Mielipide    |   Vieraskynä

Peruskoulun suuntaa on muutettava – keskeisissä aineissa on palattava johdonmukaiseen opiskeluun ja selkeään numeroarvosteluun

Suomen on syytä pitää kiinni menestykseen vieneestä koulutuksesta. Luovuuden ja osaamisen mittaamisen välillä ei ole ristiriitaa.

Suomen ainoa maailmanlaajuisesti pysyvä kilpailuetu sijaitsee korviemme välissä. Menestyksemme on kiinteästi yhteydessä siihen, kuinka tehokkaasti ja kannustavasti koulutus-, osaamis- ja innovaatiojärjestelmämme – varhaiskasvatuksesta jatkuvaan oppimiseen sekä tutkimus- ja innovaatiojärjestelmiin – toimii.

Mikäli Suomi haluaa olla tulevaisuudessakin vauras maa globaalien arvoketjujen huipulla, meidän on investoitava inhimilliseen pää­omaamme nykyistä enemmän.

Koulutusleikkausten aika on ohi. Järjestelmää on nyt kehitettävä ­kokonaisvaltaisesti. Jokaisella pitää olla aito ja tasa-arvoinen mahdollisuus kehittyä ja kouluttautua omaa potentiaaliaan hyödyntäen.

Syrjäytyneiden nuorten kohonneeseen määrään on oikeutetusti kiinnitetty huomiota. Tulevan opiskelumenestyksen ja elämässä pärjäämisen edellytykset luodaan varhaiskasvatuksessa ja peruskoulun alkutaipaleella. Heikennämme mahdollisuuksien tasa-arvoa, jos rapautamme koulutusperustaamme. Suomella ei ole varaa menettää yhtäkään tulevaisuuden osaajaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Olemme tuudittautuneet itsetyytyväisyyteen Suomen aiemmin Pisa-tutkimuksissa saavuttaman menestyksen vuoksi. Menestyksen pohja on kuitenkin nopeasti murenemassa. Kärkipaikoille ovat kiilanneet Singaporen ja Japanin kaltaiset maat: niiden koulutusjärjestelmien vahvuuksia ovat kova työnteko sekä matemaattisten aineiden ja kielten systemaattinen opiskelu koulutaipaleen alusta alkaen. Koululaisten edistymistä myös mitataan tarkasti.

Suomessa on menty jo parikymmentä vuotta päinvastaiseen suuntaan. Leikinomaisuus on lisääntynyt, koulupäivät ovat lyhentyneet ja objektiivisesta numeroarvostelusta on luovuttu. Vuoden 2015 Pisa-mittauksen mukaan peräti 11 prosenttia peruskoulunsa päättäneistä ei osaa lukea jatko-opintojen edellyttämällä tavalla.

Keinotekoinen oppivelvollisuuden pidentäminen ei auta tällaisiin ongelmiin. Virheet on tehty jo huomattavasti aiemmin. Siksi onkin tehtävä suunnanmuutos ja palattava niihin metodeihin, joilla maailman parhaat tulokset saavutettiin.

Ruotsalaistutkija Gabriel Heller Sahlgren varoitti Suomea toistamasta Ruotsin virheitä koulumaailmassa (HS 24.4.). Hänen mukaansa ”Pisa-ihmeen” sokaiseman Suomen opetussuunnitelmissa lisätään nyt oppilaiden vastuuta omasta oppimisestaan ja samalla faktatiedon painoarvoa tietoisesti hämärretään.

Sinänsä hyvät aikeet koulun modernisoinnista saattavatkin viedä koulutusjärjestelmäämme eriarvoistavaan suuntaan ja rapauttaa entisestään sen pohjaa. Tämä näkyy jo muun muassa Pisa-tulosten heikkenemisenä. Siitä pitäisi tehdä selvät johtopäätökset ja korjata kurssia.

Oppilaan oman vastuun lisääminen on kaunis ihanne ja peri­aatteessa hyvä tavoite. Meidän ei ­silti pidä huijata itseämme ja tuu­dittautua siihen ajatukseen, että koulutusjärjestelmämme menestys tulee annettuna.

Leikinomaisuus, ryhmätyön so­siaalisuuteen oppiminen sekä kouluun totuttelu pitäisi antaa selvästi varhaiskasvatuksen tehtäväksi. Varhaiskasvatuksen olisi syytä olla maksutonta 3-vuotiaasta lähtien ja pakollista kaksi vuotta ennen varsinaisen koulun alkua.

Peruskoulussa on palattava johdonmukaiseen ja koulumaisempaan opiskeluun matematiikan ja äidinkielen kaltaisissa keskeisissä aineissa. Opintojen edistymisen mittaamisessa on myös soveltuvilta osin syytä palata selkeään numeroarvosteluun. Se antaa sekä oppijalle että huoltajille mahdollisuuden seurata ja tukea koulutyön etenemistä.

Koulussa ei tietenkään tule edistää epätervettä kilpailua, joka syntyy liian pitkälle viedystä mittaamisesta ja tasokokeista. Kielten ja matematiikan opiskelussa tarvitaan kuitenkin koulun alusta asti systemaattista työntekoa, jossa oppilas voi kilpailla itseään vastaan. Jokaista pitää kannustaa pyrkimään parhaaseensa.

On aivan oikein, että koulujärjestelmä tukee luovuutta ja oppimisen iloa. Näitä tavoitteita ei kuitenkaan saa asettaa vastakkain systemaattisen opiskelun kanssa.

Suomen menestyksen perustan ovat luoneet tasa-arvoinen peruskoulu, maailman parhaat opettajat sekä mahdollisuuksien tasa-arvo, jossa oppilaat ovat voineet menestyä sosioekonomisesta taustastaan riippumatta. Näistä vahvuuksista on pidettävä jatkossakin kiinni.

Juho Romakkaniemi

Kirjoittaja on Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vieraskynä
 • Peruskoulu
 • Koulutus
 • Pisa-tutkimus
 • Arvostelu
 • Suomi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi kariutui, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  2. 2

   New York Times: Trumpin asianajaja nauhoitti salaa keskustelun Playboy-mallin maksamisesta hiljaiseksi

  3. 3

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  4. 4

   Poliisi päätti katkaista helsinkiläismiehen rikoskierteen – epäillään tehneen 19 liikennerikosta puolessa vuodessa

  5. 5

   Digitan antenni-tv-verkossa on häiriöitä koko maassa – syynä on tietoliikennevika

  6. 6

   IL: Mies saattoi olla kuolleena jopa 1,5 vuotta invalidiyhdistyksen asunnossa Helsingissä

  7. 7

   Muotitalo Burberry hämmästytti polttamalla vaatteitaan miljoonien edestä – ”Luksustuotteiden ei haluta päätyvän väärille kuluttajille”, arvioi muotioikeuden asiantuntija

  8. 8

   Sateet saattavat kiertää pääkaupunkiseudun – ”Helteisiin saa nyt tottua”

  9. 9

   Ainakin 14 loukkaantui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  10. 10

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  4. 4

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  5. 5

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi kariutui, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  6. 6

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  7. 7

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  8. 8

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  9. 9

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  10. 10

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää