Mielipide    |   Vieraskynä

Oppivelvollisuutta ei kannata pidentää

Opetuksen laatu, oppilaan myönteinen kohtaaminen ja motivaation herättäminen merkitsevät enemmän kuin se, kuinka monta vuotta koulunpenkillä istutaan.

Tänä lukuvuonna on käyty keskustelua oppivelvollisuusiän pidentämisestä molemmista päistä. Edellisen kerran oppi­velvollisuuden pidentäminen oli esillä vuonna 2014, jolloin opetusministeri kuoppasi sen lähinnä kustannusten takia.

Opettajien ammattijärjestö avasi keskustelun uudelleen ehdotuksella, joka merkitsisi oppivelvollisuusvuosien venyttämistä nykyisestä ­yhdeksästä vuodesta 14 vuoteen. Siis viidellä vuodella. Perustelu on toki hyvä tälläkin kertaa: huoli toisen asteen opinnoista syrjäytyvistä nuorista, erityisesti pojista.

OAJ:n mukaan mallin hinta olisi noin 300 miljoonaa euroa. Kuntaliitto päätyi huomattavasti suurempaan hintaan: 520 miljoonaan euroon. Mistä tällainen summa otettaisiin? OAJ:n mukaan varat saataisiin säästyvistä syrjäytymiskuluista, mutta valitettavasti sellaista säästökassapottia ei ole etukäteen käytettävissä. Rahat pitäisi niistää jostain muusta. Muista koulutusmenoista?

On uskallettava kysyä, kuinka ­todennäköistä on, että vakava – vaikkakin pientä joukkoa koskeva – syrjäytymisen ongelma ratkeaa pidentämällä kouluvuosia. Liian monille nykyinenkin oppivelvollisuus on haasteellinen, ja päättö­todistus jää saamatta. Koska syrjäytymisen juurisyitä ovat ongelmiin ajautuneiden nuorten ­pahoinvointi ja mielenterveyden ongelmat, eikö pikemminkin tulisi käydä käsiksi niihin?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koulutuksen arviointi­keskus Karvi julkaisi tänä keväänä arviointiraportin vuonna 2014 voimaan tulleesta oppilas- ja opiskelijahuollon uudistuksesta.

Tulokset kertovat, ettei normeja lisäämällä saavutettu asetettuja tavoitteita. Miksi ei? Normi ei ole ratkaisu, jos kuntien määrärahat ovat riittämättömiä. Uudistuksella oli liian nopea vauhti, ja toimeenpanoaika oli lyhyt.

Yhtä huonosti kävi koulun työrauhapaketin kanssa. Käytännössä se vain lisäsi paperityötä kouluissa. Normi ei edistänyt työrauhaa tai ratkaissut työrauhaongelmien syitä. Pitäisikö näistä oppia jotain?

Entä jos etsisimmekin syrjäytymisen ongelmaan laadullista rat­kaisua? Monet kansalliset ja kansain­väliset arvioinnit kertovat, että maamme perusopetus todellakin kaipaa radikaalia uudistamista: ­uudenaikaisia ratkaisuja, joilla pysytään ajassa mukana ja joiden ­ansiosta koulunkäynti on kaikille nuorille innostavaa, motivoivaa ja mielekästä. Aivan liian moni perusopetuksen oppilas kertoo kouluterveyskyselyssä, ettei häntä huomata tai etteivät opettajat välitä hänestä.

Koulutusjärjestelmään kohdistuneet määrärahaleikkaukset ovat 1990-luvun lamasta alkaen heikentäneet koulutusalan henkilöstön motivaa­tiota ja jaksamista. Ne ovat myös tukkineet koulutusväyliä. Opintojen keskeyttäminen ammatillisessa koulutuksessa on hälyttävän suurta.

Entä jos kiinnittäisimme huomion oppilaiden yksilölliseen kasvuun ja oppimiseen? Mitä jos panostaisimme laatuun ja avaisimme perusopetuksen tuntijakoon tilaa oppilasta kiinnostaville valinnoille?

Pitäisi luoda edellytyksiä sille, ­että oppilaat kohdattaisiin kouluissa ja oppilaitoksissa myönteisesti ja heille heräisi tästä myönteisiä tunteita.

Kouluhyvinvoinnissa vaikuttavin lääke on oppimismotivaation lisääminen ja sinnikkyyden vahvistaminen. Opetusryhmien tulisi entistä paremmin tukea onnistumisia ja myönteisiä kokemuksia oppimisesta. Näin jokainen saisi vahvan pohjan elinikäiselle oppimiselle.

Entä jos käyttäisimmekin peruskouluissa enemmän rahaa oppimisen tukeen ja sen kehittämiseen? Jos helpottaisimme tiedon kulkua eri ammattilaisten kesken ja auttaisimme vaikeuksissa olevia lapsi­perheitä jaksamaan tarjoamalla ajoissa matalan kynnyksen palveluita, koulutusjärjestelmäkin tuottaisi todennäköisesti parempaa tulosta.

Opinnoista syrjäytymisen juurisyyt eivät ratkea oppivelvollisuusputkea pidentämällä vaan nykyistä varhaiskasvatusta ja oppivelvollisuuskoulua viisaasti uudistamalla.

Oppilaan kuuluu ottaa ikäkautensa mukaisesti vastuu oppimis­prosessistaan, ja kouluyhteisön on ­tuettava sitä. Opetuksen laatu ja ­oppimisen syvyys ovat kriittinen onnistumistekijä – ei se, kuinka monta vuotta koulunpenkillä on ­pakosta istuttava.

Martti Hellström ja Peter Johnson

Hellström on opetusneuvos ja Johnson Kokkolan sivistysjohtaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vieraskynä
 • Koulu
 • Oppivelvollisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  5. 5

   Neil Hardwick on Suomi-viihteen kultasormi, joka piruillessaan teki sarjan ”jota ei kirjoiteta tai harjoitella ollenkaan”

  6. 6

   Kuiva hellekesä ajaa maatilat ahdinkoon: karjaa uhkaa ennenaikainen teurastaminen

  7. 7

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  8. 8

   Disney antoi potkut elokuvaohjaajalle vanhojen twiittien vuoksi – Guardians of the Galaxy -ohjaaja oli vitsaillut raiskauksilla

  9. 9

   Supon kriisistä nostanut Ilkka Salmi panee nyt kuntoon koko Suomen poliisin johtamista – Aarniosta lähtenyt vyyhti käydään läpi ”tarkalla kammalla”

  10. 10

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  4. 4

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  5. 5

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  6. 6

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  7. 7

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  8. 8

   Ainakin yhdeksän haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  9. 9

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  10. 10

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää