Mielipide    |   Kolumni

Demareilla on kaikki pelissä ja vaalit mielessä

Sdp varautuu hallitusvastuuseen ja on aloittanut massiivisen vaalikampanjan.

Suurin oppositio­puolue Sdp julkisti vero-ohjelmansa eilen keski­viikkona. Siinä demarit kiristäisivät lievästi omistamisen verotusta ja tiivistäisivät veropohjaa.

Pari päivää aiemmin tuli julkisuuteen Sdp:n malli työtulovähennykseksi. Puolue kutsuu malliaan työ­tulotueksi.

Mallin idea on, että verotus voisikin muuttua negatiiviseksi. Pienillä työtuloilla saisi siis nettona enemmän kuin bruttona.

Sdp:n vaalikampanja ensi kevään eduskuntavaaleihin alkoi tänä keväänä, viimeistään vappuna. Vappupuheessaan Lahden torilla puheenjohtaja Antti Rinne lupasi pienimpiin eläkkeisiin nettona satasen lisää kuukaudessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rinne tosin luetteli reunaehtoja lupaukselleen: vähitellen ja taloudellisen tilanteen niin salliessa.

Ehti Rinne vappupuheessaan mainita myös julkisen sektorin pienipalkkaiset työntekijät sekä sata vuotta sitten käydyn sisällissodan.

Eläkeläiset, osa-aikaiset työntekijät, julkisen sektorin naiset, lapsiperheet, yksinyrittäjät... Rinne ja muut demarit ovat ehtineet mainita varmaan kaikki puolueen potentiaaliset äänestäjäryhmät. Vieläkö syksyksi löytyy lisää kohderyhmiä kosiskeltavaksi?

Eikä tässä vielä kaikki: Ylen Ykkös­aamussa Rinne luetteli, mitkä kaikki hallituksen lakiesitykset perutaan, jos Sdp nousee hallitukseen.

Varmistaakseen vaalivoittonsa Sdp on valmis lupaamaan ensin ja miettimään sitten myöhemmin, mitä tuli luvattua ja voiko lupaukset toteuttaa.

Juuri nyt Sdp hallitsee poliittisen keskustelun ilmatilaa aloitteillaan. Kevään mittaan puolueelta on putkahtanut vähintään ehdotus vii­kossa.

Tuskin vaalilupaukset jäävät tähän. Luvassa lienee vielä lisää loppukesällä ja syksyllä, kun porvarihallitus sorvaa viimeistä valtion budjettiaan.

Kaikesta voi päätellä, että Sdp varautuu hallitusvastuuseen aivan tosissaan ja hyvissä ajoin.

Vuoden mittaan esitetyt ohjelmajulistukset kertovat, mistä asioista joutuu neuvottelemaan, jos haluaa Sdp:n kanssa hallitukseen.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) vastaukset Rinteen lupauksiin näyttivät ensi hätään siltä, ettei Rinne saa kummastakaan porvaripuolueesta kaveria hallitukseen. Nykyisillä kannatuslukemilla hallitukseen kuitenkin tarvitaan myös suuri porvaripuolue.

Tuoreen HS-gallupin mukaan (HS 17.5.) Sdp on puolueista edelleen paalupaikalla. Kakkosena on yhä kokoomus, ja nykyinen pääministeripuolue keskusta on edelleen kolmantena, tosin kaukana kärkikaksikon perässä.

Muutokset kuukausi sitten tehtyyn kannatuskyselyyn ovat minimaalisia. Enimmillään muutos on 0,4 prosenttiyksikköä. Se mahtuu reilusti kyselyn virhemarginaaliin.

Sdp:n ykkössija vaaleissa tarkoittaisi, että halukkaita hallituskavereiksi kyllä löytyy, vaikka nyt ja vielä lähempänä vaaleja pääministeripuo­lueeksi pyrkivän kanssa oltaisiin eri mieltä kuinka paljon tahansa.

Eikä Sdp:nkään tarvitse joka vaalilupauksestaan niin tarkkana olla. Aina voi sanoa, että kyllähän me, mutta kun hallituskumppanit ja monipuoluehallitus ja niin edelleen. Eikä kaikkia vaalilupauksia kukaan muista – paitsi ehkä tiedotusvälineet ja kilpailevat puolueet.

Sitä paitsi: syytöksiä vaalilupausten pettämisestä satelee joka tapauksessa, yritti niistä pitää kiinni tai ei.

Demareita kuitenkin kalvaa syvä epäluulo: heidän pitää päästä vaaleissa ykköseksi. Keskustan ja kokoomuksen puheenjohtajat tulevat niin hyvin toimeen keskenään, että demarit saattavatkin jäädä ulos, jos jompikumpi suuri porvaripuolue on vaalien jälkeen suurin.

Siksi Sdp:llä on kaikki pelissä, uhkapelitermeillä banco (pankki): kaikki tai ei mitään. Kakkossija ei demareille tässä tilanteessa riitä, mikäli he haluavat hallitukseen.

Asetelma on tuttu vuoden 2003 vaaleista ja keskustan vaalivoitosta. Ennen vaaleja keskustan pää­strategit päättelivät, että puolueen pitää päästä ykköseksi, mikäli se haluaa hallitukseen.

Takana oli lähes kaksi vaalikautta Paavo Lipposen (sd) johtamaa sinipunahallitusta. Molempiin Lipponen valitsi kumppaniksi kokoomuksen, vaalien kolmosen.

Keskustan taktiikka toimi silloin. Nyt Sdp yrittää samaa.

Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Sdp
 • Eduskuntavaalit
 • Juha Akkanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuumista öistä tulee viikon­loppuna vielä ”trooppisempia” – Näillä keinoilla saat unta tukalassa asunnossa

  2. 2

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  3. 3

   Suuri maastopalo leviää edelleen Pyhärannassa Varsinais-Suomessa: Rakennuksia palanut, kunta aloitti evakuoinnit – ”Ihmiset pelkäävät, että oma torppa menee”

  4. 4

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  5. 5

   Trumpin selitys ei lopettanut kohua Putinin myötäilystä – mutta ei presidentti tähän vielä kaadu

  6. 6

   ”Rajuilla välineillä nopeasti sisään ja nopeasti ulos” – Asunto­murto­kopla piinaa Helsingin kanta­kaupunkia, epäilee poliisi

  7. 7

   Ihminen voi hukkua täpötäydellä uimarannalla 30 sekunnissa kenenkään huomaamatta – ”Hukkuva ei näytä yleensä hukkuvalta”

  8. 8

   HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

  9. 9

   Omat löylyttävät Theresa Mayta – brexitissä uhkaa pattitilanne, kun mikään ei tunnu kelpaavan riiteleville konservatiiveille

  10. 10

   Nuorten MM-yleisurheilussa hurjia tuloksia – 16-vuotias kenialainen viilettää jo Lasse Virénin vauhtia, Ruotsin seiväskomeetta yritti ”järjetöntä tulosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  2. 2

   Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja”

  3. 3

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  4. 4

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  5. 5

   Poliisi tutkii: Amstaffi tappoi shetlanninlammaskoiran ja hyökkäsi 16-vuotiaan tytön kimppuun Espoossa

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Mandalay Bay -hotellin omistajayhtiö haastoi Las Vegasin joukkosurman uhreja oikeuteen – festivaaliyleisöä tulitettiin hotellin ikkunasta

  8. 8

   Donald Trump antoi raivoa herättäneelle kommentilleen niin hämmentävän selityksen, ettei internet voinut muuta kuin keksiä siitä toinen toistaan tylympiä vitsejä

  9. 9

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  10. 10

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  10. 10

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Molemmat suomalaisparit jatkoon rantalentopallon EM-kisoissa – ”Kolmannessa erässä oltiin rohkeampia, mikä toi tulosta”
  3. Jättimäiset maastopalot ovat Suomessa äärettömän harvinaisia – Usein palon syynä on ihmisen toiminta
  4. Suuri maastopalo leviää edelleen Pyhärannassa Varsinais-Suomessa: Rakennuksia palanut, kunta aloitti evakuoinnit – ”Ihmiset pelkäävät, että oma torppa menee”
  5. Tunti sitten
  6. Imatran Pallo-Veikkojen Jere Dahlströmistä kaikkien aikojen lyöjäkuningas
  7. Omat löylyttävät Theresa Mayta – brexitissä uhkaa pattitilanne, kun mikään ei tunnu kelpaavan riiteleville konservatiiveille
  8. Metsäpalot piinaavat Ruotsia – Helikoptereiden apu viipyy lentäjien kesälomien vuoksi, sammutus­lentokoneita saapunut Italiasta
  9. Helle tyhmentää – kuumuus ja kehon kuivuminen häiritsevät ajokykyä ja pilaavat keskittymiskyvyn, kertovat tutkimukset
  10. Ranskalaisnaiset kertovat sosiaalisessa mediassa seksuaalisesta häirinnästä MM-kisojen voitonjuhlissa – Poliisi pyytää ilmoittamaan asiasta viranomaisille
  11. Investointi­pankki Goldman Sachsin toimitus­johtaksi nimitettiin David Solomon, joka tunnetaan myös dj-taitelijanimellä ”D-Sol”
  12. 2 tuntia sitten
  13. Trumpin selitys ei lopettanut kohua Putinin myötäilystä – mutta ei presidentti tähän vielä kaadu
  14. Näytä lisää