  4. 4

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  5. 5

   Suomessa vallitseva ilmapiiri ajoi minut osaksi aivovuotoa

  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Isovanhempien arkinen läsnäolo ja lämpö ovat aarre, josta moni lapsi jää tänäkin päivänä paitsi

  8. 8

   Suomalainen työpari keksi keinon, jolla voi luoda yleisavaimen hotelleihin ympäri maailman – Katso HS:n videolta, miten laite toimii

  9. 9

   Kokoomuksen Elina Lepomäki haukkuu kirjassaan kokoomuksen ja kertoo suoraan mihin pyrkii: valtaan

  10. 10

   Väyrynen palaa eduskuntaan, hallituksen enemmistö ohenemassa entisestään – ”Minulla ei ole enää mitään syytä edistää sote-uudistusta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää