Mielipide    |   Kolumni

Maailmantalouden kasvu näyttää hidastuvan

Suomessa syntyvyyden yllättävän nopea lasku nostaa tuskanhien eläkepolitiikasta vastaavien otsalle.

Vuosi­kymmen sitten maailman­talous vajosi pahimpaan lamaan sitten 1930-luvun. Se, minkä piti olla ekonomistikunnan suuren enemmistön mielestä mahdotonta, toteutui synkällä tavalla. Maailmanlaajuiseen lamaan kytkeytyi osin erillinen eurokriisi, joka syöksi talous- ja rahaliiton hajoamisen partaalle.

Maailmantalous on kasvanut pahimmasta selvittyään rivakkaa vauhtia jo monen vuoden ajan. Hallitusten ansiot myönteisen kehityksen syntyyn eivät ole olleet ratkaisevia, vaan kasvun varsinainen vauhdittaja on ollut keskuspankkien ennennäkemättömän löysä rahapolitiikka.

On alkanut kuulua yhä enemmän ääniä, jotka varoittelevat kasvun kääntyvän hitaammaksi. Varoittelijoiden joukkoon kuuluvat esimerkiksi Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja Euroopan keskuspankki EKP. Myös esimerkiksi Ruotsin valtiontalouden tutkimusinstituutti ennustaa, että suhdannehuippu on käsillä tänä vuonna. Mitään kasvun romahdusta ei ennusteta.

Yhdysvalloissa kasvu on jat­kunut presidentti Donald ­Trumpin suurten verohelpotusten vauhdittamana. Jo muutenkin nopeaa kasvua on pönkitetty kasvattamalla maan valtaisaa valtionvelkaa. Euro­alueella kasvun hidastumista ovat ennakoineet jotkin huonot alku­vuoden tilauskantatiedot ja tuotantoluvut. Myös Kiinan ja eräiden muiden maiden alkuvuoden luvut näyttävät ennakoitua vaisummilta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Talouksien kasvuvauhdin ja suhdanteiden tulkintoja vaikeuttaa se, että maailmantaloudessa eletään yhä suuren finanssikriisin jälkeistä aikaa monine epänormaaleine piirteineen. Isojen keskuspankkien rahapolitiikka on ennenäkemättömän kevyttä. Palkat ja hinnat eivät puolestaan tunnu reagoivan tuotannon kasvun nopeutumiseen.

Trumpin poukkoileva talouspolitiikka ylläpitää jatkuvaa epävarmuutta maailmantaloudessa. Hänen suureen ääneen julistamansa kauppasota on latistunut jonkinlaiseksi osto- ja myyntiliikkeeksi, jonka taustalta on vaikea löytää strategiaa. Uhkailu ja maanittelu kuuluvat diilintekijän arsenaaliin, eikä yhdessä aikanaan sovituista kauppapolitiikan pelisäännöistä juuri välitetä.

Myös euroalueella kasvu on ollut yllättävän vahvaa ja työttömyys on vähentynyt selvästi. Ongelmia silti riittää. Kreikka ei selviä veloistaan, ja on vain ajan kysymys, milloin tämä lopullisesti todetaan. Varsinainen krooninen murheenkryyni on Italia. Sen rasitteina ovat erittäin suuri julkinen velka ja pankkijärjestelmän heikko tila. Kahden populistipuolueen saavuttaman vaalivoiton jälkeen maahan on turhaan yritetty synnyttää hallitusta.

Euroopan unionia ja euroaluetta on juhlapuheissa ”uudistettu” vuosia. Näkyviä tuloksia ovat olleet Britannian irtaantuminen unionista ja se, että jotkin jäsenmaat ovat heittäneet EU:n perusarvoilla vesilintua Merkittävien uudistusten edellyttämä jäsenmaiden yksimielisyys on tehokas jarru muutostyölle.

Viime vuonna puhkesi hetkellinen uudistushuuma, kun Ranskan presidentti Emmanuel Macron esitti kunnianhimoisen uudistusohjelman Euroopalle ja sai sille tukea Saksan sosiaalidemokraattisen puolueen silloiselta puheenjohtajalta Martin Schulzilta. Saksan vaalitulos latisti uudistustyön edellytykset monin eri tavoin, eikä parempaa ole näkyvissä. Suomen ja EU:nkin kannalta tämä taitaa olla hyvä asia.

Venäjän talouden uudistustyö takkuilee. Jopa asevarusteluohjelmaa on jouduttu karsimaan. Presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvien oligarkkien joutuminen pakotteiden kohteeksi on enemmän kuin kiusallista. Eikä sodankäynti Ukrainassa ja Syyriassa ole uhoavalle suurvallalle ilmaista. On kiinnostavaa nähdä, saako entinen valtiovarainministeri Aleksei Kudrin merkittävän roolin uudessa hallituksessa.

Suomessa eletään nyt vahvaa nousukautta. Työllisyysaste on noussut mukavasti ja työttömyys vähentynyt. Pitemmän aikavälin näkymät ovat silti heikentyneet. Syntyvyyden yllättävän nopea lasku nostaa tuskanhien eläkepolitiikasta vastaavien otsalle. Huoltosuhde-ennusteet muuttuvat erikoisen näköisiksi.

Sote-uudistuksen piti olla tärkein vastaus julkista taloutta ensi vuosikymmenellä kohtaaviin haasteisiin. Eduskunnassa oleva hallituksen esitys ei valitettavasti tätä toivetta täytä. Yksistään palkkojen yhtenäistyminen ja tietojärjestelmäinvestoinnit johtavat huomattavaan sote-menojen kasvuun.

Kirjoittaja on ministeri.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Maailmantalous
 • Talous
 • Kauppapolitiikka
 • Raimo Sailas

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  3. 3

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  4. 4

   Kuiva hellekesä ajaa maatilat ahdinkoon: karjaa uhkaa ennenaikainen teurastaminen

  5. 5

   Neil Hardwick on Suomi-viihteen kultasormi, joka piruillessaan teki sarjan ”jota ei kirjoiteta tai harjoitella ollenkaan”

  6. 6

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  7. 7

   Kai Saarinen joutui päättämään joukon perääntymisestä, kun liekkimeri eteni kohisten puiden latvoissa – näin eteni vaikea operaatio Varsinais-Suomen jättipalossa

  8. 8

   Poliisi päätti katkaista helsinkiläismiehen rikoskierteen – epäillään tehneen 19 liikennerikosta puolessa vuodessa

  9. 9

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  10. 10

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  2. 2

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  5. 5

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  6. 6

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  7. 7

   Ainakin yhdeksän haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  8. 8

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  9. 9

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  10. 10

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää