Mielipide    |   Kolumni

Moni vanhempi ei ymmärrä, mitä seuraa, kun lapsi saa kännykän – varaudu järkytykseen

Kun lapsi tarttuu puhelimeen, viaton uhri löytyy läheltä.

Eilen se tapahtui. Aiemman elinkautisen päälle lätkäistiin toinen, kun eskarilainen täytti seitsemän ja sai puhelimen. Nyt niitä on kaksi, soittelijoita.

Vuosia maailma kulki lupaavaan suuntaan. Kommunikointi kanssaihmisten kanssa kehittyi kaltaiselleni erakolle mieluisaksi. Yhä harvempi soitti, ja pakolliset asiat hoituivat kirjallisissa viestivälineissä. Lopulta menneen maailman viimeinen relikti olivat äidin viikoittaiset mitä kuuluu -puhelut, eikä niihin suuremmin aikaa mennyt. Kuului vähän.

Ensimmäinen soittelija muutti kaiken.

Lasten puhelimenkäytöstä ollaan huolissaan monipuolisesti. Ei ole kehityksen osa-aluetta, jossa kännykänkäyttö ei jonkun mielestä tekisi tuhojaan. Vähemmälle huomiolle jäävät tilanteen todelliset uhrit, vanhemmat. Kun perheeseen tulee soittelija, arki muuttuu nykiväksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Työnantajankin olisi syytä olla huolissaan. En nimittäin varsinaisesti viipyile journalistisen laadunnoston äärellä, kun samaan aikaan huudan puhelimeen, että riisipuurokin on ruokaa.

Päivän mittaan saapuvat puhelut voi jakaa neljään kategoriaan.

Yleisimpiä ovat voisinksmä-puhelut. Voisinksmä-tavoitteet liittyvät pääasiassa paikkoihin menemiseen. Paikoista osa on todellisia ja osa epämääräisiä.

Myös ajankäytön realismissa on vaihtelua. Soittelijan maailmassa voi kyläillä samaan aikaan kahdessa osoitteessa.

Kieltoon päättynyttä voisinksmä-puhelua saattaa seurata pehmennetty voisinksmä -puhelu. Siinä alkuperäistä tavoitteenasettelua on kohtuullistettu ja äänensävyyn on sovitettu nöyryyttä. Ilmeinen tavoite, myönteisen vastauksen hankkiminen liikutusta hyväksikäyttämällä, menee läpi yllättävän usein.

Harvinaisempi, mutta sitäkin kiehtovampi kategoria on avoimen valtakirjan voisinksmä -puhelut. Näissä voisinksmä-aikomus on joko unohtunut, sen määrittely on jätetty kesken tai sitten se vain yksinkertaisesti jätetään kertomatta. Myönteinen vastaus voi johtaa arvaamattomiin seurauksiin.

Melko säännöllisin väliajoin toistuva puhelu kulkekoon nimellä taidepuhelu. Näissä sanallisen viestinnän korvaa hemmotteleva äänimatto, joka saattaa pitää sisällään tuulen huminaa, liikenteen ääniä tai keinokuidun rahinaa. Taidepuhelu voi olla hyvinkin vangitseva, jos vaihtoehtona on tiskikoneen täyttäminen tai ankea työtehtävä.

Kokonaan oma kategoriansa on soittelijalle soittaminen. Siihen joudumme palaamaan myöhemmin, sillä toistaiseksi soittelija ei ole vastannut.

Kirjoittaja on HS:n uutispäällikkö.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • kännykkä
 • Lapset
 • Jaakko Kangasluoma

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   Missourin veneonnettomuudessa kuolleista yhdeksän oli samasta perheestä – Turmasta selvinnyt nainen: ”Kapteeni sanoi, ettemme tarvitse pelastusliivejä”

  4. 4

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  5. 5

   Neil Hardwick on Suomi-viihteen kultasormi, joka piruillessaan teki sarjan ”jota ei kirjoiteta tai harjoitella ollenkaan”

  6. 6

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  7. 7

   Osavuosilomakatsaus: Perheen talous kärähti kesäkvartaaleilla

  8. 8

   Avioliiton arvoa ei romuta samaa sukupuolta olevien puolisoiden rakkaus, vaan kommunikaation puute, arjen paineet ja itsekeskeisyys

  9. 9

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  10. 10

   Kymmenen haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – epäillyllä oli isän mukaan mielenterveysongelmia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  2. 2

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  5. 5

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  6. 6

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  7. 7

   Kymmenen haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – epäillyllä oli isän mukaan mielenterveysongelmia

  8. 8

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  9. 9

   80 päivän vertailu paljastaa, kuinka totaalisen erilaista kesää viime vuonna vietettiin – Onko tämä nyt ilmaston­muutoksen vaikutusta?

  10. 10

   New York Times: Trumpin asianajaja nauhoitti salaa keskustelun Playboy-mallin maksamisesta hiljaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää